Aral: Edebiyat düşündürmeli

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kültür sanat etkinliklerine devam ediyor. Kültür Sanat Komisyonu’nun hazırladığı söyleşi programının üçüncüsü “Edebiyat ve Günümüz” başlığıyla önceki gün TGC Basın Müzesi’nde yapıldı. Kolaylaştırıcılığını TGC Kültür Sanat Komisyonu sekreteri Gamze Akdemir’in üstlendiği söyleşinin konuğu usta edebiyatçı İnci Aral oldu. Söyleşide değişen yazın anlayışı, okur profili beklentileri ve revaçtaki türler ele alındı.

Yayınlanma: 19.01.2020 - 02:00
Aral: Edebiyat düşündürmeli
Abone Ol google-news

Toplantıyı açarken edebiyatın çağını yansıttığına dikkat çeken Akdemir, Aral’dan dünkü edebiyattan neyi anladığımızı ve bugünkü edebiyattan neyi gözlemlediğimizi kıyaslamasını istedi. Aral edebiyatın insan hallerini anlattığını vurgulayarak, “Hayat değişince edebiyat da değişiyor. Bu değişim olumlu olması beklenir. Gelişim çizgisinde olması beklenir. Hayat gelişme yerine geriye doğru bir dönüşüme uğruyorsa edebiyat da buradan payını alacaktır. Böyle oldu diye düşünüyorum” dedi.

‘YAZAR TOPLUMUN AYNASIDIR’

80’li yıllarda edebiyatın toplum yararına görüldüğünü hatırlatan İnci Aral, şunları söyledi:

“Eğlencelik bir sanat değildir, eğlencelik olmalıdır ama insanı düşünmeye, sorular sormaya yönlendirmelidir aynı zamanda. Ruhsallıkla ilgili, ülkesiyle, yaşadığı hayat ile ilgili sorular sormalıdır. Sunulan her şeye kuşkuyla bakmaya yönlendiren bir sanat olmalıdır. 80’lerin anlayışı buydu. Bütün büyük yazarlar toplumların aynasıdır. C. Dickens, İngiliz işçi sınıfının sefaletini anlatmıştır. Asıl tarih resmi tarih değil, romandır, edebiyattır. Resmi tarih toptancıdır savaşı rakamlarla anlatır. Roman askerlerden birinin dramını anlatır, savaşın ruhsal, fiziksel röntgenini çeker. Edebiyatı böyle öğrendik. Sorumlulukla yazmaya çalıştık.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler