Ege'de göçmen ölümleri bitmiyor

Göçmenler,Avrupa ülkelerine geçmek için Ege kıyılarını kullanıyor. Denizyoluyla kaçarken çoğu zaman ölümle burun buruna geliyor. Birçoğu boğularak can veriyor.

Yayınlanma: 16.01.2020 - 18:07
Ege'de göçmen ölümleri bitmiyor
Abone Ol google-news

Ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklardan kaçarak Avrupa’ya gitme hayaliyle yola çıkan göçmenler geçiş yolu olarak Yunanistan’a yakın olduğu için Ege kıyılarına tercih ediyor. Şişme botlar ve arızalı teknelerle canlarını hiçe sayarak kaçan göçmen sayısı ölümlere rağmen hâlâ sürüyor. Pazar günü Çeşme açıklarında, 19 kişinin bindiğiteknenin batmasısonrası 8’i çocuk 11 kişi hayatını kaybetti. Ölümler ardından yine bölgede yüzlerce göçmen aynı ölümyolculuğuna çıkarken yakalandı.Ege kıyılarında 2019 yılında 34 göçmen boğularak hayatını kaybederken, son 5 yıl içerisinde ise 700’e yakın göçmen denizlerde batan teknelerde öldü.

KAÇIŞ YERLERİ BASMANE

Kıyı bölgeleri adeta göçmenleriiçin ölüm yolu olurken, kimsesizler mezarlığında ise 150’ye yakın ismi belli olmayan göçmenlerin mezarları bulunuyor. Ege kıyılarının hemen hemen her bölgesi göçmen dramına sahne oluyor. Suriye’de yaşanan iç savaş ve Irak, Afganistan, İran gibi ülkelerdeki çeşitli sorunlardan dolayı Türkiye’ye gelen göçmenlerin umudu Avrupa ülkeleri oluyor. Sınır bölgelerinden Ege bölgesine gelen göçmenlerin ilk durağı Basmane bölgesi. Burada ev tutan ve otelde kalan göçmenlerinsan tacirleri aracılığıyla kaçış planı yapıyor.

Yanlarına, birkaç giyimeşyası, ekmek ve can yeleği alan göçmenler otobüs, TIR, kamyon kasaları ve taksilerle kıyı bölgelerinde kendilerini bekleyen tekne ve botlara binerek umuda yolculuğa çıkıyor. Kıyılarda hemen hemen her gün 10’a yakın göçmen teknesi Yunan adalarına gidiyor. Çoğunluğu sorunsuz geçiş yaparken, bazıları Sahil Güvenlik ekiplerine yakalanıyor. Bir kısmı aşırı yük ve hava şartlarından dolayı batan teknelerde can veriyor.

Seferihisar, Doğanbey Adası açıklarında tekneleri alabora olan 85 kaçak göçmenden 60’ı hayatını kaybetti... 15 Eylül 2015'te Muğla’nın Datça ilçesinde, göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu, 4’ü çocuk, 11’i kadın olmak üzere 22 kişi ölürken, Aydın’ın Didim ilçesinde, Leros Ada’sına geçmeye çalışan göçmenlerin bulunduğu tekne battı, 4’ü bebek, 10’u çocuk, 34 göçmen öldü. Bodrum ilçesindenYunanistan’a geçmeye çalışan ve 37 Suriyeli göçmeni taşıyan ahşap teknenin batmasıyla 17 kişi boğuldu.

5 YILDA 700 KİŞİ ÖLDÜ

Ege sularında, 2017 yılında aralarında çocukların da olduğu 56 göçmen boğularak veya kaza geçirerek hayatını kaybetti. 2018 yılında ölümler 93 iken, 2019’da bu sayı 34’e düştü. Son 5 yıl içinde denizlerde hayatını kaybeden mülteci sayısı ise 700’e ulaştı. 2019 yılında 61 bin göçmen yakalandı. 2018 yılında ise yakalananların sayısı 25 bin 398, geçen yıla oranla kaçmaya çalışanların sayısı 2.5 kat arttı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?..

Göçmenler, çoğunlukla İstanbul ve İzmir Basmane’de “yolcu başı” ya da “simsar” olarak tanımlanan suç şebekesi üyeleriyle irtibat kuruyor. Geçiş şartları ve ücretiyle ilgili bilgi alan göçmen, şartları kabul etmesi halinde “emanet kasa” adı verilen işyerlerine yönlendiriliyor. Kaçmak isteyen, geçiş için anlaşılan ücreti, suç organizatörünün emanet kasadaki hesabına yatırıyor ve geçiş şifresi alıyor. Göçmenler, botla geçiş için kişi başı ortalama 1500 Avro, tekneyle geçiş için 2 bin Avro, lüks teknelerle İtalya’ya geçiş için ise kişi başı 5 bin Avro ödüyor; “emanet kasa” ise kişi başına 50 Avro komisyon bedeli alıyor. Göçmenlerin, istedikleri kıyıya ulaşması sonrası, mesaj yoluyla “emanet kasa”ya bildiriliyor. Şifresini bildirerek paranın ödenmesi onayını veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler