Zirveden zirveye oldu da bittiler..

14 Ocak 2020 Salı

Libya’da ateşkes müjdesinin ikinci gününde, insanların ilk kez sokağa çıktıkları, ateşkes anlaşmasının sevinçle yaşandığı duygusal gösterilerin sonrasında.. Birkaç hafif çatışma dışında önemli bir sorun yaşanmasa da geçmiş deneyimler nedeniyle kaygıların da ortadan kalkmadığı saatlerde, Rusya’daki görüşmelerden müjdeli haberler beklenirken, devamında çok karmaşık gelişecek daha ciddi görüşmelerin gerçekleşmesi gündemdeyken..

Dün yine hep birlikte, olup bittikten sonra tanıklık yaptığımız bir önemli görüşme de Başkan Erdoğan ile İtalya Başbakanı arasında gerçekleştirilmişti. Bu yazının size ulaşabilmesinde son dakika olarak paylaşabileceğim, bizim için yine sürpriz uzun sürdüğü duyurulan görüşmenin sonunda yapılan ortak basın toplantısında, İtalya Başbakanı’nın girişte kullandığı cümleyi bir kez daha sizinle de paylaşmak istiyorum..

Rus deklarasyonu sayesinde gelinen sürpriz son noktayı..” dünyanın pek çok ülkesinden liderlerin de kullandıkları benzer cümlelerle memnuniyetle karşıladığını vurguluyordu. Sonrasında yine Moskova’da sürdürülen görüşmelerden olumlu, kalıcı sonuçların gelmesi halinde, yine gündemde olan çok daha da karmaşık, önceden belirlenmiş, tarafların içinde olacakları uzun soluklu müzakerelere geçilebileceğinin altını çiziyordu..

Bilmiyorum dikkatinizi çekiyor mu? Öncesini önceden hiç bilemediğimiz, liderler arası sürpriz görüşmelerle her gün birçoğu aynı güne sığdırılmış olarak yüz yüze kalıyoruz. Öncesi hakkında yine öncesinden öngörüler söz konusu olsa da, tüm dengeleri altüst eden sonuçları ile yüzleştiğimizde çarpıldığımız ne kadar çok çelişkili, birbirinden ürkütücü boyutları olan çatışmacılıklarla karşı karşıya kalıyoruz? Üzerinden çatışmacılık, iç savaşların şiddetli boyutlarına alıştırmışlardı. Doğrudan savaşlar da işin içine katılınca, dünya ölçeğinde tehdit boyutları katlandıkça katlandı..


***


Amerika’nın, İran’ın komutanını Irak topraklarında vurması, İran’ın yine Irak toprakları üzerinde üs bombalaması, sonrasında kendi toprağında, Tahran’dan kalkışta sivil uçağı yanlışlıkla bombaladığının itirafı.. ile işlerin sarpa sardığı bir noktada, Başkan Putin, Başkan Erdoğan’la, Suriye’de Esad’ı gördükten sonra buluşuyor. Libya’da karşı karşıya kalınmış tablosu olan bir noktada, sürpriz birlikte ateşkes anlaşmasında uzlaşma sağlandığı duyuruluyor. Taraflardan da gönüllü ya da gönülsüz, ateşkes anlaşmasına onay geliyor.

Günübirlik İran’da Amerikalıların gözlerine soka soka komutanlarını öldürme operasyonu ile sağlanmış milyonların acıda buluşması tablosu değişiveriyor. İran sokaklarında kimilerinin gelecek iç savaş sinyalleri olarak görülebilecek gençlik, rejim muhalefet içerikli gösteriler başlıyor. Amerikan’ın bir kez daha yine İran odaklı iç savaş çıkarma yolunda üzerinden siyaset stratejisine geçiş yaptığı savları ağırlık kazanıyor..

Erdoğan Liderliği Libya gelişmelerinde rahat nefes alınabilecek bir konuma gelmişken.. Türkiye, Erdoğan Liderliği bu kez de Suriye’de, Esad güçlerinin, Türkiye’nin işbirliği yapılmış güçlerinin görev yaptıkları noktalarda, sivillerin de ölümlerine yol açan yeni operasyonları ile yüzleşiyor. Göç dalgası tehdidi yine ön plana çıkıyor..

Oldu da bittilerle deli divane olmak istemeyen ülkemiz insanı, çok haklı olarak kendisi için yaşamsal gündemle karşı duruşuna öncelik veriyor.. Pazar günü bizim ülkemizde sokaklara çıkanlar, “Kanal değil İstanbul istediklerini” haykırdılar. “Kanal değil depreme bütçe” sloganları ile şiddetli yağmura aldırmadan haykırdılar.. Dayanışma zincirlerini oluşturdular..



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sallanan piramit 26 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları