Türkiye’nin ikinci kadın futbol kulübü başkanı Aydın: ‘Kadınlarımıza inanmak lazım’

Türkiye’nin ikinci kadın futbol kulübü başkanı ve iş insanı Ayşe Aydın, toplum tarafından kadınlara anne olmak, çocuk bakmak gibi görevler biçildiğini ancak kadınların bu görev kalıplarını yıkması gerektiğini belirterek, “Kadınlara inanılmıyor ya da bir şey söylediğinde saygı duyulmuyor. Kadınlarımıza inanmak lazım” dedi.

Yayınlanma: 07.02.2020 - 16:20
Abone Ol google-news


Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) mücadele eden Göynük Belediyespor Futbol Kulübü’nün 28 Ocak’ta yapılan Olağan Genel Kurulu’nda, Ayşe Aydın kulübün yeni başkanı seçildi. Türkiye’nin ikinci kadın futbol kulübü başkanı ve aynı zamanda iş insanı Ayşe Aydın, kulüp başkanı olma sürecini ve kadınların spordaki yerini Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı. Okul döneminde sporla iç içe olduğunu, uzun süre hentbol oynadığını söyleyen Aydın, Boluspor’un da maçlarını takip ettiğini belirtti. 

‘Kadının yapamayacağı şey yok’

Kadınların neden aktif şekilde sporun içinde olmadığını sorguladığını kaydeden Aydın, Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya’nın kulüp başkanlığı teklif ettiğini ve mutlulukla kabul ettiğini söyledi. Aydın, bir işe girmekten ya da başarısız olmaktan korkmadığını belirterek, “Kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. ‘Tamam, önce kendi 2 kızıma örnek olurum, sonra tüm genç kızlarımıza örnek olurum’ dedim” ifadelerini kullandı. Çok fazla ilgi göreceğini düşünmediğini kaydeden Aydın, “Türkiye’nin büyük bir ihtiyacını fark ettik. Türkiye’nin ihtiyacı vardı ki gündem oldu. Kadınlar bana mesaj atıyorlar, ‘gururlandık’ diyorlar. Bunu beklemiyordum” ifadelerini kullandı. 

‘Sayımız arttıkça alışacaklar’

Kulübe “kadın eli” değdikten sonra değişmeler olduğunu ve yönetim toplantılarının daha ciddi geçmeye başladığını belirten Aydın, “Oyuncularımızın antrenmanını izlemeye gittiğimde herkes bir anda kendine çekidüzen verir oldu. Bu haftaki ilk maçımdı. Maça gittiğimde şunu fark ettim, taraftar ağzından küfür kaçırsa bile birbirlerini uyardı, ‘Kadınlar var, başkan burada’ dediler” ifadelerini kullandı. Taraftarların kadınların maça gelmesine ya da kadın yöneticilere alışkın olmadığına dikkat çeken Aydın, “Sayımız arttıkça onlar da bu duruma alışacaklar. Önceden kadın taraftar var mıydı? Kadın taraftar arttıkça dikkat edilmeye başlanıyor. 

‘Önceliğim sporcular’

Göynük Belediyespor’un BAL Ligi’nin en genç yaş ortalamasına sahip takımı olduğunu vurgulayan Aydın, bu sezon mevcut durumu korumayı hedeflediklerini ve ikinci sezonun çalışmalarına başlamak istediklerini söyledi. Takımdaki genç sporcuların devamlılığını sağlamak istediğini belirten Aydın, “Asla galibiyeti öncelemiyorum. Önce sporcuları düşünüyorum. İlk maçımın soyunma odasında şunu söyledim: ‘Galibiyet ya da mağlubiyet umrumda değil. Beni ilgilendiren nokta size bir şey olmaması, kendinize dikkat edin.’ Benim önceliğim sporcular” dedi. Sporcuların önce kendilerini tanımaları ve önemsemeleri gerektiğini kaydeden Aydın, sporun en temel noktalarından birinin sporcuya özgüven kazandırması olduğuna dikkat çekerek, “Biz de ilk bunu hedefliyoruz. Sahada bencil olmamayı öğreniyorsun, grup haline geliyorsun ve zafer için mücadele ediyorsun. Bunlar saniyelik düşüncelerden geçiyor. Kendilerine güvenmeliler ve kendilerini önemsemeliler” dedi. 

‘Mücadelemden vazgeçmeyeceğim’

Sosyal medyada kendisi hakkında “Kadın ne anlar futboldan? Sen ofsayt nedir onu biliyor musun” gibi yorumlar yapıldığını söyleyen Aydın, “Neden bilmeyeyim? Olumsuz yorumlar beni hiç etkilemiyor aksine çok hırslandırıyor. Diyorum ki ‘Ben bunu başarıyım ki bir gün bunu kadınların da yapabileceğini anlasınlar’” dedi. Takımın bütün antrenmanlarını takip ettiğini vurgulayan Aydın, federasyona giderek bilgi almaya çalıştığını, sürekli öğrenmeye çalıştığını belirtti. Aydın, “Erkekler beni istedikleri kadar yadırgasınlar, mücadelemden vazgeçmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

‘En büyük destekçim eşim’

Arkadaş çevresinin kendisini desteklediğini, “Yanındayız, tribündeyiz, nerede görmek istiyorsan oradayız” dediğini ifade eden Aydın, kadınların toplum tarafından bastırıldığına ve kendilerine görev biçildiğine dikkat çekerek, “‘Sen bir annesin. Yemek yapabilirsin, çamaşır yıkayabilirsin, çocuk bakabilirsin. İşin varsa sadece işine gidip gelebilirsin’ şeklinde hep görev biçilmiş kadına. Kadınların bu kalıpları yıkması lazım” ifadelerini kullandı. En büyük desteği eşinden gördüğünü belirten Aydın, son maç için deplasmana giderken hep çocuklarını düşündüğünü ama futbolcuların sorumluluğunu aldığı için de maça gitmesi gerektiğini söyleyerek, “Eşim ‘Neden panik yapıyorsun? Ben deplasmana gelmeyeceğim, sen yaparsın. Bu senin bir görevin. Git layıkıyla yerine getir, çocuklar bende merak etme’ dedi. Çok mutlu oldum. Bana inancını derinden hissettim” dedi.

‘Kadınlarımıza inanmamız lazım’

Kadınların savunmasız ve çaresiz görüldüğünü, bu yüzden yapabileceklerinin üstünde işler başarabilecekken yapamadıklarını kaydeden Aydın, “Çok fazla bilgili kadın var müsaade edilmediği için istediğini yapamayan. Kadınlara inanılmıyor ya da bir şey söylediğinde ‘Sen ne anlarsın kadın halinle’ deniyor, saygı duyulmuyor. Kadınlarımıza inanmak lazım. Başarısız olabilirler ama inanmak bir şeyleri kurtarmak demek” dedi. Başarılı bir erkeğin arkasında bir kadın ya da başarılı bir kadının arkasında bir erkek olmadığını söyleyen Aydın, “Birlikten kuvvet doğar” inancını taşıdığını belirtti. BOLU


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon