Memleket İsterim

29 Aralık 2019 Pazar

Memleket isterim / Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; / Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim / Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; / Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim / Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; / Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim / Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; / Olursa bir şikâyet ölümden olsun.”

Memleket İsterim” Cahit Sıtkı Tarancı’nın en sevilen şiirlerinden biridir. En popüler diğerleri: “35 Yaş”, “Abbas”, “Desem ki”... Hepsi birbirinden güzeldir.

2019 yılı zorlu geçti. Sinirlerimizle, aklımızla, duygularımızla, “insan olma ayarlarımızla” fazlaca oynandı. Bireysel ve toplumsal travmaları, kavgaları, depresyonları, hırpalanmaları yaşadık. Ama yine de umudumuzu, “her şey güzel olacak” inancımızı yitirmedik. O nedenle mücadeleye devam ettik ve devam edeceğiz...

2019’un bu son pazar gününde, Cahit Sıtkı Tarancı’ya sevgimi saygımı sunarak ben de kendi “Memleket isterim”imi sizlerle paylaşıyorum....


Benim istediğim memleket:


Memleket isterim / Emek kutsal, bilim baş tacı, yaşamak doğal bir hak olsun; / İnsanlık onurunun ayaklar altında çiğnenmediği bir diyar olsun!

Memleket isterim / Ne başta diktatör, ne vicdanlarda yara olsun; / Şiddetten, kavgadan, ayırımcılıktan beslenmek son bulsun!

Memleket isterim / Ne haksız kazanç, ne yandaşlık, yalakalık rantı olsun; / Kış yaz herkesin işi, aşı, başını sokacak damı olsun!

Memleket isterim / Kentlerimiz ne saraylar ne gökdelenlerle betona boğulsun / ne de parsel parsel satılsın / Sarılacak ağaçları, Gezi Park’ları, soluyacak havası olsun!

Memleket isterim / Asgari ücrete zam diyerek emekçisini sefalete mahkûm etmesin / İşçisiyle alay etmesin / O bakan hanımlar beyler, hele 2 bin 324 lirayla bir ay ailesini geçindirmeye çalışsın!

Memleket isterim / Her ay otuzun üzerinde kadın, erkekler tarafından öldürülmesin; / Kadın katilleri indirimden, aftan, iyi halden, kadının “rızasından” yararlanıp cezadan yırtmasın!

Memleket isterim / kız ya da erkek çocukları tecavüze uğramasın / O çocuklar tecavüzcüsüyle evlendirilmeye çalışılmasın / tecavüzcü yaratıklar toplumdan dışlansın!

Memleket isterim / Seçimlere hile karışmasın / Ben kazanıncaya kadar seçimi yeniletirim diyen çıkmasın / Halkın tercihlerine, seçimine saygılı yöneticileri olsun.


Hepsini istiyorum


Memleket isterim / Yaşamak insanca olsun, yani adil olsun / Hak ve hukuktan herkes eşit biçimde nasibini alsın.

Memleket isterim / Düşüncelerinden, söylediklerinden, yazdıklarından dolayı kimse hapislere tıkılmasın! / Sırf iktidara muhalif olduğu için “vatan hainliği” ya da “terörizm”le suçlanmasın! / Düşünce ve ifade özgürlüğüne saygılı olsun!

Memleket isterim / Her sabah uyandığımda yeni düşmanlar ilan edilmemiş olsun / İç ve dış düşmanlığı kışkırtan ve kusan o haykıran sesi her an duymayayım. / Eğer bir ses girecekse hayatımın her anına, şarkı söyleyen, türkü söyleyen, arya söyleyen sesler olsun!

Memleket isterim / Kin, öfke ve nefretten beslenenlerin değil; / Şiddeti kışkırtanların hiç değil / Sevgiyi, dayanışmayı, yaratıcılığı, farklılıklarıyla bütünleşmeyi bilen insanların ülkesi olsun.

Memleket isterim / Milletin aptal, sersem, geri zekâlı yerine konmadığı; sinirleriyle oynanmadığı; ruhlarımızın her gün, her gün kanatılmadığı, karartılmadığı bir düzen olsun / Olursa tek şikâyet, cehaletten olsun!

Memleket isterim / Faşizme, fanatizme, köktenciliğe, karşıdevrime geçit vermesin; / Demokrasiden, Atatürk’ün yolundan, laiklikten, hukuk devletinden, kuvvetler ayrılığından, toplumsal cinsiyet eşitliğinden vazgeçmesin!


***


Sevgili Okurlar,

Hepinize, yalandan dolandan, yozluktan, yokluktan, yobazlıktan, hırsızlıktan, talandan, hoyratlıktan, ayırımcılıktan ve en çok da şiddetten arınmış bir yıl diliyorum.

Her yeni güne sağlıklı, umutlu başlayacağınız... Her akşam vicdan sesinize kulak vererek uyuyacağınız... Sevdiklerinize sımsıkı sarılabileceğiniz... Hayallerinizi ve özgürlüğünüzü yaşayabileceğiniz bir yıl diliyorum.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları