Define Çeşitlemeler...

03 Aralık 2019 Salı

Bu yazımda da, defineciler ile ilgili çeşitlemelere yer vereceğim. Yılların birikimi olan arşivimdeki gazete kesitlerinden son birkaç yıldan alıntıları aktarmayı sürdüreceğim...

HHH

18 Nisan 2019 Hürriyet: Aralarında bir polis şefi ve bir jandarma albayının da bulunduğu 14 kişi, Mudurnu’da define ararken suçüstü yakalandı. Kendilerini “FETÖ’nün altınları gömülü, devletin kontrolünde arama yapıyoruz” diye savunan 5 kişi tutuklandı.

2 Mart 2019 Milliyet: Kayseri’nin, Sarıoğlan ilçesine bağlı, Palas Mahallesi Örtülü mevkiinde bulunan tepe, kimliği belirsiz kişilerce kazıldı.

4 Eylül 2019 Cumhuriyet: Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Gönence Mahallesi’nde ikamet eden Nevriye Köroğlu, 500 kilo altın iddiası üzerine evinin yanı başındaki arazide resmi izin alarak kazı başlattı. Kazı çalışmaları jandarmanın gözetiminde devam ederken, 500 kilo altın iddiasını duyan mahalle sakinleri de bölgede toplanarak çalışmaları meraklı gözlerle takip etti.

Gönence Muhtarı Bayram Ali Ayten, kazı çalışmalarının 5-6 metre derinlikte sürdüğünü belirterek “İddialara göre, burada 500 kilo altın varmış. Altın çıkarsa inşallah köyümüz adına seviniriz. Köyümüzün çocuğu Nevriye Köroğlu, mahallemizi de faydalandırır” diye konuştu. Sonuçta 6 m. derinlikte 5 taş bulundu!

17 Eylül 1919 Yeni Asır: Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Esençay Mahallesi’nde 35 yıl önce açılan bir kahvehaneye dekor olarak yerleştirilen mermer taş, zamanla masa işlevi görmeye başladı. Uzmanların tesadüfen rastladığı bu taşın 2 bin yıl önce Afrodisyas Antik Kenti yolu güzergâhında mesafeyi gösteren mil (yön) taşı, bugünkü anlamda yol tabelası olduğu anlaşıldı. Müşteriler, yıllarca taşın üzerinde tavla, okey gibi oyunlar oynayıp çay kahve içti.

9 Kasım 2019 Milliyet: “Tılsımlı defineci” 2’nci kez yakalandı. Çankırı’da tılsımlı olduğuna inandığı defineyi bulmak için kaçak kazı yaptığı iddiasıyla tutuklanan R.Y. tahliye edildikten sonra (!) aynı yerde kazarken yine yakalandı.

12 Aralık 2018 Hürriyet: “Defineciler çalışıyor” başlıklı haberde Başakşehir’de gözlerden uzak, antik mezar kazan 4 define avcısı, mağarayı su basınca boğulma tehlikesi atlattılar.

8 Aralık 2018 Milliyet: Kırıkkale Bahşili Jandarma Komutanlığı, Küreboğazı köyünde A.A’nın evine operasyon düzenledi. Evde yapılan aramada, bodrum katında sandıkların içine gizlenmiş sikke, kırık altın bilezikler, hayvan heykelleri, 280 obje ele geçirildi.

7 Aralık 2018 Milliyet: Niğde’de tarihi eser niteliği taşıdığı ve 2 bin yıllık olduğu belirtilen beş şarap testisi ele geçirildi.

29 Ekim 2017 İHA: Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesine bağlı Sorkun köyünde izinsiz kazı yapıldığı istihbaratı alan ekipler operasyon düzenledi. Operasyonda 6 define avcısı suçüstü yakalandı.     

2 Kasım 2017 Hürriyet: Tarsus 82 Evler Mahallesi’nde gizlilik kararı içinde 1. yılını dolduran kazı evine girmeye çalışan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, olaydaki esrarın Hıristiyanlığın önemli isimlerinden Tarsuslu Aziz Paul’un Kayıp İncil’i olduğunu iddia etti. Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Başpiskopos Paul Russell, Hürriyet’e “Vatikan’ın herhangi bir arkeolojik kazı veya faaliyete dahli yoktur” dedi.

14 Kasım 2015 Yurt: Amasya’da boş bir evin bahçesinde kaçak kazı yapıldığı ihbarı alan polis, biri kadın üç kişiyi gözaltına aldı.

7 Aralık 2015 Sabah: İzmir’in Tire ilçesinde tarihi Kutu Han’ın restorasyonu sırasında işçilerin toprak çömlek içinde bulunduğu toplam 790 altınla 226 gümüş para belediye ile mirasçıları karşı karşıya getirdi.

13 Nisan 2014 Akşam: Mağara adamlarından ölümüne yağma. Çatalca’da Bizans ve Osmanlı’dan kalma sukemerlerini yağmalayan define avcıları şimdi de mağaralarda cirit atıyor. Metrelerce yükseklikte tahta merdiven kurup oyuklardan içeri giriyorlar.

17 Nisan 2014 HaberTürk: Eskişehir Mihalgazi ilçesinde bir mağaradaki dar dehlizde mahsur kalan Ramazan Yörük’e (40), 3’üncü günde ulaşıldı.

Bir İzmirli okurumdan aldığım iletiyi sizlerle paylaşıyorum:

“1979’dan beri sizin de yöreniz olan İzmir’de yaşıyorum. Arkadaşlarımla dağcılık sporu yapıyoruz. Bu vesile ile gördüklerimi sizinle paylaşmak istedim.

1. ‘Tantalos’u bilirsiniz. Yamanlar Dağı’nın Emirâlem’e bakan yüzünde, yerleşim ve kale kalıntılarının olduğu devasa bir kaya. Her tarafı defineciler tarafından delik deşik edilmiş.

‘Cihan Beğendi’ kayalıkları da İzmir Gaziemir’in (Seydiköy) batısında, orası da delik deşik.

3. ‘Keçi Kalesi’ Selçuk’ta malumunuzdur. Orası da aynı şekilde kazılmış çukurlara dolu. Daha gördüğüm o kadar yer var ki, zaten siz de yazıyorsunuz. Tarihine, kültürüne, doğasına sahip çıkmayan bir toplum olduk. Özellikle de son yirmi yıldır!”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları