Barış Terkoğlu

Game of Thrones’un çekilmemiş finali

27 Mayıs 2019 Pazartesi

Neredeyse gece yarısı. Koğuşun ışıkları kapandı. Herkes uykuya çekildi. Yavaşça kalkıyorum. Parmaklarımın ucunda yürüyerek televizyonu en kısık sesiyle açıyorum. Taht Oyunları-Game of Thrones (GOT) başlıyor.
Şimdi tüm dünya GOT dizisinin finaliyle yatıp kalkıyor. Ben ilk sezonunu hapishanede seyretmiştim. Kimi yandaş kimi F tipi konukların sürekli içerdekilere hakaret ettiği tartışma programları Silivri’de çok popülerdi. Hiç izlemiyordum. Bir zamanlar Türk televizyonlarında yayımlanabilen Spartacus, Mad Men, Tudors ya da Shameless gibi diziler çare oluyordu.
GOT’u “bir daha böyle anmam” derken bir şey oldu. Kuleli Askeri Lisesi’nde FETÖ’cü komutanların işkence ve yıldırmalarla üniformalarını çıkardıkları öğrencilerin dosyalarını okuyordum. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı, öğrencilerin yürek dağlayan ifadelerinin ardından soruşturma başlatmıştı.
Yaşananlara tanıklık eden İ.K’nin 26 Mart’ta verdiği ifadesini okuyunca GOT’u yeniden hatırladım.
Aslında İ.K’nin öyküsü de ilginç. 2008-2010 yılları arasında Kuleli’de öğretmen subay olarak görev yapmıştı. Bir isimsiz ihbar mektubuyla hayatı değişmişti. Evi basılmış, Ergenekon üyeliğinden uyuşturucuya bir sürü suçlamayla karşılaşmıştı. Operasyonu Zekeriya Öz ve Süleyman Pehlivan gibi FETÖ’cü savcılar yönetiyordu. İ.K. suçsuz bulundu, ama hayatı zindan olmuştu. Sonunda da Kuleli’den gönderilmişti.
İ.K’nin ifadesinde ilginç bir ayrıntı var:
“İsimsiz bir ihbar mektubu ile Maltepe Askeri Lisesi’nde Game of Thrones kumpasını yarattılar. 4 öğretmen subayı ihraç ettiler. Bu dönemde okul komutanı FETÖ’den tutuklu Abdulkerim Ünlü’dür.”
Böylece “Game of Thrones kumpası”nı, FETÖ davaları sayesinde yeniden hatırlamış oldum.

Türk yargısının GOT imtihanı
Her şey 30 Ekim 2011’de bir FETÖ klasiği olan isimsiz ihbar mektubuyla başladı. Mektubun hedefinde Maltepe Askeri Lisesi’nde Yabancı Diller Bölüm Başkanı olan Aydoğan Davulcu ile Albay Ümit Kılıç, Yarbay Rengin Mutlualp, Yüzbaşı İskender Gülbahar vardı. Mektup, öğretmenleri İngilizce dersinde Game of Thrones (GOT) izletmekle suçluyordu. Öğretmenler, çocuklara diziyi izletiyor, çeviri yaptırıyorlardı. Ancak ihbar mektubunu yazanlara göre GOT müstehcendi ve Türklüğe hakaret ediyordu.
Mektup, 8 yıl süren bir başka dizinin başlamasına neden oldu.
4 asker öğretmen hakkında hem askeri hem adli soruşturma açıldı. “Çocuklara müstehcen yayın izletme” suçlamasıyla sivil mahkemede yargılandılar. Yetmedi, adlarını Ergenekon soruşturmasına da bulaştırdılar.
Askeri Savcı Volkan Yetiştirici ise 4 askeri suçsuz buldu. Hatta öğrencilerin öğretmenleri aleyhinde ifade vermeye zorlandığını ortaya çıkardı. Bu kez de o hedef alındı. 6 kez müfettiş incelemesi geçirdi, 2 uyarı cezası aldı. Dosya elinden alındı. Adı “İzmir Askeri Casusluk Kumpası”na karıştırıldı. FETÖ’nün affı yoktu. Savcının devreden çıkarılmasının ardından 4 subayın dosyası ikinci bir isimsiz ihbar mektubuyla Askeri Yargıtay’a taşındı.
Herhalde tüm bunlar olurken yargı kararı beklenmiştir, diyebilirsiniz...
Hayır, öyle olmadı.
Biri albay olan 4 personel, Genelkurmay Başkanlığı’nın teklifi, Erdoğan ve Gül’ün imzasının da olduğu kararnameyle TSK’den atıldı. Üçü, emeklilik hakkı kazandığı için emekli oldu. İşsizliğe mahkûm edilen Yüzbaşı İskender Gülbahar ise hukuki mücadeleyi sürdürdü. Sonunda Anayasa Mahkemesi, Gülbahar lehine hak ihlali kararı verdi.
Geçen yıl İzmir 25. Asliye Ceza Mahkemesi, 4 subay hakkında “çocuklara müstehcen yayın izletmekten” beraat kararı verdi. İzmir 2. İdare Mahkemesi ise 9 ay önce Gülbahar için mesleğe dönüş yolunu açtı.
Yargılama sürecinde pek farkında olmadık...
Bilirkişi tayin edilen Ege Üniversitesi akademisyenleri diziyi izleyip “temiz” raporu yazdı. O dönem TSK içinde bilirkişi olanlar ise diziyi izleyip “kirli” dedi. Tartışmaya Başbakanlık Küçükleri Muzur Neşriyattan Koruma Kurulu “muzur” diyen bir raporla katıldı. Davada Sibel Kekilli’nin dizideki performansı da gündeme geldi, British Columbia Üniversitesi’nde dizinin eğitim müfredatına girmesi de.

GOT kumpasının sezon finali
Bizim GOT kumpasının “çekilmemiş sezon finali”ni öğrenmek için mağdur askerlerin avukatı Mahir Işıkay’ı aradım. Kumpası kuranlar ve mağdurları acaba şimdi neredeydi?
GOT’u izleten öğretmenler aleyhinde ifade vermeleri için öğrencilere baskı yapan Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve Albay Turhan Özkal; kumpas belgelerine imza atan Binbaşı D. Ali Vurkun; öğretmenler lehine çıkan kararı bozan askeri hâkimler Albay Haluk Zeybel, Albay Yusuf Tamer Çetin, Albay Şeref Ayyıldız; öğretmenler aleyhine hem Genelkurmay hem Bakanlık adına başvurularda bulunan Albay Muharrem Köse, Yüzbaşı Yasin Akdeniz, Teğmen Yalçın Toker; öğretmenler aleyhine iddianame düzenleyen Üsteğmen Erol Körnes... 15 Temmuz’dan sonra FETÖ iltisakı nedeniyle TSK’den atılmışlar, tutuklanmışlar, yargılanıyorlardı.
Mağdurlar mı?
Üçünün emekli olduğunu söylemiştik. TSK’ye yıllar süren mücadele sonunda dönen İskender Gülbahar binbaşı oldu, Ulaştırma Okulu’nda görev yapıyor. GOT kumpasını bozduğu için kendisi de başka kumpaslara bulaştırılan savcı Volkan Yetiştirici, İzmir Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcılığı yapıyor. GOT Kumpası’nı Türkiye’ye duyuran ve birçok haberi nedeniyle hedef alınan Toygun Atilla gazeteciliğe devam ediyor, hatta yarın “İfşa” isimli bir kitabı çıkacak.
Hayranları “Taht Oyunları dizisi ne kadar kötü bitti” diye kızıyor ya... Keşke Cumhuriyetten de eski askeri liselerimiz, sonunda “taht oyunları”na kurban edilmeseydi! Şimdi “Game of Thrones yeniden çekilsin” diyorlar ya... Keşke kendi yurdumuzdaki Game of Thrones kumpaslarına uyanıp, FETÖ’ye terk ettiğimiz çocuklarımızın kaderini yeniden yazabilseydik! Şimdi “yoksa GOT’un finalini izlemedin mi” diye şaşırıyorlar ya... Keşke kendi GOT’umuzdan haberdar olsaydık da bu kadar çok kandırılmasaydık!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İsmi lazım değil! 15 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları