“Uyuşturucu tedavisinde uygun ortam oluşturulmalı”

Türkiye’de uyuşturucu kullanan kişi sayısı 1,5 milyonu aşarken, tedavi gören bağımlı sayısı son 10 yılda 25 kat arttı. Uyuşturucuya başlama yaşı 9’a kadar düşerken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre özellikle 20-35 yaş arası genç nüfusta kullanım giderek artıyor. Uyuşturucu kullananların büyük bölümü arkadaş ortamında başlarken, aile içi şiddet ve sevgisizlik, yalnızlık hissi ise uyuşturucuya başlama nedenleri arasında yer alıyor. Uyuşturucu kullananlar yaşadıkları durumdan kurtulmak istediklerini söylerken, Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay ise madde bağımlılarının tedavi sürecinde uygun ortamın oluşturulması gerektiğini belirtiyor.

Yayınlanma: 29.01.2020 - 11:22
Abone Ol google-news

Temiz toplum derneğiyle tanıştıktan sonra tedavi olan 38 yaşındaki Ahmet K., 4 aydır madde tedavisi görüyor. Madde ile 18 yaşında tanışmış. Gittiği bir eğlence mekanında uyuşturucu madde ile tanıştığını söyleyen Ahmet K., “Yanlış arkadaşlar edindim. İyilik yaptığım arkadaşlarım bana alkolü, sigarayı, maddeyi öğrettiler. Boşlukta olduğum bir dönemdi. 3 yıldır beraber olduğum kız arkadaşım beni terketmişti. Sakinleştirici kullanır gibi madde kullanmaya başladım. Beni uyuşturuyordu. Uyuşmayı seviyordum. Ama sakinliğim madde etkisi geçince gidiyordu. İçmediğim zaman her saniye maddeyi düşünmeye başlamıştım” diyor. Ailesinin maddi durumunun iyi olduğun ancak uyuşturucu madde satın alabilmek için dilencilik ve hırsızlık yaptığını anlatan Ahmet K, “Madde almak için dilendiğim zamanlar oldu. Bisiklet çaldım ve sattım. İşlek caddelerde su sattım. Cam sildim. Zamanla ailemden uzaklaştım”diye konuşuyor. 10 yılın ardından kullandığı uyuşturucu maddenin yetersiz kaldığını ve kimyasal madde kullanmaya başladığını  söyleyen Ahmet K., “Kimyasal madde hayatımı bitirdi. Şizofreni hastası oldum. Kendi kendime konuşup, sesler duymaya başlamıştım. Son 3 sene intiharı düşündüm. Tedavi için 8 kez hastaneye başvurdum. Yatak sayısının 2-3 katı hasta vardı ve tedavi yeterli olmuyordu. Gittiğim hiç bir hastane beni uyuşturucudan kurtaramadı” ifadelerini kullandı.

CEZAEVİNDE UYUŞTURUCU

Uyuşturucudan kurtulmak ve bulunduğu ortamdan uzak kalmak için cezaevine girdiğini söyleyen Ahmet K.,“Cezaevine girdiğimde maddeye ulaşamayacağımı sanmıştım. Temizlenirim diye düşünüyordum. Ama öyle değilmiş. Cezaevinde gardiyarları geçince maddeyi önüme koydular. Kriz anında bulduğum için sevindim ama ayıldığımda çok ağladım. Cezaevinden çıktıktan sonra her şeye karşı ailem ve kardeşlerim destek oldular. Temiz Toplum Derneği’ne gelerek burada uzmanlar eşliğinde tedavi görmeye başladım. Son 4 aydır tertemizim. Yeni doğmuş bir çocuk gibiyim” diye anlatıyor.

“DEVLET BİZE YARDIM ETSİN”

Nevin Halıcı (56) ise 30 yaşındaki oğlunun eroin bağımlısı olduğunu anlatarak,“Oğlum 17 yıldır uyuşturucu kullanıyor. Madde kullandığını kendisi itiraf etti. Konuşmaları hareketleri değişti. Uyuşturucunun ne olduğunu bilmiyordum. İlk başta Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezine (ÇEMATEM) götürdüm. 10 kere yatırdım kaçtı. 18 yaşından sonra Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’ne (AMATEM) yatırdım. Birçok hastaneye de götürdüm. Sonuç alamadım. Artık damarları kalmadı. İğneyi kasıklarından vuruyordu. Enfeksiyon kaplamış. Ölümünü bekliyorum. O dışarıda ben evde ölüyorum. Kalbim kanıyor” diye yaşadığı acılı günler anlatıyor. Uzaklaştırma almak zorunda kaldığını söyleyen Halıcı, “Krize girdiği zaman çevresine zarar verebiliyor.  Hergün benden 200 TL istiyor. O parayı verecek durumum yok. Devletten isteğim bu soruna çözüm bulması. Çocuklarımızı bu illetten kurtarmalıyız. Gözümüzün önünde yok olup gidiyorlar. Ailelerin tek başına bu sorunu çözmesi mümkün değil” diyor. 

“İSTANBUL’DA BAĞIMLI SAYISI 500 BİN”

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay da, bağımlıların uyuşturucu ile mücadele etmekten vazgeçmemesi gerektiğini söylüyor. Her şeyden önce bağımlıların “Ben iyileşeceğim”demesi gerektiğini anlatan Ay,“ Madde bağımlısının bulundukları ortamın izole edilmesi lazım. Aile fertleri ve çevresindeki herkesin yakından ilgilenmesi gerekiyor. Motivasyon sağlanmalı. Ayrıca bağımlıların psikolojik tedavisi çok önemli. Kurtulabilceğine inanması lazım. Doğru ve uygun ortamın da tedavide oluşturulması lazım. AMATEM’in yatak kapasitesi  1062. Sadece İstanbul’da uyuşturucu kullanan sayısı 500 bin civarı. Tedavi sürecinde  uygun ortamın oluşturulması gerekli”diye konuştu. Bilal Ay, dernek olarak 81 ilde 10 binlerce gönüllüyle çalıştıklarını amaçlarının ise farkındalık yaratarak madde bağımlılarına yardımcı olmak olduğunu söyledi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler