Olaylar Ve Görüşler

8 Aralık’ta Bakırköy’de: İnsanca yaşamak istiyoruz

05 Aralık 2019 Perşembe

Yazar: Dr. Osman Öztürk

(İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri, Miting Tertip Komitesi üyesi)


Zamlar, vergiler, enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk.

Cumhuriyet tarihinin en uzun, en derin ekonomik krizini yaşıyoruz.

DİSK-AR Kasım 2019 İşsizlik ve İstihdam raporuna göre 7 milyon 305 bin insan işsiz. İşsizlikte en yoğun artış ise genç ve kadın işsizliğinde; 1 milyon 916 bin kadın işsiz, 3 milyon 516 bin genç ne eğitimde ne de istihdamda.

Türk-İş’in araştırmasına göre Kasım 2019 için dört kişilik ailenin açlık sınırı 2.103 TL, yoksulluk sınırı 6.850 TL. Mutfak enflasyonu yıllık ortalama yüzde 17.89. Mevcut 2.020 TL asgari ücret dört kişilik aileye ancak dokuz gün yetiyor!

Gizlenemeyen gerçek

Nüfusun yüzde 1’lik kesimi ulusal servetin yüzde 54.4’ünü elinde tutuyor. Vergi yükü ise emekçilerin sırtında. Toplam vergi gelirlerinin yüzde 70’i dolaylı vergilerden geliyor, gelir vergisinin ise yüzde 92’sini emekçiler ödüyor. 

Son bir yılda elektrik ve doğalgaz fiyatları yüzde 23 arttı. Çarşı, pazar el yakıyor.

2020 bütçesi geçen günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi, kamu çalışanlarının payına gene yoksulluk ve sefalet düştü. 

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) milyonlarca vatandaş emeklilik ve sağlık hakkından yararlanamıyor, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise EYT konusunu “manipülasyon”, “ülke ekonomisini çökertmeye dönük bir adım” olarak görüyor. Erdoğan’a göre kişi başı yıllık gelirleri 47 ile 80 bin dolar arasında olan İskandinav ülkeleri EYT’ler yüzünden batmış!

Siyasi iktidar vatandaşların yaşadığı zorluklara aldırmıyor; “Bakın, burası çok önemli!” diyerek, zekâmızla alay edercesine, gerçeklikle hiçbir ilgisi olmayan “yeni ekonomik program”lar açıklıyor, hiçbir zaman tutmayacak enflasyon, büyüme hedefleri rakamlarına inanmamızı bekliyor.

Ancak ne bu sözleri ne de savaş politikaları halkın gerçek gündemini gizliyor. 

Emeğiyle geçinen geniş halk kesimleri için hayat her geçen gün zorlaşıyor, insanlarımız geçim zorluğu nedeniyle evine ekmek götüremiyor, çaresizlikten intihar ediyor. Sorumluların intiharlara karşı bulduğu tek çözüm ise siyanür satışını yasaklamak oluyor!

Peki, bütün bu olup bitenler karşısında çaresiz miyiz?

Hayır. Bin kere hayır!

Onlar bir avuç, biz milyonlarız. Biliyoruz ki, bizim gücümüz birliğimizdedir. Tek yapmamız gereken omuz omuza vermek, yan yana gelmek, el ele yürümek.

Herkesi bekliyoruz

Bunun için İstanbul’daki emek, meslek örgütleri, sendikalar, emekten yana siyasi partiler, dernekler, örgütler olarak İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri çatısı altında toplandık.

Öncelikli taleplerimiz:

İşten çıkarmalar yasaklansın.

Asgari ücret vergiden muaf tutulsun.

İşsizlik fonu işçilere verilsin.

Elektrik, su, doğalgazda vergi kaldırılsın.

Emeklilikte yaşa takılanların talepleri kabul edilsin. 

Zamlara, vergilere, enflasyona, hayat pahalılığına, işsizliğe, yoksulluğa karşı sesimizi yükseltmek, emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için 8 Aralık Pazar günü saat 13.00’te Bakırköy’de “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!” mitinginde buluşuyoruz.

Herkesi bekliyoruz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları