Yeniden Altın Portakal

03 Kasım 2019 Pazar

Özellikle gencecik kızlar sevinç çığlıkları atarak sahneye fırlıyorlar. Çok heyecanlılar, bu heyecan onları nasıl da sevimli kılıyor. Aylarca çalıştılar, kimi bir belgeselin ilk karelerini çekti, kimi uzun metraj bir filmin mekân çalışmalarını bitirdi, kimi sabahlara kadar uyumayıp bir senaryonun matematiğini çalıştı. Şimdi sahnede ufacık da olsa başladıkları güzelim işlerin bitirilmesi için gerekli para ve lojistik desteği aldıklarını öğreniyorlar. Heyecan bundan!

Peki, bu işler nerede oluyor, ben neredeyim? Efendim, iki yıl eziyet çektikten sonra yeniden adına kavuşan (İki yıl önce Altın Portakal Film Festivali adı Antalya Film Festivali olarak değiştirildi ve festivali festival yapan Ulusal Film Yarışması kaldırıldı, Cannes’e özendiler, olmadı) evet nerede kalmıştık, bendeniz  56. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’ndeyim. Ve benim de şimdiye dek pek haberim olmayan, bu yıl 6’ncısı yapılan Forum bölümünün ödül törenindeyim.

Forum’u biraz anlatmak istiyorum, orada ne işin var diyebilirsiniz, 150 bin liralık Sümer Tilmaç senaryo ödülünün jürisindeydim. Yönetmen Ömür Atay, Antalya Film Destek Fonu yürütücüsü,s enaryo yazarı Burak Göral’la birlikte ön jürinin bize yolladığı beş senaryonun yapımcıları ve yönetmenleriyle buluştuk, onlar filmi nasıl çekeceklerini, mekânlarını,oyuncularını anlattılar, biz de sorular sorduk, önerilerde bulunduk, sonunda gönül rahatlığıyla, neşeli ve bu toprakların insanlarını anlatan yönetmen Soner Caner, yapımcı Bilal Bağcı’nın GÖNÜL adlı senaryosuna ödülü verdik. Yönetmen adını değiştireceğine söz verdi.

Forum’un belgesel ve kurmaca film bölümleri var. Dünyanın her yerinden gelen işin uzmanı kişiler, seçilmiş yapım aşamasındaki belgesel ve kurmaca filmlerin yönetmenleri, yapımcılarıyla atölyeler  yapıyorlar. Bu atölyelerde yönetmenlere, görüntü yönetmenlerine, yapımcılara çok değerli katkılarda bulunuyorlar. Sonunda kazanan az da olsa bir para yardımı alıyor. Ayrıca bu yıl kazanan yapımlara çeşitli yapım şirketleri post-prodüksiyon katkısında bulunacaklar. Gençlere sesleniyorum, bugünden başlayıp yeni projelerle, yeni belgesellerle Forum’a hazırlanın!

Şimdi biraz beni allak bullak eden bir rastlantıdan söz edeceğim. Forum bölümünün ödül töreninde TRT ödülünü kazanan yapım aşamasındaki bir belgeseli görünce donup kaldım. Belgeselin adı “Ali Arif Ersen Ms WINK”, bu Ali bizim Ali. Tango kralı, caz delisi, yerinde duramayan Ali. Ama Ali, 15 yıldır dans edemiyor, sadece yatağından kımıldamadan yatıyor. O kendi bedeni içinde saklı. Sadece gözleriyle derdini anlatıyor. Nasıl da pes etmiyor,kitap yazıyor, radyoda müzik programı yapıyor. İki gencecik kahraman kadın yönetmen Selin Şendöken ve yapımcı İpek Tugay Ali’nin rüyasını anlatmak için yola çıkmışlar, yolları açık olsun.

Artık Forum bölümünden çıkıp festivalin diğer bölümlerinde dolaşalım. Baştan söyledim, son iki yıl bir festivali festival yapan Ulusal Yarışma bölümü kaldırılmıştı, sinemacılar da o yıllarda çekilen filmlerin bir kısmıyla kendi yarışmalarını yaptılar ve ödüller verdiler. İşte bu yıl 55. ve 54 ödülleri (2018-2017) bir törenle yeniden verildi. Onur Saylak’ın Daha filmi ve oyuncularının hak ettikleri ödülü almaları beni çok sevindirdi. Hakan Gürday’ın DAHA adlı romanından uyarlanan bu filmi, mutlaka bir yerlerden bulup izleyin.

Açılıştan da söz etmem gerekiyor. Kocaman bir spor salonundayız, ama mekân o kadar başarılı bir biçimde giydirilmiş ki, herkes kendini muhteşem bir salonda çok ayrıcalıklı hissediyor. On bin kişilik spor salonu tıklım tıklım, merdivenlere oturanlar, ayakta hiç yorulmadan orada oldukları için gururlananlar... Ve tören başlıyor. Türk sinemasının idolü Türkan Şoray her zamanki heyecanıyla seyirciye teşekkür ediyor. Onur ödüllerini alanlar Selma Güneri ve Ahmet Mekin Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ü andıklarında iki gün sonra Cumhuriyet Bayramı’ydı, salon inanılmaz bir sevgi sesiyle doluyor. Antalya bu festivali özlemiş, hem de çok özlemiş, salonlar da tıklım tıklım dolu. Eh bize de mutlu olmak düşüyor. Bu arada bu yıl Yıldırım Önal Anı Ödülü’nü alan Can Kolukısa’ya ödülünü elimizde büyüyen oğlu gazetemizin çalışanı Emrah Kolukısa’nın vermesi doğrusu benim gözlerimi yaşarttı.

Not: Ödülleri ve çalışmaları festivalin çok başarılı internet sayfasından izleyebilirsiniz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Alay ettiler... 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları