Hikmet Altınkaynak

Karşılaşmak

18 Ekim 2018 Perşembe

Yaşamını edebiyata adayan, birbirinden değerli yapıtlar ortaya koyan, ülkenin en saygın ödüllerini kazanan bir yazarın yeni ödüllerle karşılaşmasına şaşırmamak gerekir.
Adalet Ağaoğlu, yeni bir ödülle karşılaştı: 2018 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu. Ödül heykelciğini 22 Ekim’de düzenlenecek törende alacak.
On bir yaşındaki bu ödülün sevdiğim bir yanı, 1950 kuşağı yazarlarından Erdal Öz’ün adını taşıyor, yaşatıyor olması. Bir diğer yanı da bu yıl olduğu gibi, 2008’den bu yana çok saygın edebiyatçılara verilmesi, gündem yaratması...
Seçici Kurul: “...Adalet Ağaoğlu, arka planlarında toplumun sosyal, siyasi, kültürel yapısını işlediği romanlarını, yenilikçi anlatım teknikleriyle kaleme almış, günlükleri, öyküleri, roman ve oyunlarıyla edebiyatımızın doruklarından biri”dir diyor.
Adalet Ağaoğlu yıllar önce köşe yazılarına Karşılaşmalar adını vermişti. Sonra bunları ve başkalarını üç kitapta topladı. Onun söylemiyle “deneme, değini, söyleşi alaşımı” yazılar bunlar.
O, Ankara’da yaşarken mektupla tanışmış, sonra ilk kez İstanbul’da Cağaloğlu’nda karşılaşmıştım! Muhsin Ertuğrul İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne yeniden atanmıştı. Bu olayı, tiyatronun sorunlarını, sahnelenmesini istedikleri oyunu içeren soruşturmayı Yeni Ortam gazetesi için yapıyordum. Soru yönelttiğim sanatçılar içinde Fakir Baykurt, Altan Erbulak, Onat Kutlar... yanı sıra Adalet Ağaoğlu da vardı. Ben de “Tiyatro soruşturmasının getirdikleri” başlıklı yazımla tüm görüşleri paylaşmıştım.
Adalet Hanım, bu soruşturmanın yayımlanması biraz gecikince, mektupla zamanını sormuş, bense yanıtlamaya hazırlanırken, kendisini birden Cağaloğlu’nda karşımda bulmuştum!
Sonra aradan yıllar geçti, o da İstanbullu oldu. Böylece çeşitli toplantılarda, etkinliklerde karşılaştık. Sohbet ettik. Yazarlığının 55. ve 65. yıllarının kutlandığı toplantılara katıldım. 55. yılı kutlamasında eşi Halim Ağaoğlu, tüm yazı yaşamını Herkes Kendi Kitabının İçini Tanır adıyla kitap haline getirmiş ve eşine hayranlığını belgelemişti.
2012’de 65. yıl töreni aynı zamanda tüm kitaplarını ve kitaplarının telif ücretini bağışladığı Boğaziçi Üniversitesi’nce yapılmıştı. Şimdilerde yeniden basılan Karşılaşmalar (Everest Y.) dizisini ve öykü kitabı Düşme Korkusu’nu okurken kendi karşılaşmalarımı da düşündüm. Siz de düşünün derim.
Adalet Ağaoğlu, ülkemizin çok çok önemli ödülleriyle karşılaştı: 1974 TDK Tiyatro Ödülü, 1975 Sait Faik Hikâye Armağanı, 1979 Sedat Simavi Vakfı Ödülü, 1992 İş Bankası Büyük Ödülü, 1992 Lebon Edebiyat Ödülü, 1994 TÜYAP Onur Yazarı, 1995 Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü, 1998 Aydın Doğan Vakfı Edebiyat Ödülü... Ayrıca Eskişehir Anadolu Üniversitesi ile Ohio Eyalet Üniversitesi’nin verdikleri doktora unvanlarını taşıyor.
Kısaca 2018 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Adalet Ağaoğlu; oyun yazarı, öykücü ve romancı dendiğinde akla gelecek ilk isimlerden biridir.
Adalet Ağaoğlu, “toplumumuzdaki değişimi ustalıkla ve büyük bir açıklıkla kavrayarak anlattığı gibi” romanlarında aydınları en çok sorgulayan bir yazardır da. Deneme kitapları Karşılaşmalar’da da bu görülüyor.
Adalet Ağaoğlu’nu, Can Yayınları’nı ve seçici kurulu kutluyor, teşekkür ediyorum. Erdal Öz’ü sevgiyle anıyorum. Türkiye’nin aydınlık geleceği için ödüllü ödülsüz, toplumdan yana tüm yazarların güçlü sesine bu günlerde daha çok gereksinim olduğunu düşünüyorum. Sizin de farklı düşünmediğinizi bildiğim için umutluyum.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları