Sanatçıya yeni bir ‘SAHA’

İstanbul’da sanatçılara araştırma, üretim ve etkileşim imkânı sağlamak üzere tasarlanan SAHA Studio; mekânı ilk kez stüdyo olarak kullanıp eser üreten sanatçıları Larissa Araz, Alper Aydın, Özgür Demirce ve Sibel Horoda’nın işlerini sergiliyor.

Yayınlanma: 20.02.2020 - 02:00
Sanatçıya yeni bir ‘SAHA’
Abone Ol google-news

Türk çağdaş sanatını görünür kılmayı amaçlayan SAHA Derneği’nin tasarladığı stüdyo, Sıraserviler’deki 35 numaralı binada. Mekân dönüştürülmeden önce “bir 90’lar efsanesi” olan Kemancı’ya ev sahipliği yapıyordu.

SAHA Studio davet ettiği sanatçılara en az altı ay boyunca çalışma mekânı, danışmanlık ve eser üretim fonu sağlıyor. Sanatçıları misafir sanatçı programı çerçevesinde davet eden kurulda ise deneyimli isimler yer alıyor: küratör ve eğitmen Vasıf Kortun, sanatçı Hera Büyüktaşçıyan ve SAHA Studio direktörü küratör Çelenk Bafra.

İlk dönem sanatçıların ve eserlerinin tanıtılması için SAHA Studio’da yapılan basın toplantısına, SAHA Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Eczacıbaşı da katıldı. Eczacıbaşı, Gezi davasında yargılanıp beraat eden, fakat daha sonra tekrar gözaltına alınan Osman Kavala’yı kastederek “Güne mutlu bir şekilde başlamak arzusundaydık ancak, ne yazık ki yaşanan gelişmeler mutluluğumuza gölge düşürdü” dedi. Ardından mekânla ilgili bilgi veren Eczacıbaşı, Türkiye’de sanat ve sanatçının temsilinde yetersizlikler olduğunu düşündüklerini belirterek şunları söyledi: “Dünyada bu işler ya devlet destekli ya da yine devletin desteğini alan kurumlar tarafından yapılıyor. Bizde bu da söz konusu değildi. SAHA olarak oldukça sessiz ve sakin bir şekilde, sanatı ve sanatçıyı gölgelemeden destek oluyoruz.”

GÖRMEK İÇİN 3 GÜN

Bir galeri ya da sergi mekânından ziyade, sanatçıların bir arada olduğu, etkinlikler düzenlediği, birlikte çalıştıkları ve birlikte ürettikleri bir mekân olarak kullanılıyor SAHA. Şu anda ise Larissa Araz’ın “Karanlıktan Başla Görmeye”; Sibel Horada’nın Taksim Bölmek Demek”; Özgür Demirci’nin “Sana Anatmak İstediğim Şeyler” ile Alper Aydın’ın “Yol”, “560.000 Yıl” ve “Nefes Projesi” eserleri ziyaret edilebiliyor. Farklı konu ve çalışma pratiğiyle üretim yapan sanatçılar; doğayı dönüştürmek, toplumsal hafıza, kimlik, bellek gibi kavramlar üzerine düşünmenizi sağlıyor. 

SAHA Studio’da bugün 18.00’de sanatçı Alper Aydın ve Yasemin Ülgen’in söyleşisi; yarın (cuma) Larissa Araz’ın sunum ve performansı ile, sanatçı Sibel Horada’nın Ayşe Erek’le yapacağı söyleşi izlenebilecek. Sonraki gün (cumartesi) 15.00’te ise Çelenk Bafra moderatörlüğünde SAHA Studio ekibi ve sanatçılarının katılacağı bir panel düzenlenecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler