Petshop sayısını fırlatır

Hayvan hakları yasası beklenirken petshop açmayı kolaylaştıran yönetmelik kızdırdı

Yayınlanma: 26.02.2020 - 02:00
Petshop sayısını fırlatır
Abone Ol google-news

Hayvan haklarını korumaya yönelik yasal düzenleme için 2012 yılından beri çalışmalar sürüyor. Petshoplarla (evcil hayvan mağazası) ilgili yönetmelik ise yakın zamanda değiştirildi. Hayvan hakları savunucuları duruma tepkili.

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Kurucu Onursal Başkanı Şebnem Aslan bu yeni düzenleme ile petshop açmanın kolay ve cazip hale geldiğini belirterek “Tüm hayvan üretim yerlerinde damızlık olarak tutulan hayvanlar küçük ve karanlık kafeslerde gün yüzü görmeden yıllarca doğurtuluyor, yaşlanınca da öldürülüyor. Bu büyük bir hak ihlalidir” diyor.

Hayvan haklarının iyileştirilmesi için yasal düzenleme beklenirken petshoplarla ilgili yönetmelikte değişiklik yapılması kafa karışıklığı yarattı.

Petşoplarda yavrular bazen aylarca daracık cam kafeslerde teşhir ediliyor, istediği zaman su içmesi, mama yemesi gerekiyorken tuvalet yapmasın, kafesi kirletmesin diye gün boyu su, mama verilmiyor. Büyümesin, daha şirin olsun ve hemen sahiplenilsin diye annesinden erken ayrılıyorlar. Bundan dolayı bağışıklık sistemi oluşmadığı için çoğu hastalanıyor. Hasta yavruların ise tedavi ettirilmeden arka odalarda ölüme terk edildiğini biliyoruz. Bu vahşetin artık durması gerekiyor.

Böyle bir düzenleme can dostlarımızın bir mal gibi alınıp satılmasını arttırır mı? 

Hiç kuşkusuz. Sadece bu yıl İstanbul’da 500 olan petshop sayısı 700 oldu. Şimdi bu yeni düzenleme ile petshop açmak çok daha kolaylaştı ve cazip hale geldi.

Siz de köpeğiniz KÖPÜK’ü sokakta bulup sahiplenmişsiniz. Hayvan sahiplenmek isteyen bireyler sizce nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikli olarak size yakın olan belediye bakımevlerine bakmanızı öneririm. Sonra internetten yuvalandırma sitelerine bakın. Ama sevgiyi sakın para ile satın almayın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler