Özdemir İnce

Varlık Vergisi’ne karşı değerli Konut Vergisi

03 Ocak 2020 Cuma

Ortak Akıl”, “Devlet Aklı”gibi  faşizan deyişleri ağzından düşürmeyen; “Hükümet” diyeceğine “Devlet” diyen; “Biz”li konuşarak Başyüce’nin yanlış işlerine ortak olan CHP’nin ileri gelenleri, aynı dikkat ve ısrarı, Cumhuriyetin kurucularını (Cumhuriyet’in Üç Fedaisi) ve devrimini korumakta, ne yazık ki göstermiyorlar.

CHP milletvekili ve Genel Başkan Baş Danışmanı Erdoğan Toprak, R.T. Erdoğan hükümetinin Değerli Konut Vergi projesini eleştirmek için, “77 yıl önceki Varlık Vergisi’nin adını değiştirip DKV yaptılar. Atılan taş ürküttükleri kurbağaya değmeyecek” demez mi? Ardından, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bu örneğin üzerine balıklama atladı. Anlaşılan o ki bu iki muhteremin de parti tarihlerinden ve Varlık Vergisi’nin gerekçesinden haberleri yok.

***

Varlık Vergisi, İkinci Dünya Savaşı’nda zor durumda bulunan devlete gelir sağlamak için konuldu. Vergi din, dil ve ırk ayrımı yapmıyordu. Ama dönemin havası dolayısıyla, muhalif cephe, yasanın gayri müslim kitleyi hedef aldığı iddia edildi. Ama dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve kardeşi Rıza Temelli de Varlık Vergisi ödeyenler arasındaydı. İnönü’nün, verginin çokluğundan şikâyet eden kardeşine “Sızlanma, ödeyebilirsin!” dediğinin tanıkları var.

Ayrıca bu yasa azınlıklar için değil, bütün vatandaşlar için çıkarıldı. Azınlık olmayan ve “Türk” olarak tesmiye edilen vatandaşların tamamı vergilerini ödediler. CHP’liler yasanın nasıl uygulandığını ailesi de Varlık Vergisi ödemek zorunda kalan CHP milletvekili İlhan Kesici’ye sorabilirler.

***

2014 yılında Varlık Vergisi ısıtılıp piyasaya tekrar sürüldüğü zaman 6 ve 22 Ocak tarihleri arasında, “Şükrü Saracoğlu Fenerbahçe Irkçılık ve Varlık Vergisi” başlıklı bir yazı dizisi yazmış ve Aydınlık gazetesinde yayımlamıştım. Söz konusu yazı Cumhuriyet’in Üç Fedaisi (Kaynak Yayınları) adlı kitabımın 132-180 sayfaları arasında yer almakta.

Bu yazı dizini haber verdiğimin ertesi günü Meliha Arda adlı bir genç okurdan bir ileti aldım. Meliha Arda, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrencisi. Varlık Vergisi konusunda bir ödev yapmış. Metni bana göndermişti. Ödevin giriş bölümünden kısa bir alıntı yapacağım:

***

Varlık Vergisi Kanunu 11 Kasım 1942 yılında yürürlüğe girmiştir. Dönemin şartları göz önünde tutulduğunda zorunluluktan dolayı alınmış bir tedbir olduğu görülecektir. Varlık Vergisi birçok tartışmaya neden olmuş ve bu konu magazinleştirilmiş ve dedikodu malzemesi olarak kullanılmıştır. Aslında Varlık Vergisi uygulandıktan sonra konu kapanmış ve 1951 yılına kadar hakkında bir şeyler yazılıp çizilmemişken 1951 yılında Faik Ökte, Varlık Vergisi Faciası adlı bir kitap çıkarmıştır. Peki, Faik Ökte kimdir? Faik Ökte İstanbul eski Defterdarı ve Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı’dır, ayrıca Varlık Vergisi’nin uygulayıcılarındandır. Faik Bey kitabında Varlık Vergisi uygulamalarını ve o dönemin iktidarını eleştirmektedir. Geçmişte ve bugün Varlık Vergisi aleyhinde yazılan bütün yazıların kaynağı bu kitapta yer alan bilgilerdir. Birçok yazar Faik Bey’in kitabında yer alan bilgileri sorgulamadan kabul etmiş ve bu uygulamayı acımasızca eleştirmişlerdir. Ancak yazarlarımız ya da bu konu hakkında yorumlarda bulunacak olan kişiler şu hususa dikkat etmelidir: Tarihsel konularda sadece bir kaynağa dayanarak olumlu veya olumsuz yargılara varmak yanlıştır. Nihayetinde Faik Ökte Bey kitabı yazdığında iktidarda Demokrat Parti var idi ve Faik Bey bu kitabında eski hükümeti (CHP) sert bir dille eleştirmektedir. Faik Bey’in bu kitabı 1951 yılında yayımladığından Demokrat Parti iktidarına yaranmak amacıyla yayımlanmış olabileceği de akla getirilmelidir. Dolayısıyla bir eseri kaynak olarak kullanırken o eserin yazıldığı döneme, dönemin siyasi, sosyal, kültürel özelliklerine de dikkat edilmeli ayrıca yazarın durumu da göz önüne alınmalıdır, aksi takdirde yapılan çalışma bizi yanlış, hatalı sonuçlara götürebilir.” (s.160)

***

Erdoğan Toprak ve Ekrem İmamoğlu beyler benim Cumhuriyet’in Üç Fedaisi (Mahmut Esat Bozkurt, Dr. Reşit Galip, Şükrü Saracoğlu) kitabıma itibar etmeyebilirler. Ben o zaman kendilerine, Varlık Vergisi uygulamasına genç bir müfettiş olarak katılmış olan üstat Cahit Kayra’nın  Savaş Türkiye Varlık Vergisi” (Kitapçı Yayınevi) adlı kitabını tavsiye ederim.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerli ve milli 24 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları