Uzaylılar, firavunlar ve telefon kullanan Romalılar...

Heykeltraş Genco Gülan’ın teknoloji çağını Roma dönemiyle buluşturan “Soyut Arkeoloji Sergisi”, Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Roma’da yaşamış insanların ve Yunan tanrılarının ellerinde telefon, Mısır Firavunlarının ise ayaklarında spor ayakkabılarının görülebildiği sıradışı sergi, 5 Şubat’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca sergide, Star Wars’un unutulmaz karakteri Darth Vader’ın Roma İmparatoru kıyafetleri içinde yapıldığı bir büstü ve uzaylı imparatorlar gibi dikkat çeken heykeller de yer alıyor.

Yayınlanma: 31.01.2020 - 18:33
Abone Ol google-news

ünümüzün teknoloji çağı ürünlerini Roma Dönemi’ne taşıyan “Soyut Arkeoloji Sergisi”ne ev sahipliği yapıyor. Heykeltraş Genco Gülan’ın tasarımlarından oluşan sergi, 5 Şubat’a dek görülebiliyor. Gülan’ın antik ve klasik referanslı çağdaş heykelleri ve soyut resimlerini sanatseverlerle buluştuğu sergide, Gu¨lan’ın figu¨ratif heykelleri; bu¨yu¨k boyutlu dışavurum tablolar ile beraber sergileniyor. Mısır firavunlarının spor ayakkabı giydiği, Romalıların ise telefon kullandığı sıradışı sergiyi, Cumhuriyet Anadolu ekibi, okurları için gezdi. 

Dolar dövmeli Poseidon

Serginin girişinde ziyaretçileri, göğsünde dolar dövmesi, gözünde deniz gözlükleri, ağzında ise şnorkel olan bir Poseidon heykeli karşılıyor. “Deniz Tanrısı”nın bu dikkat çeken heykeli görüldükten sonra, Makedonya’nın efsanevi kralı Büyük İskender’in bir heykeliyle karşılaşılıyor. Bu heykelin hemen yanında ise, yine Büyük İskender’in sekiz gözlü halinden oluşan bir büstü yer alıyor. Bu büstün ardında ise, “Antik Kamera” adlı eser yer alıyor. Bu eser, milattan önce Roma Dönemi’ndeki insanların giydiği gibi terlik giymiş bir ayağın, kamera tutan bir elle birleştirilmesinden oluşuyor. “Antik Kamera”nın karşısında ise, Roma Dönemi kıyafetleriyle giydirilmiş sakallı bir kadın, elinde telefonla poz veriyor.   

Gülan’ın metal robotu

Bu bölümden dört gözlü bir insan büstünün olduğu bölüme geçiliyor. Burada kanvas üzerine yapılmış bir tablonun yanı sıra, ahşaptan yapılmış bir robot da sergileniyor. Robotun yanında ise, elindeki mızrağını kendi başına saplamış bir kralın büstü yer alıyor. Kralın büstünün ardında da, sanatçı Gülan’ın kendisinin metalden bir halini yaptığı robotu görülüyor. Onun karşısında ise üç gözlü bir android yer alıyor. Androidin karşısında da, bedenleri birbirine yapışmış üç kadından oluşan “Üçüz Güzeller” adlı heykel bulunuyor.

‘Pinokyo Apollon’

“Üçüz Güzeller”in ardında, elinde “temizlik fısfısı” olan bir Romalı kadın duruyor. Kadının yanında ise, “Işığın ve sanatın Tanrısı” Apollon’un uzun burunlu temsil edildiği “Pinokyo Apollo” isimli heykel yer alıyor. Bu heykelin yanında da, ayakkabılarına spor ayakkabı giymiş Mısırlı bir firavun görülüyor. Apollon’dan sonra ise bacaklarına ve topuğuna uçaklar saplanmış efsanevi Yunan karakteri “Aşil”in temsili bir heykeli görülüyor.  

İmparator Darth Vader

Bu bölümden Tanrı Venüs ve Büyük İskender’in plastikten yapılmış heykellerinin olduğu bölüme geliniyor. Burada Aşk Tanrısı Eros’un uzun burunlu bir büstünün yanında, bozuk paralardan oluşturulmuş bir Apollon büstü sergileniyor. Serginin uzay bölümünde ise, tek gözlü bir uzaylı imparator büstünün yanı sıra, Uzay Yolu filminden etkilenerek yapılmış bir heykel de yer alıyor. Bu bölümde ayrıca, Star Wars filminin unutulmaz karakteri Darth Vader, üzerinde Roma İmparatorlarının giydiği kıyafetler eşliğinde görülebiliyor. ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler