Vitrindeki Albümler

Vitrinde bu hafta göze çarpan albümler...

Yayınlanma: 18.01.2020 - 02:00
Vitrindeki Albümler
Abone Ol google-news

KIRKBİNSİNEK ‘TOPRAK ANA’ (VENÜS MÜZİK)

Kırkbinsinek “Sis Pus Sus” ile yılın en iyi saykodelik albümlerinden birini çıkarmıştı, 2015 tarihinde. Hemen bir yıl sonra yeni bir albüm kaydetmişlerdi, ancak muhtelif sorunlarla hem yayımlanması dört buçuk yıl sonra gerçekleşmiş hem de içeriği değişmişti. Önce iki Alman firması ile yaşanan gelişmelerden sonra anlaşmaları zamanaşımına uğramıştı. Bu zaman zarfında albüm yeniden miks yapılmış, bu süreçte de çellocu Barış Güvenenler ayrılmış, basçı Tolga Öztürk askere gitmiş, topluluğa gitarcı Volkan İncüvez dahil olmuştu. Bunun üzerine kayıtlardaki çello kanalı çıkarıldı, yerine gitarlar eklendi. 

Bu değişimle topluluğun sound’u daha kompakt bir hale geldi, besteler de kompleks bir yapıya büründü, biteviye gitar müziği oldu. 

Yeni albüm “Toprak Ana” ilkine göre daha fazla yazılı müzik hissi yaratıyor. İçindeki doğaçlamalar kompozisyona daha fazla bağlı. Bir de ilki gibi farklı stüdyolar ve zamanlarda kaydedilmiş olmadığı için konsepti daha bütünlüklü. 

Makamsal etkili melodik sololar, Anadolu motifli progresif doğaçlamalar, saykodelik Kraut-rock pasajlar, caz-rock tesirli gitarlar, helezonik vokaller; bir de yaşamın anlamını doğada arayan felsefi sözler; güzel Kırkbinsinek müziğinin alameti farikaları...

MAVİ GÜNEŞ 69 ‘3 ÇEMBER / YAFTA’(ZEL ZELE RECORDS)

Tam bir proje adamı, ekseri BaBaZula ile tanınan Murat Ertel. İçinde yer aldığı son plak olan Mavi Güneş 69, aslında onun ilk projesi; 1964 doğumlu müzisyenin henüz beş yaşındayken iki komşu çocuğuyla oluşturduğu. 

Çizdiği bir resimde güneşi maviye boyadığı için resim öğretmeni tarafından uyarılmıştı Murat. Babası Mengü Bey de çocuğun hayal gücünü sınırlandırdığını söyleyerek oğlunun hayal dünyasına sahip çıkmıştı. Sadece birkaç ay varlığını sürdüren bu çocuk oyunu biçimindeki proje, 2019 yılına kadar anılarda kalmıştı. Murat, Mavi Güneş 69’u şimdi sanatçı eşi Esma ve iki çocuklarını (Arel ile Eren Devran) ve basçı Can Aydemir’i yanına alarak yeniden hayata geçiriyor. İlk ürün de iki şarkılık bir 45’lik. Reenkarnasyona gönderme yapan ilk parça “3 Çember” defalarca can bulan ruhun hayat yolculuğu. “Yafta” ise ezberlere karşı müzikal bir direniş.

Halk destanlarından, elektronik ve saykodelik müzikten etkilenen Mavi Güneş 69, temsil ettiği fikirler açısından önemli. Bu projenin zihninde çocuk oyunu gibi müzik; saflık, doğallık ve basitlik içinde sanat yapmak yatıyor. 

Mavi Güneş 69 bize sadece hayal gücünün sınırsızlığını değil, özgür ve cesur olduğumuz sürece daha yaratıcı olabileceğimizi de öğretiyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler