Değişen değer yargıları...

Bazı ülkeler vardır, aynı siyasetçileri kırk yıl devlet yönetiminde veya en azından aktif siyasette görürüz.

Yayınlanma: 24.08.2019 - 22:36
Abone Ol google-news

Bazı ülkeler de vardır ki, buralarda beş yıl önce rekor oyla iktidara gelen biri, bir de bakmışsınız ki, beş yıl sonra barajı bile geçememiş ve ardından siyaset sahnesinden temelli silinivermiş. Ukrayna, bu ikinci gruptan... Ülkenin 28 yıllık bağımsızlık tarihi, bir siyasiler mezarlığını gözler önüne seriyor. Ukrayna’nın kabaca yarısının (güney ve doğu bölgeleri) Rusya sempatizanı, diğer yarısının da (orta ve batı bölgeleri) Batı yanlısı olmasına karşılık, her iki bölgede de seçmenin bir ortak özelliği var: Seçtiği kişilerden yana çok büyük beklentilere giriyor ve beklentileri kısa sürede karşılanmayınca, hemen ondan yüz çeviriyor.
Bu yıl basından takip etmişsinizdir, Ukrayna’da önce devlet başkanlığı, ardından da parlamento seçimleri yapıldı. Ülkenin önde gelen işadamlarından, dönemin devlet başkanı Petro Poroşenko yüzde 25 oy almasına karşılık, ona tepki duyanların desteğini kazanan, önceden hiçbir siyasi deneyimi olmayan komedyen Volodimir Zelenski yüzde 73’le ipi göğüsleyen isim oldu. Zelenski, devlet başkanlığı seçimlerindeki zaferin rüzgârıyla erken parlamento seçimlerine gidince, siyaset sahnesini adeta silip süpürerek parlamentonun çoğunluğunu ele geçirdi.

‘Tecrübesiz ama dürüst olsun...’
Bu seçimler, Ukrayna’da değer yargılarının son beş yılda nasıl değiştiğini de gözler önüne serdi. Beş yıl önce, işadamı Poroşenko’nun rekor oyla ilk turda seçildiği seçimler öncesinde Kiev’de sokak röportajları yaparken halka, kime neden oy vereceklerini sorduğumda pek çoğu, Poroşenko’ya oy vereceklerini söyleyerek “Bu zamana kadar ülkenin başına kim geçtiyse, milleti soydu. Bu adamsa zengin, paraya doymuş. Tamam, belki yine biraz çalar çırpar ama biraz da vatanı milleti düşünür” diyorlardı. Aradan geçen beş yılda, yolsuzluk ve yoksulluk sorunları çözülemezken devlet başkanının zenginleşmesi tepkileri artırdı. Beş yıl önce, zengin ve tecrübeli olmak seçimlerde oy getirirken bu sefer tecrübesiz ve halktan olmak veya en azından halktan görünmek seçim kazandırdı. Eskiden milletvekili seçimlerinde, bir seçim bölgesinde bir iş insanı yoksullara bulgur, pirinç dağıtarak oyları “alırdı”. Bu seçimlerdeyse, bir ilde bir fabrikatöre karşı, 20’li yaşlarda bir düğün fotoğrafçısının kazanması, “değerlerin” tepetaklak olduğunu gösteriyor. Bu seçimlerden önce yaptığım sokak röportajlarında muhataplarımın çoğu, “tecrübeli siyasetçi demek, ülkeyi soymakta tecrübe kazanmış siyasetçi demektir. Seçeceğimiz kişi, varsın Tecrübesiz olsun, zaten tecrübe zamanla kazanılır, yeter ki dürüst olsun” demişlerdi.
Ukrayna Parlamentosu’nun üçte ikisi, temmuzdaki seçimlerde değişti. Bu değişim, halkın sorunlarına çözüm mü getirir, yoksa “aynı tas, aynı hamam” mı olur, bunu zamanla göreceğiz.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler