Pera Müzesi'nde ziyaretçi arttı

Pera Müzesi’ni önceki yıla göre 2019’da daha fazla kişi ziyaret etti. Genel Müdür Özalp Birol, artışın nedenlerini ve 2020 planlarını anlattı.

Yayınlanma: 25.01.2020 - 18:08
Abone Ol google-news

Coşkun Aral, Şam, 2019. "Bir Yol Öyküsü" sergisi 1 Mart'a kadar sürecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın İstanbul’un seçkin bir noktasında kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla kurduğu Pera Müzesi, kapılarını 2005 yılının haziran ayında açtı. Bu yıl 15. yaşını kutlayacak olan müze sadece sergileriyle değil yayıncılık ürünleri, sözlü etkinlikleri, film gösterimleri, öğrenme programları ve bilimsel çalışmalarıyla da sanatseverlere hizmet veriyor. Müzenin geçen yılını ve 2020 yılı planlarını Pera Müzesi Genel Müdürü Özalp Birol anlattı. 

Birol’e ilk olarak 2019’un nasıl geçtiğini sorduğumuzda, ziyaretçi sayısının bir önceki yıla kıyasla yüzde 58 arttığını söyledi. Toplamda 246 bin 862 kişi müzeyi ziyaret ederken, Birol, “Artışta hiç şüphesiz, yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz nitelikli etkinliklerin ve 14 Eylül-10 Kasım 2019 tarihleri arasında konuk ettiğimiz 16. İstanbul Bienali’nin önemli rolü vardı” dedi. Birol, hem kişisel hem de Pera Müzesi olarak 2020’den beklentilerini de şöyle anlattı: “Pera Müzesi ve elektronik iletişim platformları üzerinden etkinliklerimizi olabildiğince geniş kitlelerle buluşturmak, insanların yaşamına kültür ve sanatla dokunarak onları mutlu etmek, ülkemizdeki müze gezme alışkanlığının gelişmesine katkıda bulunmak. Kişisel beklentim de, dünyada ve ülkemizde barış, ekonomik refah, hukuka, çevreye, canlılara, insan haklarına ve özgürlüğe saygı, sağduyu ve huzur.”

Özalp Birol

7 sergi planlanıyor

Bu yıl Pera’da “Minyatür 2.0” sergisi 25 Mart-28 Haziran tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Bunun dışında 6 sergi daha açılması planlanıyor. Yıl boyunca, sözlü etkinlikler, küratörlü ve rehberli sergi turları, performanslar, film gösterimleri, müzik ve öğrenme programları da devam edecek. “Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri”, “Pera’da Camerata” serisi ve “Elektronik Köprüler” başlıklı konuşma ve performans serisi de nisan ayına kadar izleyici ve dinleyiciyle buluşacak.

‘Yol Filmleri’

Özalp Birol’dan Pera Film programıyla ilgili de bilgi aldık. Birol, “Yeni yıla, ‘Bir Yol Öyküsü’ sergimize paralel olarak düzenleyeceğimiz, yola çıkma haline ve yolda olmanın yarattığı duygulara odaklanacak ‘Yol Filmleri’ programıyla başlayacağız. Ardından, Altyazı Sinema Dergisi ile 6 ay boyunca sürecek bir film serisi programı gerçekleştireceğiz. Her ay bir film gösteriminin ardından filmin temasıyla çalışmaları örtüşen akademisyen ve sanatçılarla sözel etkinlikler düzenleyeceğiz” diye konuştu. 

Imran Qureshi, Moderate Enlightenment, 2009

‘Minyatür 2.0’ güncel konuları ele alacak

Pera Müzesi’nde “Bir Yol Öyküsü - Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” isimli sergi ziyaretçilerini ağırlamaya 1 Mart’a kadar devam edecek. Daha sonra açılacak “Minyatür 2.0” isimli uluslararası serginin bilgileri de netleşmeye başladı. Serginin küratörü Azra Tüzünoğlu,yardımcı küratörü Gülce Özkara olacak. Minyatürü yalnızca tarihsel bir form olarak görmekten çıkararak, eşsiz bir sanat formu olarak ele almayı ve teorik potansiyelini vurgulamayı hedefleyen sergide; Shahzia Sikander, Fereydoun Ave, Imran Qureshi, Nilima Sheikh, Shahpour Pouyan ve Canan gibi güncel sanat dünyasında kendine yer edinmiş sanatçıların eserlerinde minyatürlerin dirilişine dikkat çekilecek. “Güncel minyatür”, çoklukla günümüz konularını ele alan; kolonyalizm, oryantalizm, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet, kimlik politikaları, streotiplerle mücadele, toplumsal şiddet, zorunlu göç, temsiliyet gibi konuları sorunsallaştıran ve yeni sanat medyumlarını kullanan bir sanat örneği olarak ele alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler