İzmir'in utanç haritası!

“Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat” kampanyasına İzmir’den yüzlerce kadın katıldı. Kadınlar, sokakta yürürken tedirgin oldukları, yeterli aydınlatma olmadığı, sözlü ve fziki şiddetle karşı karşıya oldukları yerleri işaretledi...

Yayınlanma: 12.12.2019 - 19:31
İzmir'in utanç haritası!
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Gu¨çlendirilmesi Birimi’nin (UN Women) 25 Kasım’da başlattığı “Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat” kampanyasıyla, Tu¨rkiye’de binlerce kadın kendilerini gu¨vende hissetmediği bölgeleri işaretledi. “Ateşböceği” ile işaretleyerek birbirlerini uyarmaya çağıran kadınlar, İstanbul, Ankara ve İzmir olmak u¨zere, Tu¨rkiye’nin hemen hemen her yerini “gu¨vensiz” olarak gösterdi. Ülke geneli baz alındığında ise kadınların en gu¨vensiz hissettikleri il ise İstanbul oldu.

İzmir’in 30 ilçesinden uygulamaya girerek işaretleme yapan yu¨zlerce kadın, kendilerini gu¨vende hissetmedikleri ilçe, mahalle ve köyleri “ateşböcekleriyle” işaretledi. Kadınların İzmir haritası u¨zerinde nerelere işaret bıraktıkları ise siteden net bir şekilde gözlemlendi. Haritada en çok gu¨vensiz bölge olarak ilk sıralamada, 400 bin nu¨fusu bulunan Konak ilçesi yer aldı. İkinci sırada Karabağlar ilçesi olurken, u¨çu¨ncu¨ sırayı Gaziemir aldı. Gu¨vensiz bölgeleri sırasıyla Buca, Bornova, Menderes, Menemen ve Çiğli ilçeleri takip etti. Konak’ta haritada riskli bölgeler olarak, Kahramanlar, Tepecik, Alsancak, Eşrefpaşa, Kadifekale, Basmane semtleri yer aldı. Kadınların, bazıları yerleşim yerlerinde gu¨vende olduklarını ışık ile ifade ederken, kıyı bölgelerine giden yollar u¨zerini gu¨vensiz olarak işaretledi. Kemalpaşa merkezinde işaretleme az olurken, Bornova- Kemalpaşa yolu u¨zerinde gu¨vende olmadıklarını bildirdi. Diğer yandan, Seferihisar, Yelki, Payamlı yol u¨zeri oylamaya katılan kadınlar tarafından gu¨vensiz bulundu. Çeşme, Urla, Narlıdere, Karaburun, Dikili, Foça yolu gu¨zergâhı haritada gu¨vensiz bölgeler olarak işaretlendi. 10 Aralık’ta sona eren uygulamanın sonuçlarının ilgili kurumlara iletileceği öğrenildi.

YÖNELTİLEN SORULAR?

  • Yu¨ru¨rken seni tedirgin eden şeyler oluyor mu?
  • Sözlu¨ tacizle karşılaşıyor musun?
  • Yanından geçerken omzuna çarpan, aracınla giderken trafikte sıkıştıran oluyor mu?
  • Sokaklarda yeterli aydınlatma var mı?
  • Kaldırımın yu¨ksekliği yu¨zu¨nden asfaltın kenarından yu¨ru¨mek zorunda kaldığın oluyor mu?

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler