Olayların Ardındaki Gerçek

İlk Gözlemler ve Analizler

16 Kasım 2019 Cumartesi

Erdoğan’ın ABD’ye yaptığı görev gezisine ait ayrıntılar henüz belli olmadı. Kapalı kapılar arkasındaki görüşmelerin ayrıntıları bilinmiyor. Ancak ilk gözlemler bir arpa boyu gelişme olmadığını gösteriyor.

Görüşmelerin temel gündeminin S-400’ler üzerinde yoğunlaştığı anlaşılıyor. S-400’lere geri dönüş oldu. Oysa gezinin esas gündemi, Suriye’deki gelişmeler ve PKK/PYD’nin mutabakatlara uymadan terör eylemlerini sürdürmesiydi. Ilk gözlemlere göre şu özet yapılabilir:

1. Zirvenin en göze batan noktası S-400’lerle ilgili sorunların devam ettiği gerçeğidir. Trump, açıkça “Diğer konularda ilerleme sağlanabilmesi için Rusya’dan satın alınan S-400’ler konusu etrafındaki sorunlar çözülmelidir” dedi.

Kapandığı sanılan S-400 konusu böylece gündemin tekrar birinci maddesi durumuna geldi. Hatta, Trump’ın “S-400’lerin üzerinden traktörle geçin” dediği belirtildi. Bu çarpıcı cümle gazetemizin dünkü manşetini oluşturdu. Çünkü bu cümle, ABD’nin bu konudaki görüşünün çarpıcı bir özetidir.

2. ABD, YPG konusunda ödün vermiyor, bu konuda en ufak bir yaklaşım göstermiyor. Nitekim, sözde PKK komutanı Ferhat Abdi’nin Washington’a davet edilmesi sorulduğunda Trump, açıkça “YPG ile birlikte yakın çalışıyoruz ve çalışmayı sürdüreceğiz” demiştir.

3. Washington’da F-35 projesi üzerinde görüşüldüğü ancak somut bir gelişme olmadığı da anlaşılıyor.

4. Trump, basın toplantısında açıkça, Suriye’deki petrol kaynaklarını denetim altına aldıklarını söyledi. Bu konu, aslında emperyalist ABD’nin Suriye’deki varlığının temel gerekçesidir. Suriye’deki insanlık dramları ABD’yi etkilemiyor, onlar için temel mesele doğal kaynaklar ve petrolün denetlenmesidir.

5. Toplantıda Türk tarafı doğal olarak FETÖ konusunu yine gündeme getirdi. Ancak ABD, FETÖ konusunda olumlu en ufak bir adım atmıyor.

6. Türk kamuoyunu ABD gezisinde en çok ilgilendiren nokta, Türkiye’ye gönderilen “kabul edilemez” ve “küstah” mektupla ilgiliydi. Anlaşıldığına göre, mektup verilmiş, bu konudaki somut gelişme ne oldu, nasıl verildi, ne söylenildi, henüz açığa çıkmış değildir.

7. Gezinin en önemli noktası, Türkiye’nin görüşlerinin, ABD ve dünya kamuoyuna açıklanmış olmasıdır.

8. Trump, basın toplantısında oldukça yumuşak görünmeye gayret etti. Ancak ABD’nin keskin ve köşeli görüşlerinde en ufak bir yumuşama olmadı. Özetle, ABD hiçbir konuda geri adım atmadı.

9. ABD Başkanı Trump, şu anda en zor dönemini yaşıyor. Kendisi hakkında yasama organında azil süreci işlemektedir. Trump şu anda “topal ördek” niteliğindedir. Bu nedenle Trump, Türkiye ile olan bu görüşmeyi iç politika noktasında kullanmak istemiştir.

10. Erdoğan’ın senatörlerle yaptığı görüşmede, sözde soykırım olayını anlatması ve hemen ardından Senatör Graham’ın “Senatörler tarihi yeniden yazmamalı” açıklaması yapması olumlu bir gelişmedir. ABD yine aynı ABD, bizim için önemli olanı tekrarlıyoruz: Türkiye öncelikle kendi milli çıkarlarına odaklanmalıdır.




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şeyh Sait konusu 19 Aralık 2023
Tarih mahkemeye verilemez 23 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları