Vitrindeki Albümler

Vitrindeki Albümler

Yayınlanma: 22.02.2020 - 02:00
Abone Ol google-news

DUBLE SALİH ‘ÇİFTE ÇİFTE’

Salih Nazım Peker ile Salih Korkut Peker; iki gönül adamı, iki divane müzisyen, iki dost âşığı, kendini müziğe vakfetmiş iki garip ya da (beyaz peynir, kavun ve muhabbet eşliğinde içilen milli içkimize de gönderme yapan harika adlarıyla) Duble Salih... 

Her ikisi de yıllarca sayısız oluşumda çaldılar, söylediler ayrı ayrı; nihayetinde 2017 yılında yan yana gelerek sadece tahtanın ve telin sesi eşliğinde türkü söylemeye başlayarak, geleneklere göbeğinden bağlı modern yorumlara yöneldiler. 

Ankara kostağından tahtacı semahına, Elâzığ uzun havasından Rumca sevda türküsüne, Karadeniz ve Ege zeybeğine; ikilinin 11 parçalık özgün beste ve yorumlar içeren ilk albümü “Çifte Çifte” yöre farkı gözetmeyen bir repertuvara sahip. 

İkilinin en önemli özelliklerinden biri de söze dayalı bir müziğin içinde çalgılar pasajları öne çıkarmaları, saz ile söz arasında demokratik bir ilişki kurarak dinleyiciye son derece tatminkâr bir grup müziği de ikram etmeleri. İki kişiyle de grup müziği yapılabileceğinin güzel örneklerinden biri Duble Salih. Şayet geçmişin müziğimiz ve kültürümüz üzerinden bugüne, insani değerlere sadık kalarak nasıl uzanması gerektiğini merak ediyorsanız, mutlaka Duble Salih’e kulak vermelisiniz.

YASAK HELVA ‘REKTEFE’

Müzikte üretkenlik, yaratıcılık ve çalışkanlık ticaretteki girişimciliğe benziyor. Bu vasıflara fazlasıyla sahip Salih Korkut Peker’in ortağı olduğu Duble Salih projesiyle birlikte eşzamanlı olarak işlettiği bir dükkânı daha var, adı Yasak Helva.  

2017 yılı mayısında kurdelesi İzmir’de kesilmiş dükkânın; davulcu Onur Ertem ile basçı Hakan Görkem Bıyık’ın davul ve perdesiz basla çıktıkları yola Salih’in eklenmesiyle. Her elemanın ayrı ayrı death metal, pop rock, arabesk, Türk halk müziği, caz, grunge gibi beş benzemez bir geçmişi bulunmasına rağmen, malzemenin kavrulmasından çıkan helva epey lezzetli olmuş. Aralarında dönen bir geyikte “Bir zamanlar Yasak Elma diye bir grup vardı, nooldu ona?” derken, yasak sözcüğünün her mevzunun altından çıktığı günlerde Yasak Helva adında karar kılmışlar. Helvanın kokusu kısa sürede çıkmış; memleketin pek çok yerinde, yanı sıra Tunus’ta ve Sziget Festivali’nde çalmışlar. 

İlk albüm “Rektefe” yedi anonim, üç de özgün besteden oluşuyor. Sağlam bir davul-bas çizgisi üzerinde yürüyen cümbüş ve çağlama; parçalara biraz muzip, biraz da modern bir çizgi ekleyen bu elektro-folk üçlüsü, sahip oldukları tutku ve enerjiyle müşteri memnuniyetini her daim yüksekte tutuyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler