Her şeyden vergi alıyorlar, üstelik havamızı bile kirletiyorlar!

12 Kasım 2019 Salı

Türk Toraks Derneği, TTD, Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu “Termik Santrallara Havamızı Kirletme İzni Verilemezbaşlıklı bir rapor yayımladı.

Bu raporun giriş bölümünü aşağıda alıntılıyorum.

Meraklısı TTD’nin internet sitesinden raporun tümüne erişebilir.

Bilindiği üzere bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen tüm siyasi partilerin ortak kararıyla geri çekilen 13 kömürlü termik santrala yeniden havayı “kirletme izni” verilmesi gündemdedir.

Birey ve toplum sağlığı açısından yıkım anlamına gelecek bu “kirletme izni” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 1 Kasım’da yapılan toplantısında Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere kabul edilmiştir.

TBMM çatısı altında kabul edilen hükme göre, insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği halde bugüne kadar gerekli yatırımları yapıp önlemleri almadığı için önümüzdeki yıl başında kapatılması gereken 2’si kamuya 11’i özel sektöre ait 13 termik santrala 2.5 yıl daha ek süre verilecektir.

Oysa bu santrallar 2013’ten beri çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmemektedirler.

Daha önemlisi bu santrallara daha önce de 3 yıl ek süre verilmişti.

Ancak söz konusu santrallar bu ek sürede de gerekli yatırımları yapmamışlardır.

Eğer TBMM Genel Kurulu’na gelecek teklif mevcut haliyle yasalaşırsa bu santrallar Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye devam edeceklerdir.

Biz Türk Toraks Derneği olarak insanların ölümüne yol açması ve çeşitli hastalıklara yakalanması anlamına gelen bu “izni” kabul edilmez bulmaktayız.

Toplumu, yağma düzeni ve onunla birlikte koyulaşan baskı rejimi altında umutsuzluğa sürükleyen, yoksulluktan ailelerin topluca intihar ettikleri bir döneme imza atan iktidar:

Sonunda hiç de şaşırtıcı olmayan bir biçimde, canımıza da kastetmekte, toplumu insafsızca sömüren sermaye gruplarına destek için havamızı solunamaz hale getiren ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeyen santrallara izin vermektedir.

Sadece böyle tek bir eylem bile bir yönetimi, uygar ülkelerde, iktidardan düşürmeye yeter.

Başta CHP olmak üzere, bütün siyasal partiler bu konuda ellerinden geleni yapmalıdır:

Seçmen soluduğu havayı bile koruyamıyorsa, ondan demokrasiye sahip çıkmasını nasıl bekleyeceğiz?

Bütün insan haklarına önem veren medyayı ve Demokratik Sivil Toplum Kuruluşlarını göreve çağırıyorum:

SESİMİZİ KESİYORLAR...

SOLUĞUMUZU KESEMESİNLER BARİ!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları