Göz çevresi estetiğine ne zaman başvurulmalı?

Son zamanlarda karşımıza sıklıkla çıkan yöntemlerden biri olan göz çevresi estetiği. Yorgun görünüme neden olan düşük kapaklar ameliyatsız olarak tedavi edilebiliyor. Ancak bu operasyon nasıl yapılması ve hangi yöntem uygulanmalı. İşte bu soruların cevaplarını Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Direl verdi.

Yayınlanma: 05.11.2019 - 10:25
Abone Ol google-news

GÖZ ÇEVRESİ ESTETİĞİNDE KULLANILAN PLEXR LAZER YÖNTEMİ NEDİR?

Plexr lazer için kısaca ameliyatsız, dikişsiz, iz bırakmayan göz çevresi estetiği diyebiliriz ama kullanım alanı aslında oldukça geniş bir yöntemdir. Bu yöntem; göz kapağı estetiğinde, gözaltı ve çevresini sıkılaştırmada, dudak üstü çizgilerin giderilmesinde, leke, yara izi ve akne tedavisinde, çatlak tedavisinde ve karın sıkılaştırmada, ben ve siğil tedavilerinde, tüm yüz kırışıklıklarının giderilmesi gibi pek çok alanda kullanılıyor.

CERRAHİ İŞLEM OLMADAN GÖZ ÇEVRESİ ESTETİĞİ NASIL UYGULANIYOR?

Plexr; plazma enerjisini (maddenin 4. halini) kullanan bir tekniktir. Uygulanacak cilt yüzeyi ve cihaz arasındaki potansiyel farkı ile havada bulunan gazları plazma enerjisine dönüştürür. Yani kullanılan cihazla havadaki gazlar yaklaşık 1800 derece gibi yüksek ısıda iyonize edilerek cilde yaklaşık yarım milimetreden küçük yıldırım arkları gönderilir. Bu enerji cilt üzerindeki lezyonun buharlaştırarak (süblimleştirerek) problemli dokuları yok ederken, yeni doku oluşum sürecini de başlatmış olur. Müdahale sonrası iz kalmamasının nedeni budur.

CİLDİN ESNEKLİĞİNİ YİTİRDİĞİ KIRIŞIKLIKLARDA ETKİLİ

Özellikle göz kapağı estetiğinde kullanılıyor. Göz çevresi kazayağı kırışıklıkları, kulak önü çizgileri, cilt fazlalığı nedeniyle gelişen alt kapak sarkmaları, dudak üstü barkod çizgileri gibi her türlü cildin esnekliği yitirdiği kırışıklıklar ve çizgiler için kullanabiliyoruz. Ayrıca genellikle üst göz kapağında olan cilt altı yağ birikimlerini de cerrahiye gerek kalmadan yok edebiliyoruz.

UYGULAMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

En büyük avantajı daha cerrahi endikasyon gelişmemiş, minimal düzeyde olan hastalara müdahale edebiliyoruz. Asimetrik kapak düşüklüklerinde de aynı avantajı yaşıyoruz. Hasta müdahale sırasında aynada kendisine bakıp; ‘Hocam sol göz kapağımı biraz daha kaldırabilir miyiz?’ diyerek isteğini dile getirebiliyor. Bu şekilde de dozu istediği ölçüde gerçekleştirebiliyoruz. Herhangi bir kanama gerçekleşmediği için kanama profili açısından cerrahi olamayacak hastalarda da uygulanabilir. Herhangi bir kesi, dikiş olmadan 15-20 dakika gibi kısa bir sürede işlem tamamlanıyor.

Tekrarlanmak gerektiğinde hiçbir sıkıntısı yoktur. Ancak cerrah olarak daha önceden cerrahi bir müdahalede bulunulmuş hastadansa, hiç dokunulmamış bir cilde müdahalede bulunmayı tercih ederiz. Çünkü her cerrahi girişim sonrasında cildin kendi yapısına özgün cilt altı yapışıklıkları ve fibrozis gerçekleşebiliyor. Bu yapışıklıklar ikinci müdahalelerde işimizi biraz zorlaştırıyor. Sadece fazla cilt dokusunu uzaklaştırmakla da kalmıyoruz çok daha sıkı, kollajen çatısı sağlam yeni bir cilt oluşumunu uyarıyoruz.

İZLER VE KIRIŞIKLIKLAR İÇİN KAÇ SEANSTA İYİLEŞME SAĞLANIR?

İzlerin büyüklüğüne bağlı olarak genellikle tek seansta çözüme kavuşturuyoruz. Ancak cildin derinliklerine yayılmış olan izlerde, iki seansta tamamlamak daha güvenli bir yaklaşım oluyor. Kırışıklıklar için de aynı durum geçerli. Yüzeysel kırışıklıklar tek seansta gerilerken, derin kırışıklar için ikinci seansa gerek duyulabiliyor.

HANGİ YAŞ GRUBUNA UYGULANABİLİR?

18 yaşından büyük herkese uygulanabilir. Genç hastalarda daha çok akne, leke, ben gibi lezyonlar için uyguluyoruz. İleri yaşlarda ise daha çok kırışıklar ve cilt fazlalıkları için müdahalede bulunuyoruz.

UYGULAMA SIRASINDA HASTA HERHANGİ BİR ACI HİSSEDER Mİ?

Uygulama öncesinde müdahale alanını alkolle temizliyoruz. Sonrasında krem anestezisi uyguluyoruz. Alkolle cilt üzerindeki yağı arındırmamız krem anestezinin etkinliğini artırıyor. Yaklaşık 3 hastadan birinde cilt altı lokal anestezi uygulamamız gerekebiliyor. Bu şekilde herhangi bir ağrı hissetmiyorlar. Müdahale öncesinde basit ağrı kesici içip gelmelerini tavsiye ediyorum, ek anestezi ihtiyacını oldukça azaltıyor, daha konforlu çalışıyoruz.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler