Evsizler trajedisi...

.

Yayınlanma: 22.12.2019 - 03:00
Evsizler trajedisi...
Abone Ol google-news

Dünyanın gerek ekonomik gerekse askeri en güçlü ülkesi. Bazılarına göre fırsatlar ve rüyalar ülkesi. Avrupa’ya göre yabancıya daha dost insanların ve göçmenlerin ülkesi. İnsan hakları, basın ve düşünce özgürlüğü, kuvvetler ayrımının en güçlü olduğu yetenek ve rekabetin teşvik gördüğü bir ülke. Yenilikler teknolojik sıçramalar, en başarılı araç ve gereçleri üreten, 310 milyonluk en batıdan en doğuya üç saat farkı olan bir dev toprak. Üstünde hemen hemen her ırktan, milletten, inançtan insanların barındığı, kişi başına milli geliri 55 bin dolar olan bir ülke...

Ocak 2018’de yayımlanan bir istatistiğe göre, bu ülkede 550 bin insan evsiz... Sokaklarda, parklarda, otellerin girişinde, köprü altlarında, tren istasyonlarında yaşıyorlar... Yani her 10 bin kişiden 17 si evsiz.

Evsizlerin çoğunluğu dilenerek yaşamaya çalışıyor, bazıları bir enstrüman çalıyor, bazıları ellerinde yardım çağrılı kartonlar taşıyor, bazıları da kedi ve köpekleri ile birlikte insanların vicdanına ve acıma duygularına seslenerek para topluyor.

Evsizlerin yüzde 67’si bireylerden olurken geriye kalan yüzde 33’ü de çoluk çocuğu olan ailelerden. Yetişkinlerin yüzde 70’i erkek, yüzde 30’u kadın. Erkeklerin çoğunluğu savaşlara katılmış gaziler (veteran), diğerleri de kronik evsiz diye tanımlanan ve bir yıldan fazla evsiz kalanlar. Kimi araştırmaya göre, bu kişilerin bir çoğunun ruhsal dengeleri bozulmuş, uyuşturucu ve alkol bağımlısı/kurbanı. Gençlerin sayısı da az değil. 

Kadınlarda ise evsiz olmalarının temel nedenleri arasında işsizlik, kötü evlilik, uyuşturucu, alkol bağımlılığı ve ruhsal sorunlar da gösteriliyor. 

ABD’de 38 eyalette 2007’den beri evsiz sayılarında bir azalma eğilimi görülürken 12 eyalette bu sayı artıyor. Evsizlerin en yoğun olduğu yerler New York, Oregon, Hawaii ile Kaliforniya ve District of Columbia (ABD başkenti) eyaletleri. Bu eyaletlerde ev fiyatları inanılmaz rakamlara ulaşmış durumda, kiralar da çok yüksek.

Evsizlere karşı her eyalette hem gönüllüler tarafından hem de bölge yönetimlerince yurtlar ve geceleme merkezleri yapılıyor. Bazı eyaletlerde yine gönüllülerden oluşan sivil toplum örgütleri aşevleri de açıyor, gıda paketleri toplayıp evsizlere dağıtıyorlar. Çabalar sürüyor ama evsizliğin kökü kazınamıyor.... Benzer manzaraları Avrupa’da bazı kentlerde de görmek mümkün ama ABD bu konuda liderliğini sürdürüyor....

[email protected]



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler