'Çöplük değil modern tesis olacak'

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin çöp sorununu çözmek ve çöpü ekonomik değere dönüştürmek için Menderes ilçesinde katı Atık Bertaraf Tesisi kurmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 24.01.2020 - 08:29
'Çöplük değil modern tesis olacak'
Abone Ol google-news

Bu¨yu¨kşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıkladığı tesis, kentte tartışılan konu oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yer tahsisi alarak projelendirilen tesise, AKP’li milletvekilleri ve meclis u¨yeleri karşı çıktı. Menderes’te yapılacak katı atık bertaraf tesisine eleştiri yöneltilmesine CHP’li Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar tepki gösterdi. Projeyi incelediğini belirten Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, “Projeyi 2.5 ay boyunca araştırdım, ilgili kişilerden bilgi aldım. Burada su¨reci ÇED raporu belirleyecek. Eğer ÇED olumsuz gelirse, ben bu projeye karşı duracağım. Tunç başkan da söyledi, kesinlikle yapılmayacak. ÇED olumlu geldiğinde bu projeyi gerekirse kapı kapı gezerek, hemşerilerimize anlatacağız. Tahtalı barajının 9 km ilerisinde ve zararı yok. Burada çöp olmayacak. Tamamen kapalı olan bu tesis yurtdışında şehir içlerine yapılıyor. Ben bizzat gördu¨m, baktım. Eğer yapılırsa, ileriki yıllarda bu tesisin değeri daha iyi anlaşılacak. Bu tesis İzmir’in ve Menderes’in çöp sorununu ortadan kaldıracak bir tesis olacak. İzmir’in yarısının çöpu¨ bu tesiste bertaraf edilecek. Normal çöp araçları buraya gelmeyecek. Buca Gediz ve Kısık’ta aktarma alanları var. Bu istasyonlardan tamamen kapalı, sızdırmayan çöp atıklar gelecek” diye konuştu.

"SİNEK DAHİ OLMAYACAK"

Başkan Kayalar, “Bu tesis 2013 yılında gu¨ndeme gelmişi. Bir önceki AKP’li belediye başkanı yapılması planlanan Çakaltepe bölgesine hayvan barınağı yaptırdığı için o bölgeden vazgeçildi. Şimdi yeniden başka yere projelendirildi. Çöp entegre tesisi sıfır atık çıkaracak. Koku, sinek, pislik gibi bir şey söz konusu değil. Kesinlikle bir tane dahi sinek olmayacak. Modern tesil olacak ve çöp kapalı sistemde, doğaya karışmadan ayrışacak, buradan u¨retilen elektrik 50 ailenin bir aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak. Tesisin etrafına seralar kurulacak. Köylerden yaklaşık 150 aile için yeni bir iş kapısı olacak. Kesinlikle çöp kamyonları kent merkezinden geçmeyecek. Bunun için yol projelerimiz var. Ben ilçemin ve yurttaşın zarar görmesini istemem ve izin vermem” dedi.

"TAŞOCAKLARINA KARŞI ÇIKIN"

Tesisin AKP’liler tarafından eleştirilmesini değerlendiren Başkan Mustafa Kayalar, “Milletvekilleri, ilçe başkanlarını tesise karşı değiller, onlar çöp olayına karşı. Kimsenin tesisin kötu¨ olduğuna dair bir göru¨şu¨ yok. Ortada, belediyeyi kaybetmenin bir u¨zu¨ntu¨su¨ var. Bunlar, ucuz siyaset yapıyor. Eğer AKP’liler gerçekten çevreci iseler bizim bölgemizde yapılan 10’a yakın taşocağına neden izin verdiler. Biz halkın yanında olduk, ilçemizi du¨şu¨ndu¨k, muhtarlarımızı ve milletvekillerimizi alarak eylemlere katıldık taşocaklarına engel olmaya çalıştık. Şimdi tesise karşıyım diyenler o zamanlar asıl zararlı olan taşocaklarına karşı çıkmadı. AKP bize muhalefet yapmak için propaganda yapıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler