Borç, Vergiyle Ödenecek!

29 Ekim 2019 Salı

Uluslararası sermaye piyasalarını değerlendiren kuruluşlardan “Global Capital”, “Cak, cukçu Damat Paşa’yı”, “yaşanan zorlu süreçlere karşın, gerçekleştirdiği borç yönetimi başarısından” dolayı ödüllendirdi.

Kendisini kutlarız!


***


2018’de Hazine ve Maliye Bakanı olan Damat Paşa’nın borçlanma siyasasını tablodan görebilirsiniz. Son durumda ise 31 Mart 2019’da Türkiye’nin brüt dış borcu 453.4 milyar dolar, net dış borcu ise 277.3 milyar dolar, milli gelire oranı ise yüzde 60.6 oldu. Özel sektörün dış borcu ise 298 milyar dolardan 299 milyar dolara yükseldi.

Bu borçlar nasıl ödenir? Vatandaşın cüzdanı ve kredi kartı olmadığı dönemde insanlar “kese” kullanırlardı. Hele eşlerinin elişi yaptıkları keseleriyle hava basarlardı. O zaman Damat Paşa yaşasaydı, ailesi kendisine, “Borç yiyen kesesinden yer…” der, vatandaşlar ise “Borç, borçla ödenmez…” atasözüyle tepki gösterirlerdi… “Kesenin ağzı açılınca” borçlar yükseliyor!


***


Damat, bu atasözlerini bildiği için olmalı, şimdilik “Yüksek gelir elde edenlerin daha fazla vergi vermesini hedefleyen yeni vergi paketinin” TBMM’ye sunulduğunu açıkladı. Doğru bir karar, ancak 30-40 yıl önce “bu söylemi” dile getirseydi “solculuktan!” içeri girmez miydi?

Ayrıca yeni tasarı turizme “darbe” vuracak:

Öneriye göre, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde gecelemelerin yanı sıra, yeme, içme, etkinlik, eğlence, havuz, plaj, termal ve benzeri alanların kullanım hizmetleri gibi diğer tüm hizmetler “yüzde 2 konaklama vergisine” tabi olacak!


***


16 Ağustos Cumhuriyet: “Merkez Bankası’ndan aktarılan paraya rağmen bütçe 69 milyar lira açık verdi.”

16 Ekim Sözcü: “Dokuz ayda 85.8 milyar liralık açık verildi.”


***


Bu arada gider bütçelerine de kısaca göz atalım: 2020 yılı bütçesi ödenek önerilerinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na 11.5 milyar, buna karşılık “terörle savaşan” İçişleri Bakanlığı’na 9.6 milyar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 3.5 milyar lira verildi. Bütçe açığı (yani Türk halkının 2020’de katlanacağı yeni borç) 138.8 milyar lira öngörüldü!


***


AKP Reisi, baktı ki kredi kartı borçları ödenmiyor, “borcu borçla ödeme” yolunu şu sözlerle açtı:

“Ödeme güçlüğü yaşayan vatandaşlarımızın kredi kartı borçları tek bir çatı altında toplanacak. Vatandaşımız hangi bankaya kredi kartı borcu olursa olsun, Ziraat Bankası’ndan alacağı yeni krediyle borcunu kapatacak!”

Kredi kartı borçlarındaki olağanüstü artışı bir yana bırakalım… KOBİ’lerin borçlarına pazar günkü Cumhuriyet’te Emre Deveci’nin “En çok KOBİ’ler battı” haberinden alıntılayalım:

“ Ekonomik kriz, işletmeler içinde en çok KOBİ’leri vurdu. Bankaların toplam kredileri içinde takibe düşme oranı 18 Ekim haftasında yüzde 5.08 olurken, büyük şirketler için bu oran yüzde 3.95, KOBİ’ler içinse yüzde 8.77’ye ulaştı. Bu dönemde KOBİ’lerin mevcut kredi borcu 609 milyar TL olurken, 137.1 milyar TL’lik toplam takipteki kredi miktarının 58.5 milyar TL’si KOBİ kredilerinden oluştu.

KOBİ kredilerinde takibe düşme oranı, Türkiye ekonomisinin yüzde 4.7 gibi sert bir oranda küçüldüğü 2009 krizi seviyesi olan yüzde 7.6’yı aştı. Mevcut genel takipteki kredi oranı, 2009’daki yüzde 5.3’e henüz ulaşmadı, ancak kısa bir süre sonra bunun aşılması bekleniyor. Büyük şirketlerdeki mevcut takipteki kredi oranı da 2009’daki yüzde 3.6’lık orana yakın bulunuyor.”


Bayramların Bayramı!

96 yıl önce bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk cumhurunun (halkının) özgürlüğünü, “Türkiye Cumhuriyeti’ni” kurarak dünyaya ilan etti…

Cumhuriyet okurlarımızın ve tüm “cumhurumuzun” bu mutlu günlerini saygıyla kutlarım…

Ayrıcı “terör savaşı” içindeki tüm askerlerimize başarılar ve evlerine sağlıklı dönmelerini dilerim.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları