Haftanın ardından neler konuştuk?

İşte 9-13 Aralık tarihlerinde yaşanan önemli gelişmeler...

Yayınlanma: 15.12.2019 - 02:00
Haftanın ardından neler konuştuk?
Abone Ol google-news

Türkiye’yi yakından ilgilendiren önemli dış gündemlerden biri “Ermeni soykırım” tasarısı oldu. Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi S-400’den vazgeçmemesi Türkiye’ye yönelik yaptırım tasarısını Dış İlişkiler Komitesi’nden geçiren ABD, ardından ABD senatosu 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan tasarıyı kabul etti.

Başkent haftaya Genel Kurul’a gelen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ilk kez sunulan bütçe ile başladı. Bütçe görüşmelerinin ilk gününde parti liderlerinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yerlerini alırken, konuşan tek lider Kılıçdaroğlu oldu. Sistem değişikliğiyle bakanların katılım zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin de katılımı yok denecek kadar azdı. Genel Kurul, ilk günü sakin atlattı ancak hafta içi “meyhane”, “eşek gibi anırıyorsun” ve “Kürtlere asimilasyon” söylemleri nedeniyle sık sık gerildi. 

VEKİLLER SIFIR ÇEKTİ

Meclis’i meşgul eden bir diğer konu ise arabuluculuk sınavında sınava giren milletvekillerinden hiçbirinin başarı sağlayamaması oldu. 31 Mart seçimlerinde İstanbul seçiminin tekrarlanmasında büyük çaba harcayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un da başarısızlığı, “Bu sınavı da iptal ettirir” espirilerine ortam hazırladı. 

‘NOBEL’İ ALMAM’

Nobel Edebiyat Ödülü’nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine Türkiye’den tepki yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkentte öğrencilerle buluşmasında kendisine sorulan soru üzerine “Nobel tamamen ideolojik ve siyasi davranan bir kurumdur. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti yoktur. Nobel ödülü verilirse almam” yanıtı verdi. 

AHMET DAVUTOĞLU PARTİSİNİ KURDU

Haftanın son iş gününde ise Ahmet Davutoğlu uzun süredir beklenen partisinin tanıtım toplantısını yaptı ve ilkeleri açıkladı. Gelecek Partisi’nin tanıtım toplantısında konuşan Davutoğlu, Erdoğan’ı da isim vermeden eleştirdi. 

EKONOMİNİN GÜNDEMİ YOĞUN

Ekonomide haftanın öne çıkan başlıkları; devam eden asgari ücret görüşmeleri, metal işkolunda toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması ve Merkez Bankası’nın politika faizini 2 tam puan indirerek yüzde 12’ye çekmesi  oldu.

Yaklaşık 7 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ikincisi 10 Aralık Salı günü yapıldı. Üçüncü toplantı 17 Aralık’ta. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “bekar bir çalışanın yaşam maliyeti olan 2 bin 578 TL’nin altında bir rakam için masaya oturmayız” dedi ve bu talep asgari ücrette yüzde 27’lik artışa denk geliyor. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler