Alev Coşkun

CHP çınarından bir yaprak daha koptu

30 Ekim 2019 Çarşamba

CHP’nin köklerinden gelen Coşkun Karagözoğlu’nu kaybettik. Kuvayi Milliye’ye, CHP’nin temel felsefesine ve Atatürk’ün devrimlerine yürekten inanmış, Ödemiş’in köklü Karagözoğlu ailesinin evladıydı.

İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirince, Ödemiş’te avukatlığa başladı. CHP örgütünde çalıştı, ilçe başkanlığı ve il genel meclisi üyeliği yaptı. Çok partili sisteme geçişin tartışmalı günlerini görmüş, 1950-1960 döneminde politika yapmış, 1965’ten sonra CHP’nin geçirdiği “Ortanın Solu” hareketine tanıklık etmiş bir politikacıydı.

1969-1980 arasında, üç dönem kesintisiz CHP İzmir Milletvekilliği yaptı. Bu süreçte parti meclisi üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı ve CHP Grup Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. Karagözoğlu, politika dünyasına tepeden değil, CHP’nin teşkilat köklerinden gelen bir politikacı olarak katılmıştır. Üç dönem milletvekilliğinde tüm delegelerin katıldığı önseçimle milletvekili olmuştur. 1969-1980 arası CHP’de ve parlamentoda İsmet İnönü, daha sonra da Bülent Ecevit’le birlikte çalışmıştır. 1973-1980 döneminde parlamentoda kendisiyle birlikte çalıştım.

Karagözoğlu, iyi bir hukukçu, Cumhuriyetçi, Atatürk ilkelerine bağlı bir parlamenter ve dürüst bir politikacı olarak CHP tarihinde yerini almıştır. CHP’nin köklü damarları olan teşkilattan gelen dürüst bir politikacıyı daha yitirdik...




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İsmet İnönü 25 Aralık 2023

Günün Köşe Yazıları