Petshoplara yeni düzenleme: Koruma bekleniyordu, daha da kolay hale geldi

Hayvan haklarını korumaya yönelik yasal düzenleme beklenirken petshoplarla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yeni yönetmelik gıda üretilen yerlerin yakınında gerekli önlemlerin alınması halinde petshop açılmasına imkan veriyor.

Yayınlanma: 21.02.2020 - 12:40
Abone Ol google-news

Ev ve süs hayvanlarının üretim, satış, barınma ve eğitim yerlerini düzenleyen yönetmelik değişti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenlemesiyle, artık ev ve süs hayvanlarının üretildiği, alınıp satıldığı iş yerleri gıda imal eden yerlerin yanında açılabilecek.

Eski düzenleme, petshopların gıda üretilen iş yerlerini olumsuz etkileyecek mesafelerde kurulmasını yasaklıyordu.

Bu madde "İş yerleri, bitişiğinde insan gıdası imal eden iş yeri bulunması halinde gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür" olarak değiştirildi.

Hayvanların ayrı kafes veya bölümlerde tutulmasına ilişkin madde de değiştirildi.

"Aynı türden dahi olsa, birbirine zarar verebilecek hayvanlar bir arada tutulamaz" şartı kaldırıldı.

Buna göre sadece farklı türde olan hayvanların ayrı kafes veya bölümlerde olması gerekiyor

İş yeri açacaklardan istenen belgeler de azaldı.

Eski yönetmelikte, bağlı bulunan belediyeden su kullanma belgesi ile su numunelerinin bakteriyolojik ve kimyasal analiz sonuçları isteniyordu.

Yeni düzenleme ile iş yerinin bağlı bulunduğu belediyeden alınan su faturası sureti veya su kullanma belgesi alması yeterli hale getirildi.

“YÖNETMELİK SORUNLARI BÜYÜTECEK”

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu kurucularından Şebnem Aslan, yaptığı açıklamada yönetmeliğin sorunları daha büyüteceğinin altını çizdi. 

Aslan şu ifadeleri kullandı: 

“Sokak hayvanı popülasyonunun kontrol altına alınamamasının en büyük nedenlerinden biri petshop ve üretim çiftliklerinde üretilen kedi ve köpeklerin satın alınarak daha sonra sokağa terkedilmesidir. Uzun zamandır mücadelesini verdiğimiz yeni yasal düzenlemede, petshop ve üretim çiftliklerinde üretim ve satışın en  az 5 yıl süreyle durdurulmasını beklerken, yeni kanunun çıkmasına haftalar kala yapılan bu düzenlemeye anlam veremiyoruz. Bizler, cins hayvan sahiplenmek isteyen insanların sokağa ve barınaklara terkedilen hayvanları sahiplenmelerinin teşvik edilmesini istiyoruz. Böylelikle yuva bekleyen cins hayvanların yuvalandırılarak barınaklara kavuşmasını ve bu yolla sokaktaki hayvanların kurtarılmasını, popülasyonun azaltılması gerektiğini, yani sorunu kaynağından çözmek gerektiğini düşünüyoruz.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler