Muhabirimiz Ozan Çepni'nin de basın kartı iptal edildi!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sarı basın kartlarının yenileme süreci devam ederken "Talimat bu yönde diyerek" gazetecilerin basın kartlarını iptal etmeye başladı. Ocak 2019’da başlayan geçiş sürecini 1 yıldır tamamlayamayan İletişim Başkanlığı’nın basın kartını iptal ettiği gazeteciler arasında, son dönemde özellikle eğitimdeki tarikat yapılanmasına yönelik gündemi sarsan haberlere imza atan eğitim muhabirimiz Ozan Çepni de yer aldı.

Yayınlanma: 24.01.2020 - 19:39
Muhabirimiz Ozan Çepni'nin de basın kartı iptal edildi!
Abone Ol google-news

Cumhuriyet eğitim muhabiri Çepni’nin basın kartı iptal edildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün İletişim Başkanlığı’na dönüştürülmesinin ardından gazeteciler için de yeni bir dönem başladı. İletişim Başkanlığı’nın ilk adımı gazetecilik meslek örgütlerinin tepki gösterdiği yeni basın kartı yönetmeliğinin hazırlanması oldu.

MUHALİF BASIN EMEKÇİLERİNE İPTALLER

2018 Aralık’ta yayımlanan yönetmelikteki yeni yetkilerle İletişim Başkanlığı Ocak 2019’da bütün gazetecilere çağrıda bulunarak basın kartlarının yenilenmesi için başvuruda bulunmalarını talep etti. Bir yılı aşan sürede başvuruları değerlendiremeyen, gazetecilere yönelik “güvenlik soruşturması” ve “arşiv taraması” yapıldığını belirten İletişim Başkanlığı, yenilemediği sarı basın kartlarının tümünü hafta başında iptal etti. Basın kartı iptal edilen gazeteciler arasında Birgün, Evrensel gazetelerinin yanı sıra gazetemiz Eğitim Muhabiri Ozan Çepni de yer aldı.

YÜZLERCE BAŞVURU DEĞERLENDİRİLMEDİ

İletişim Başkanlığı’nın 2019 Ocak ayında başlattığı yenileme sürecinin ardından Haziran 2019’da sarı basın kartlarının turkuaz basın kartlarının dağıtımı başladı. Yeni kartlarını İletişim Başkanlığı ofislerinden talep eden binlerce gazeteci ise kartların parça parça basılacağı, bir kısmının değerlendirmesinin de devam ettiği yanıtı ile karşılaştı. Kartları parça parça teslim eden İletişim Başkanlığı, yüzlerce gazetecinin kart başvurusunu ise değerlendirmedi.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI

İletişim Başkanlığı irtibat merkezleri üzerinden yeni basın kartlarını soran gazeteciler aylarca “yoğunluk nedeniyle azar azar basılıyor”, “değerlendirme devam ediyor” denilerek süreç uzatıldı. Kartı yenilenmeyen gazetecilere de bu dönemde eski kartlarının kullanımda olacağı ve sarı basın kartlarını kullanabilecekleri bilgisi verildi.  Cumhuriyet’in ulaştığı İletişim Başkanlığı kaynakları değerlendirme sürecinin uzatılmasına ilişkin “Genel değerlendirmenin yanı sıra güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılıyor” ifadeleri ile gazetecilere yönelik işlemi aktardı.

GEREKÇE YOK

Ocak 2020 itibariyle basın kartı değişim sürecinin tamamlandığını belirten İletişim Başkanlığı, henüz kartlarını yenilemediği bütün gazetecilerin kullanıma devam ettikleri sarı basın kartlarını iptal kararı verdi. İletişim Başkanlığı’ndan konuya ilişkin gazetecilere herhangi bir gerekçe sunulmaması dikkat çekti. Cumhuriyet’in ulaştığı İletişim Başkanlığı kaynakları, “Yeni kartların dağıtım süreci tamamlandı. Sistemde ikilik yarattığı için eski sarı basın kartlarının tamamı iptal edildi. Herhangi bir komisyon kararı yok. Bu sizin kazanılmış hakkınız ancak bizim de yapabileceğimiz bir şey yok. Talimat bu yönde” bilgisi verdi. Son iki gün içinde İletişim Başkanlığı Basın Kartı Birimi’ni arayarak bilgi almak isteyen gazetecilere ise “başvurunuz devam ediyor” yanıtı dışında herhangi bir bilgi verilmedi. Kartların yenilenmesi için sürecin tamamlanması gerektiği belirtilirken, kartların iptali ile ortaya çıkabilecek sorunlara ilişkin ise herhangi bir ara formül düşünülmediği aktarıldı. İletişim Başkanlığı bir yılı aşkın süredir devam eden değerlendirme sürecinin ne zaman tamamlanacağına ilişkin de bir açıklama yapmadı. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler