Define’de Kan Var!

29 Kasım 2019 Cuma

Defineciler yalnızca “masif kayalarda” dinamit aramıyorlar. Ören yerlerini tahrip ederken cinayetler de işliyorlar ve kaçak kazılarda ölüyorlar…

Yılların birikimi olan arşivimdeki gazete kesitlerden son birkaç yıldan alıntıları aktarıyorum…

***

19 Mart 2019 Hürriyet: Silivri’de define için kazılan 150 metrelik tünelde zehirlenerek öldükleri iddia edilen ve cesetleri tüm aramalara rağmen bulunamayan Cemal Güngör ve Mehmet Enes Uçkan’la ilgili tünelde bomba patlattığını kabul eden defineci Nur Mehmet Pehlivan’a (38) dava açıldı.

19 Nisan 2019 Hürriyet: Bursa İznik ilçesi Elbey Mahallesi Kızıltepe mevkiinde bir mağarada 8 definecinin mahsur kaldığı ihbar edildi. Jandarma, AFAD ve itfaiye devreye girdi. Biri kurtarıldı, 7’si ile iletişim kuruldu.

13 Temmuz 2019 Milliyet: Ölümcül Tutku… Ankara Mamak’ta kaçak kazıda jandarmanın yakaladığı 3 kişi “nöbetçi hâkimlikçe” serbest bırakıldı. Pes! Serbest kalınca tekrar aynı yerde kazıya devam eden A.S., F.Ç., U.K. tünellerde biriken gazdan zehirlendiler! Mukadderat!

29 Ocak 2018 Sabah: Kayseri Yahyalı ilçesinde define için patlatılan dinamitte bir kişi öldü, bir kişi yaralandı.

17 Şubat 2017 Hürriyet: Mardin Kızıltepe’de daha önce kazılan 70 m. derinliğinde, 5 m. genişliğindeki kuyuda define ararken göçük altında kalan Selman Kılıç’tan (28) acı haber geldi.

29 Nisan 2017 Hürriyet: Bursa’da oğlu Erdoğan Çivi (27) ile Ali Çivi’nin (57) define aramak için kazdıkları kaçak tünelde göçük oluştu. Toprak altında kalan Ali Çivi’nin cesedini Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve 112 Acil Servis çıkarabildi.

25 Ekim 2017 Cumhuriyet­ - Milliyet: Antalya’nın Elmalı ilçesi Bayraklar Mahallesi’nde Şaban Şener, Eşref Nalbant ile oğlu Ganim Nalbant, toprak dolmuş kuyuda kazı yaparken, göçük sonucu Şener ve baba Nalbant toprak altında kalıp öldüler, oğul Ganim ipe tutularak kurtuldu.

27 Ekim 2017 Sabah: Kütahya Domaniç’in Ilıcaksu Mahallesi Karakütük mevkiinde, Ramazan Akgüneş (47) ile Yahya Erkul (39) define aramak için izinsiz kazı yaparken göçük meydana geldi, dev kayanın altında kaldılar. AFAD ve jandarma cesetlerine ulaştı.

1 Kasım 2017 Hürriyet: Tarsus’ta bir yılı aşkın süredir tarih talanı olayında öldürülen polis kocası Mithat Erdal ile bağlantılı olarak eşi Sibel Erdal’ın acıklı hikâyesi var. Sorun mektupla Cumhurbaşkanlığı’na da iletildi.

23 Aralık 2017 Hürriyet - Sabah: Zonguldak’ta Necati Gökdeniz ve 3 arkadaşı Alaplı ilçesine bağlı Canbazlı köyünde tarihi eser buldular ve Cevdet Akyol’un tarlasına gömdüler. Defineyi almaya gittiklerinde bulamayınca, Gökdeniz, Akyol’un evine girmek istedi ve Akyol’un gelini ve kayınvalidesini öldürdü. Baba ve oğul Mehmet ile Necati bıçaklanarak hastaneye kaldırıldılar.

4 Ocak 2016 Cumhuriyet: Denizli’nin Acıpayam ilçesindeki kayalıklara define aramaya giden 4 kişi el yapımı bombayı patlattılar, 3 çocuk babası Recep Tekin öldü, Gürkan Özmen yaralandı.

11 Nisan 2015 Akşam: Kayseri’de Yıldırım Boydak (39) ile Ömer Çimen (33) gece karanlığında define kazısına başladılar. Aşırı yağış nedeniyle ikili, göçükte 2.5 metrelik çukurda, toprak altında kaldı. Jandarma ikilinin cesetlerini çıkardı.

22 Haziran 2015 Gazeteler: Denizli’nin Honaz ilçesinde kaya mezarlarının bulunduğu dağlık alanda tarihi eser kaçakçılarının define aradığı ihbarı alan ilçe jandarma komutanlığına bağlı ekipler bölgeye sevk edildi. Tarihi eser kaçakçılarının uçuruma ittiği uzman çavuş şehit oldu. 1 çocuk babası uzman çavuş Cengiz Darbaş, 10 gün sonra 2. kez baba olacaktı. (30 Ağustos 2015 Hürriyet: Darbaş’ın öldüğü, bir jandarma erinin de yaralandığı olayda kaçakçılar elini kolunu sallayarak dışarıda geziyorlar!)

23 Temmuz 2015 Milliyet - Vatan  - Haber Türk: Bursa’nın Keles ilçesinde define aradığı öne sürülen 4 kişiden 2’si, gübre ve şeker karışımlı el yapımı patlayıcının infilakı sonucu öldüler. 1 kişi ağır, 1 kişi hafif yaralandı.

6 Ağustos 2015 Milliyet: Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, define için kaçak kazı yaparken göçük altında kalan 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

5 Eylül 2015 Milliyet: Manisa’nın merkez Şehzadeler ilçesinde, tarihi eser bulmak için kaçak kazı yaptıkları ileri sürülen 3 kişiden 1’i, çıkan dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdi. Diğer 2 kişi hastaneye kaldırıldı.

18 Eylül 2015 Milliyet - Sözcü: Nevşehir’de 3 arkadaş metan gazından zehirlenerek yaşamını yitirdi. Nevşehir’de İsmail Çakır (30), Abdullah Özcan (50) ve Mehmet Bolat (53), 15 m. derinlikte, su bulunmayan kuyuda metan gazından zehirlendi.

21 Ağustos 2014 Milliyet: Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Kabahıdır köyünde define bulmak için kazı yapan Kadir Yüce ile Mehmet Demir, açtıkları çukurda göçük sonucu toprak altında kaldılar. AFAD, 7 saat süren çalışma sonrası Yüce’yi yaralı çıkardı, Demir’i kurtarma çalışmaları sürüyor.

17 Eylül 2014 Yurt: Giresun’da kendisine ait fındık bahçesinde 5 aydır define arayan 71 yaşındaki Recep Gürel tüm uyarılara karşın vazgeçmedi ve kazdığı çukurda kayan toprağın altında kalarak can verdi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları