Sigara içilmeyen plaj

Neredeyse her yıl yaz tatiline çıkmadan önce Brüksel Plajı’nda bir tür tatil provası yapar, bir şezlonga uzanır, hayallere dalıp farklı ülkelerin sahillerinde dünya turuna çıkardım.

Yayınlanma: 17.08.2019 - 22:01
Abone Ol google-news

 Kuzey Denizi’nden getirilen tonlarca kumla kanal kıyısında oluşturulan ve halka ücretsiz sunulan yapay Brüksel Plajı, Temmuz ve Ağustos aylarında 5-6 hafta da olsa egzotik esintiler taşıyarak başkent Brüksel’in göbeğinde tatil havası estiriyordu.
Tatil yapma imkânı bulamayanlara bedava spor, güneşlenme ve eğlenme olanağı sunulan plaj, her yıl kendini geliştirerek ilgi odağı olmaya devam ediyordu. Egzotik ülkelerin sahillerini andıran hasır dekorlu kafelerin sıralandığı plajda o ülkelerin mutfakları ve içkileriyle Brüksel’de yapay da olsa bir “sahil havası” estiriliyordu. Tatil kostümlerini giyip bu seneki rolümü oynamak üzere yola koyuldum. Bu sene yapay plajda yapay turist senaryomu sahneleyemeyeceğimi fark etmem zor olmadı. Kanal-Centre Pompidou Müzesi renovasyon çalışmaları nedeniyle bu yıl Brüksel Plajı düzenlenmiyordu. Brüksel Belediyesi, “Hello Summer” adında gezici bir festivalle, geçen yıl 380 bin kişinin gezdiği 17 yıllık Brüksel Plajı’nın yokluğunu hissettirmemeye çalışacak, kentte soluklanma alanları yaratacaktı.

Günde 400 bin izmarit
25 Temmuz’da başlayan “Hello Summer” festivalinde 25 Ağustos’a kadar Brüksel’in 4 farklı semtinde hafta sonlarında tüm yaş gruplarına birçok ücretsiz spor, müzik, dans etkinlikleri düzenleniyor. “Yok kardeşim festival beni kesmez, plaj isterim” derseniz, gerçek plaja, De Panne, De Haan, Oostende, Bredene ve Zeebrugge sahillerine gidebilirsiniz. Denizlerinin rengi bizimkiler kadar mavi olmasa, hatta griyi andırsa ve eski yıllardaki kadar çok üstsüze rastlanmasa bile sahillerinin kumuna diyecek yok. Üstelik bu sene ilk kez Belçika sahillerinde “sigara içilmeyen plaj” uygulaması deneniyor. Sahillerde belirlenen bazı bölümler “Sigara İçilmeyen Alan” olarak ayrılmış. Brugge Belediye Başkanı Dirk De fauw “İdari ceza kesmeyip uyarmakla yetiniyoruz. Herkesin her yerde kafasına göre sigara içemeyeceğini anlatarak konuya duyarlılığı artırıyoruz. Sigara içenleri görenler de sigara içmek istiyor. Sigara içilmesini azaltmak, sigara içmeyen bir kuşak yaratmak istiyoruz” diyor.
Sigara sadece sağlığa değil, içildikten sonra etrafa atılan izmaritler içindeki filtreler ve kimyasal maddeler nedeniyle çevreye de çok zararlı. Sigarasız plaj uygulamasının öncüsü Bredene Belediye Başkanı Steve Vandenberghe’in yaptığı bir hesaplamaya göre, yüksek sezonda Belçika sahillerinde yoğun günlerde 400 bin izmarit atılıyor. Birçoğu sahillere konulan kül tablalarına bırakılsa da azımsanamayacak bir kısmı plajdaki kumların üzerine bırakılıyor.
Tatil sezonunun yarıdan fazlasını geride bıraktığımız bugünlerde sonuçlar umut verici. Pilot uygulama yapan sahil belediyelerinin başkanları sonuçtan memnun. Sanırım 2004 yılında ABD’de Kaliforniya’da başlayan sigarasız plaj uygulaması, her geçen gün başta İspanya, Avustralya, Kanada, Fransa, Yunanistan, İtalya, İngiltere olmak üzere tüm dünyaya yayılıyor. Türkiye’de ta 2016 yılında “Plajlara da sigara yasağı geliyor” haberleri görmüştük. Sigara içilmeyen plaj olup olmadığını gidip yerinde tespit etmek lazım...

Üstsüz güneşlenme tartışması
Hollanda’da 23 Haziran “Üstsüz Günü” olarak kutlanıyor. Hollanda’nın De Volkskrant ve Belçika’nın Het Nieuwsblad gazetelerinde “Neden şimdilerde çok az üstsüz güneşlenen kadın görüyoruz” sorusuna yanıt aranmış. Hollandalı bir uzmana göre, medyada photoshop’lanmış mükemmel vücutları gören kadınlar çıplak ortaya çıkmaktan çekiniyor. Ya da “İnternette çok fazla çıplaklık var. Göğüslerimi kapatayım” diye düşünüyorlar. Normlar ve değerlerin birbirine girdiği çok kültürlü toplumsal yaşam da etkili muhakkak.
Belçikalı bir uzmana göre ise plastik cerrahi rol oynamış olabilir. Kadınlar ameliyat izlerini göstermek istemeyebilir. Bir başka uzman ise kriz durumlarında, belirsiz tutucu ortamlarda insanların güvenliği tercih ettiğini belirtiyor. Diğer bir uzman ise “babybusters (bebek patlaması kuşağının çocukları) edinilen özgürlüklere, ebeveynlerinin özgürlükçü davranışlarına tepkili, üstsüz güneşlenmeye de karşı çıkıyorlar” diyor. Bikinilerin vücudu daha güzel gösterecek şekilde tasarlanmasının da kendine güveni artırdığı görüşünü dile getiriyor.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler