Sosyalistler’in Paris umudu...

Fransa’da Mart 2020’de yapılacak yerel seçimler için geri sayım sürerken siyaset giderek ısınıyor. Belediye başkanlığına seçilen isimler altı yıl bu koltukta oturacak. Dünyanın gözbebeği başkent Paris oldukça zorlu bir yarışa sahne olacak. Adaylık yarışı kıran kırana sürüyor.

Yayınlanma: 24.11.2019 - 02:00
Abone Ol google-news

Yapılan kimi anket sonuçlarına göre Sosyalist Partisi’nden mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo önde görünüyor. Hidalgo’nun, en güçlü rakibi, iktidardaki Cumhurbaşkanı Macron’un Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) partisinin adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Benjamin Griveaux’nun bir puan önünde olması sosyalistleri umutlandırıyor. İki turlu seçimler için kolları sıvayan olası adaylar resmi kampanyalarına başlamasalar da son günlerde Paris caddelerinde daha sık boy gösterip halkla bir araya geliyorlar. 

Fransa’da seçimler genelde sakin bir havada yapılıyor. Adayların fotoğrafları belediyeler tarafından şehrin çeşitli yerlerinde geçici panolara asılıyor. Miting, sokakları parti bayraklarıyla donatmak pek yok. Parisliler seçimlere çok fazla da ilgili değil. Bir önceki 2014 seçimlerinde yüzde 62’si sandığa gitti. Yarışa ülkenin merkez sağ ve soldan  ki büyük partisi kadın adaylarla katıldı. Paris’e kadın eli değecek yorumlarıyla birlikte sandıktan kazanan isim Sosyalistlerin adayı Hidalgo oldu. Birinci turda rakibi merkez sağın adayı Kosciusko Morizet’e karşı yüzde 4’lük oy farkıyla kaybetmesine rağmen ikinci turda oyların yüzde 54’ünü almış, böylece Fransa tarihinde ilk kez Paris’e kadın belediye başkanı seçilmişti. Hidalgo’nun diğer rakibi ise Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı olması kesinlik kazanan eski adalet Bakanı Rachida Dati. Dati’yi eski Cumhurbaşkanı Sarkozy de destekliyor. Anketlerde Dati, Hidalgo’nun 6 puan gerisinde. Macron’un adayı Griveaux ile Sosyalistler’in adayı Hidalgo arasında kıran kırana bir seçim yaşanacağı yorumları yapılıyor. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in Ulusal Birlik partisinin ise Paris’te seçimleri kazanma şansı yok denecek kadar az. 

SARI YELEKLİLER DE ADAY ÇIKARACAK

Seçimlerde geçen yıl akaryakıt zamlarına tepki ile başlayıp yönetim karşıtı eylemlere evrilen Sarı Yelekliler hareketinin de kendi adaylarını çıkaracağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Macron kurmuş olduğu hareketi köklü bir partiye dönüştürmek için her hafta Elysee Sarayı’nda yerel seçim üzerine toplantılar yapıyor. 

Bastille Meydanı etrafındaki kafelerden birinin 35 yıldır işletmecisi olan Toma ve çevredekilerle sohbetteyiz. Ona göre, seçimler önceki yıllara göre oldukça çekişmeli geçecek. Kimine göre, bu oylama Sosyalist Parti’nin Fransa siyasetinde var ya da yok olma seçimi. Sosyalistlerin şimdi Paris Belediye Başkanı Hidalgo’nun kanatları üstünde olduğunu, yenilmesi halinde ise partinin geleceğinin karanlık olduğunu düşünüyorlar. Son AB milletvekilliği seçimlerinde barajı zor aştıklarına işaret ediyorlar.

Dünya turizminin önemli başkentlerinden Paris’in banliyöleri ile birlikte nüfusu yaklaşık 13 milyon. Bu günlük iş ve turist akımı ile birlikte 20 milyona dayanıyor. Fransa devriminden önce Parisli tüccarlar tarafından yönetilen kent, 1789 Bastille devriminin ardından Belediye Başkanlığı statüsü altında yönetilmeye başlandı. Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac iki kez  Paris Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuş, başbakan ve cumhurbaşkanı koltuklarına da oturarak siyasi kariyerini noktalamıştı. 

Sosyalist Partisi ise Paris’i almalarına rağmen iktidarı kaybetti. Kimi Sosyalistler kaybetmelerinin sebebini bir önceki Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Elysee Sarayı’nda yaşadığı yasak aşklarına bağlıyor... Oldukça dağınık olan Sosyalistler, Paris Belediyesini Hidalgo’nun yeniden kazanması ile birlikte siyasete tutunmak istiyor.


[email protected]



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler