Feyzi Açıkalın

Beş koyun gütmeye 150 bin çoban

17 Kasım 2019 Pazar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal güvenlik merkezleri toplu açılış töreninde sözü yine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na getirip onu beceriksizlikle suçladı.


Erdoğan ana muhalefet liderini aşağılamaya çalışırken her zamanki örneği kullanarak, onun beş adet koyuna bile çobanlık edemeyeceğini belirtti.


Cumhurbaşkanı verdiği örnekte “güdülecek” hayvan sayısını düşük tutarak ve hatta hayvanları kaybedeceğini öne sürerek, siyasi rakibinin varsaydığı yeteneksizliğini bir adım yukarı taşıyordu.


Erdoğan nedense aşağılamaya dönük benzetmesini hep çobanlık üstünden vermekteydi. Bir kişinin ehliyetini, işe yararlığını, kalitelerini başka kriterlerle değil, güdülecek nesneler üzerinden tanımlamakta, değerlendirmekteydi.


Gütmek fiilinin içinde “besleme, göz kulak olma, sahiplenme, yönetme” vardı. Ülkedeki yönetim anlayışını ümmete babalık ve reislik etme üzerine kurduğu için, belki de yapacağı her türlü değerlendirmeyi bu kategori içinde yapıyordu.


Örneğin rakip gördüğü kişiyi teknik becerisi, sanatsal yönü, üretkenliği, düşün insanı oluşuyla değil, en basit iş olarak tanımladığı çobanlık üzerinden aşağılamayı sürdürüyordu.


Belli ki çok planlı olarak bu ligde mücadele etmeyi seçmişti. Ve de rakibini o formatta tanımlayarak aynı ligde oynamaya sürüklemekteydi. İlle de bir çobanlık kurumu söz konusu olmalı ve güdülme eylemi gerçekleşmeliydi.


Gütmek fiilinin bir diğer tanımı da “bir kimseyi, topluluğu kendi amacı doğrultusunda yönetmek”ti. Üçüncü tanım ise, “bir duyguyu, düşünceyi ya da ilkeyi içinde taşımak ya da gerçekleştirmeye çalıştırmak” idi. Buna örnek olarak “kin gütmek!” veriliyordu. Buradan yola çıkıldığında Erdoğan haklıydı; Kılıçdaroğlu güdemiyordu!


Gelgelelim, Erdoğan’ın yetenek, deneyim ve bilgi birikimi gerektirmeksizin yapılabileceğini var saydığı ve onun üstünden örnekleme yaptığı çobanlık mesleği artık Türkiye’de el üstünde tutulmaktaydı.


Tarımla beraber bitirilen hayvancılık ve yerel yönetimler yasasının “köylülüğü sonlandırma” adına kırsal bölge insanını ucuz iş gücü olarak kentlere sürüklemesiyle ülkede çobanlık yapacak insan kalmadı.


İktidar yaptığı yanlışın farkına varıp yeni hamle yaptı. Beş bin lira gibi görece yüksek sayılacak bir ücrete çobanlık yapacak insan bulunamayınca, Afganistan’dan özel çalışma izni ile 150 bin çobanın ithal edilmesine karar verildi!


Böylece Kılıçdaroğlu çobanlığa zorlanmaktan kurtulacaktı! Oynaması istenen lig, ithal Afgan çobanlarla doldurulacaktı artık. Kendi çobanlarımızı yetiştirene kadar…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları