Hikmet Altınkaynak

Yılın ilk kitapları ve ödülleri...

26 Aralık 2019 Perşembe

Yılın sonuna geldik. Bu nedenle 2019’da yitirdiklerimizi saygıyla anıyor, edebiyata ilk adımını atanları da sevgiyle selamlıyorum.

Yitirdiklerimizden ilk akla gelenler: küçük İskender, Umur Bugay, Özdemir Nutku, Celil Oker, Tuncer Cücenoğlu, Ertuğrul Akbay, Dinçer Sümer, Nahit Duru, Enis Fosforoğlu, Yalçın Menteş, Yıldız Kenter...

2019’da ilk kitabını yayımlayanlarsa, ne mutlu onlara ki, 38. İstanbul Kitap Fuarı’nda kendilerini, kitaplarını tanıtma olanağı buldular. İşte “İlk Kitabım” etkinliğinin kişileri ve kitapları: Tülay Uluser/ Babamın Masalı, Bora Terzibaşoğlu/ Yabancı Dostlar, Guspe Özay/Jupi ve Komşu Teyze’nin Konuşan Terlikleri, Elif Hümeyra Aydın/Doğum Lekesi, Sedefnaz Yaşar/Plaza İnsanı Mutfakta, Tuncay Günaydın/Her Şey Mümkün, Selma Keskintepe/Kanatların Çırpınışı, Seda Öğretir/Kefi’nin Maceraları, Nazlı Çevik Azazi/Masal-İki Dünya Arasındaki Aşk, Gülay Yeşilipek/Sosyolojik Bakış, Cem Gök/Bizim Ali-Anarşist Bir Demiryolcunun Hikâyesi, Demet Ekmekçioğlu/Gizemli Tarih Oyunu-Karain’de Taş Çağı, Özgür Akpolat/Kırmızı Yuvarlağın Bir Hayali Var, İnci Özdemir/Dedem Bir Japon Balığı, Sezin Mavioğlu/Kitap Karıncası, Aşkın Ceylan Oğuzcan/Dönme Dolap ve Saklambaç, Esma Özlen/Söz ile Ateş Arasında, Beyza Özaydın/Benimle Yan, Samet Atasoy/Maksatlı Tesadüfler, İsmail Birateş/ Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet, Erkmen Özbıçakçı/Gölgede Yanmak, Orçun Zeren/Salome, Alev Topal/Fısıldayan Masallar, Anıl Şehirlioğlu/İçindeki Mucize, Önsel Külük/Yaklaşık Kırk Çöp, Ayşegül Ilgaz/Ava Hava, Engin Kasap/Deli Behice- Ardahan Öyküleri, Hande Aydın/Palas Pandıras, Melekber Deniz/Kalbimi Geri Verir misin?, Melek Koç/Anelya.

Bu isimlerin dışında da 2019’da ilk kitabı yayımlananlar vardır kuşkusuz. Çünkü son yıllarda her dalda kitap üretimi artmış görünüyor. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin ISBN Ajansı’ndan aktardığı bilgiye göre, 2018 yılında 67 bin 135 yeni başlık üretilmiş. Bunlardan yüzde 6’sını edebiyat kitapları oluşturuyormuş. Bu da 4 bin kitabı geçer ki, benim burada sözünü ettiğim yüzde 1’i bile değil. Yani kitap üretimi çok mu çok, okuyanlarsa az mı az. Seçim için ilk kitaplar ya da ödül alanlar size ışık tutabilir.

Ödüller, armağanlar ve kazananlar

2019’un en önemli edebiyat ödülleri yaş sırasına göre şöyle sonuçlandı: Türkiye’nin en köklü edebiyat ödülü gazetemizce veriliyor. 74. Yunus Nadi Ödülleri’ne bu yıl 495 yapıt katıldı, 6 dalda 9 kişi ödül aldı. Bunlardan öykü ödülü Banu Özyürek’in Poz ile Tomris Alpay’ın Gülsün, Ağavni, Zilha adlı kitapları, şiir ödülü de Âba Müslüm Çelik’in İlhan’ın Paltosu Kanlı ile Hakan Savlı’nın Kırgın Karnaval yapıtları arasında paylaştırıldı. Roman dalında ise Zeynep Göğüş, Işık Ülkesinden adlı kitabıyla ödülün sahibi oldu.

65. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı Nohut Oda kitabıyla Melisa Kesmez aldı.

48. Orhan Kemal Roman Armağanı’nın sahibi Sus Barbartus adlı kitabıyla Faruk Duman oldu.

43. TGC Sedat Simavi Ödülleri’nden edebiyat ödülü Toplu Oyunlar 9: Kim Koparıyor Bu Gülleri - Gül Biçme Zamanı - Gül Kıyımı adlı kitabı nedeniyle Hidayet Sayın’a verildi.

40. Behçet Necatigil Şiir Ödülü, 40. Yıl Onur Ödülü adıyla Şavkar Altınel’in oldu. Necatigil ailesi, ödüle bir süre ara verildiğini duyurdu.

35. Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde şiir dalında Eşref Yener, öykü dalında ise Batuhan Aşıktoprak ödüle değer görüldü.

33. Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü 56 yapıtın değerlendirilmesi sonucu Atların Günü adlı kitabıyla Ömer Turan kazandı.

30. Haldun Taner Öykü Ödülü, Kamil Erdem’in Bir Kırık Segâh adlı öykü kitabına verildi.

27. Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nün sahibi Sus Barbartus adlı kitabıyla Faruk Duman’ın oldu.

23. Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü Kurutma Kâğıdı adlı yapıtıyla Sezai Sarıoğlu aldı.

12. Metin Altıok Şiir Ödülü’nün sahibi Giderken Öpmeseydin Keşke adlı kitabıyla Gökçenur Ç. oldu. Şair, bu yıl aynı kitapla ilki şiire ayrılan Sabahattin Kudret Aksal Ödülü’nü de aldı.

12. Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün sahibi Latife Tekin oldu.

Faruk Duman ve Gökçenur Ç. birer kitapla ikişer ödül aldılar. Ödül alan tüm sanatçılarımızı yürekten kutluyorum. Bir kitaba harcanan emeği, bunun duyurulmasının sorumluluğunu ve getirdiği sevinci yaşayan, bilen biriyim. Bu nedenle bana gelen bilgileri, kitapları gündemim çerçevesinde paylaşmaya çalışıyorum, bunun için bilgi, dergi, kitap gönderen ajanslara, yayınevlerine ve yazarlara yürekten teşekkür ediyorum. Yeni yılınızı kutluyor, bol kitaplı, sağlıklı, mutlu, başarılı bir yıl geçirmenizi diliyorum.




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları