Radiohead cennetine hoşgeldiniz

Radiohead'in arşivi halka açıldı. İnternette Radiohead Halk Kütüphanesi başlığıyla açılan portalda gruba dair hemen her şeyi bulmak mümkün.

Yayınlanma: 20.01.2020 - 19:16
Radiohead cennetine hoşgeldiniz
Abone Ol google-news

Siz de son 25 yıldır müzik piyasasında Radiohead'in başka herkesten ayrı bir zirvede durduğunu düşünüyor ve yaptıkları her şeyin özel bir anlamı, benzersiz bir değeri olduğuna inanıyorsanız şimdi size söyleyeceğim haberi büyük bir heyecanla karşılayacaksınız. Radiohead'e dair hemen her şeyi bulabileceğiniz bir “kütüphane” açıldı sanal alemde. Raidohead Public Library (Radiohead Halk Kütüphanesi) adıyla açılan bu portalda saatlerinizi geçirebilir, istediğiniz parçayı dinleyip, istediğiniz konseri izleyebilir, hatta dilerseniz birçok seçenek içinden dilediğiniz tişörtü bile satın alabilirsiniz. Cennet değil de ne deseydik acaba?

Örneğin ben hemen 27 Mayıs 1994 tarihinde grubun Astoria'da (Londra) verdikleri konseri izlemeye başladım. Gerçi konserin tamamına Youtube üzerinden de ulaşmak mümkün ama her şeyin bir arada olduğu ve çok hoş bir tasarımla önünüze getirildiği böylesi bir kütüphanede takılmak inanın çok daha keyifli.

Kütüphanedeki tasarım grubun 9 albümü esas alınarak yapılmış ve en sondan başlayarak aşağı doğru ters bir kronolojide yerleştirilmiş. Yani aşağı doğru indikçe daha eski tarihlere ulaşıyorsunuz sitede. Dediğim gibi hemen her şeye ulaşmak mümkün; örneğin istediğiniz albümü satın alabilir, istediğiniz klibi tekrar tekrar izleyebilirsiniz. Artık piyasada olmayan tişörtleri kendi özel siparişiniz üzerine yaptırmanız da mümkün.

Öte yandan burada büyük bir ihtimalle hiçbir yerde bulamayacağınız kimi nadir parçalara da rastlayacaksınız, ki bu da işin en hoş yanlarından biri. Mesela 1992 tarihli “Drill” EP'si bugün hiçbir streaming servisinde yok, burada var. Radiohead'in ilk işi biliyorsunuz. Ayrıca yine bulmanızın çok zor olduğu 2005 tarihli “Help! A Day in the Life” adlı toplamada yer alan “I Want None of This” adlı parçayı da burada dinleyebilirsiniz. Başka sürprizler de var merak etmeyin.

Hoşluk demişken, yine aynı portaldan kendinize özgü bir kütüphane kartı da oluşturabiliyorsunuz, üzerinde adınız ve fotoğrafınız olan. Kartın üzerindeki QR kod sizi bir veri koruma koruma inisyatifi olan GDPR'ın (General Data Protection Regulation / Genel Veri Koruma Regülasyonu) resmi internet sitesine götürüyor. Radiohead'in kendi yaptığı açıklamaya göre: “Bu karta konulan hiçbir veri Radiohead tarafından yüklenmeyecek. Ama siz yine de Radiohead'den dinlemek istiyorsanız sessizce şu tarafa doğru yürüyün ve W.A.S.T.E.'e katılın. Lütfen koşmayın. Burası bir kütüphane.”

Ayrıca grubun beş üyesi de bu hafta kendi sosyal medya hesaplarında arşivden kendi yaptıkları bir seçkiyi paylaşacaklar, onu da muhakkak takip edin.

Adres hemen burada: https://radiohead.com/library


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler