Atlı faytonda sona doğru...

29 Aralık 2019 Pazar

Geçen cuma günü, uzun zamandır sadece atlı faytonları protesto eylemleri için gittiğim Büyükada’daydım. 


Köleleştirilmiş atların sırtında şaklayan kırbaçların sesi susmuştu... Ne var ki katledilen 105 atın ve ahırlarda tutulan atların derin hüznü, bir sis bulutu gibi çökmüştü...

Ada’ya iner inmez Adalar Adliyesi’ne gittik. Elimde avukat Dilruba Uslu’nun hazırladığı bir dilekçe vardı. Talebim şuydu: 

Adalarda yürekleri dağlayan at ölümlerine yıllardır göz yuman, gerekli denetimleri yapmayan ya da usulüne uygun yapmayan, görevini ihmal ederek hem 700’den fazla atın katledilmesine sebebiyet veren hem de insan sağlığını zoonoz ve ölümcül bir hastalıkla uygun şekilde mücadele etmeyerek tehlikeye atan tüm yetkililerin Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince cezalandırılması istemimden ibarettir.

Adalar Cumhuriyet Savcısı dilekçeyi kabul etti; suç duyurusunu yaptım. 

* * * 

Ardından atların hayatları pahasına, para ve insan keyfi için zorla koşturulduğu sokaklardan geçerek Adalar Belediyesi’ne gittik. Belediye Başkanı Erdem Gül ile makamında görüştük. 

Atlı faytonların tamamen kaldırılması için bugüne kadar defalarca yazıp anlattıklarımı, ona da anlattım. 

Erdem Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu mazbatasını alıp görevi üstlendikten sonra konuştukları ilk konunun atlı fayton meselesi olduğunu söyledi. Adalar Ulaşım Çalıştayı’nı bu nedenle düzenlediklerini ve orada ortaya çıkan öneriler doğrultusunda çalışmaya başladıklarını belirtti.

O çalıştayın düzenlenmesine yönelik eleştirilerimi ve sonuç bildirisine hayvan hakları savunucularının görüşlerinin yansıtılmadığını tekrarladım.

Erdem Gül, Ekrem İmamoğlu’nun atlı faytonlar hakkındaki son açıklamasını hatırlatıp çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Neydi o son açıklama? “Turizm amaçlı da olsa, göstermelik de olsa, önerilen ve tarif edilen bu 35 civarındaki fayton sürecine şahsen ben yaptığım kendi vicdani sorgulamamla da karşıyım. Yani ben de bunun olmasından yana değilim.

* * * 


Adalar’da bir süredir, atlı fayton sorununun ortadan kaldırılması için, faytonculukla geçimini sağlayan kişiler ile karşılıklı görüşmeler sürüyor. Toplumsal bir kaos ortamı yaratılıp sorunun iyice içinden çıkılmaz hale gelmemesi için tarafların anlaşmasına çalışılıyor. 

İstanbul Valiliği’nin Ruam hastalığı yüzünden Adalar’da faytonları 3 ay için durdurduğu bu süreçte meselenin tüm yönleriyle çözüme ulaştırılması gerekiyor. 

Sorununun bir yönü de, Adalıların bir kısmının gösterdiği direnç. “Atlı faytonlar kalkarsa yerine motorlu araçların gireceği ve bunun da bölgenin imara açılmasına neden olacağını” iddia ediyorlar. Oysa Erdem Gül, atlı fayton ile imar durumu arasında hiçbir ilişki olmadığını ısrarla vurguluyor. Üstelik Adalar’a motorlu araç girsin diyen de yok!

Görüştüğümüz konulardan bir diğeri, ahırlarda bekletilen atların durumuydu. Büyükada’da günlerdir dışarıda dolaştırılmayan atların ayaklarının şiştiği ve bu durumun ciddi rahatsızlıklara yol açacağı bildiriliyor. 

Erdem Gül, bunu sürekli Adalar Kaymakamlığı ile görüştüğünü, atların belli bir alanda dolaşabildiğinin söylendiğini, atlar karantinada olduğundan Valilik ile il/ilçe tarım müdürlüklerinin devrede olduğunu belirtti. Yetkililerin buna acil bir çözüm üretmesi şart!

* * *

Adalar’da elektrikli ulaşım sistemine geçildiğinde atların nasıl ve nerede bakılacağı da önemli bir husus. Bu geçen hafta Ekrem İmamoğlu ile görüşmemizde de gündeme gelmişti; hatta kendisi konuyla ilgili yardımcı olabilecek kişilerin, kurumların içinde yer aldığı bir komisyon kurulmasını istemişti.

Erdem Gül, bazı Adalıların kendi atlarının bakımını üstlenmeye devam edeceklerini söylediğini ama geri kalanların barınması ve bakımının sağlanması için önerisi olanların kendilerine ulaşabileceğini söyledi. Bu amaç için barınakların, doğal yaşam alanlarının kullanılması mümkün.

Belediye’den ayrılırken kısa bir süre içerisinde fayton meselesi hakkında net bir açıklama yapılacağını ekledi Erdem Gül. Yeni yılda, çok yakında hayvanlara da adalet isteyen herkesi sevindirecek haberi almak umuduyla!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Istakoz 19 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları