Meyve ve sebzeler zirai ilaçlardan nasıl temizlenir

Meyve ve sebze tüketmek elbette sağlığımız için son derece önemli. Fakat son zamanlarda meyve ve sebze üretiminde verimliliği artırmak adına ne yazık ki sağlığımızı tehdit eden yöntemlere başvuruluyor. Bu durum, meyve tüketicilerinin deyim yerindeyse psikolojilerini bozmuş durumda.

Yayınlanma: 31.10.2019 - 15:11
Abone Ol google-news

Özellikle meyve tüketirken ürünlerin üstünde kimyasal tarım ilaçlarının kalıp kalmadığını düşünmek, tadımızı kaçırabiliyor.Bu endişelerin elbette çok haklı karşılıkları var. Ama yine de panik yapmaya ve kendinizi bu konuda çaresiz hissetmenize gerek yok. Çünkü meyve sebzeleri tehlike saçana zirai ilaçlardan temizlemek mümkün. Üstelik bu yöntemler bilim adamları tarafından da onaylanmış durumda. Geleneksel yöntemler arasında bol suyla yıkamak,  meyve ya da sebzeyi sirkeli suya yatırmak, oldukça popülerdi diyebiliriz.

ABD’de yakın zaman önce yapılan bir deney, bu konuyla alakalı ezberleri bozacak gibi görünüyor.  ABD’li bilim adamları meyve ve sebzeleri sorunsuz bir şekilde temizlemek adına kapsamlı bir deney gerçekleştirdi ve sonu., oldukça memnun ediciydi. Hemen bu deneyin içeriğinden söz edelim. Zaten bilim adamları çok uzun zamandan bu yana ilaç kalıntılarının besinler üzerindeki etkisi üzerine ciddi anlamda kafa yoruyordu. Bu deneylerden bir tanesi geçtiğimiz günlerde elmalar üstünde gerçekleştirildi. Deney için bilinçli olarak üzerlerine zirai ilaç boşaltılmış elmaların bazıları musluk suyunda, bazıları ise çamaşır suyunda ve su karbonat karışımında bekletildi. Deney sonunda çamaşır suyunun etkili olması beklenirken sonuçlar bir hayli şaşırtıcı oldu. 3 farklı opsiyon arasında öne çıkan karbonatlı su oldu. Karbonatlı suyla yıkanan elmalar açık ara farkla en çok temizlenen elmalar oldu.

Hatta uzunca bir süre elmaları fırçaladığınız takdirde temizlenme oranının %90’ın üzerine çıktığı görülüyor. Uzun lafın kısası, evlerinizde meyve ve sebzelerde yer alan olası tarım ilacı kalıntılarını yok etmek adına bol miktarda karbonat barındırmalısınız. Bu mucizevi yöntemle meyve ve sebzelerinizi her daim tertemiz tutabilirsiniz. Ortaya çıkan sonucu doğrudan fark edemezsiniz ya da göremeseniz bile en azından sağlığınız adına içiniz çok rahat olacaktır.

Sonuçta en sağlıklı sebzelerde ya da meyvelerde dahi tarım ilacı kalıntılarına rastlayabiliyoruz. Üstelik sadece bir değil, birden fazla tarım ilacı kalıntısı söz konusu olabiliyor. Çilek, elma ve ıspanak konusunda özellikle dikkat etmenizi şiddetle tavsiye edebiliriz.  Soğan, mısır ve kivi ise her daim temiz olan besinler arasında yer almayı başarır.

Kaynak: dailymail 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler