İnsanlık henüz ölmedi

YouTube’da başlayan kısa zamanda bir fenomene dönüşen, ardından BluTv’de yayınlanan Sıfır Bir: Bir Zamanlar Adana adlı dizi sinemaya uyarlandı. 10 Ocak’ta 325 salonda gösterime giren Sıfır Bir’i ilk üç günde 280.771 kişi izledi. Bu cesur ve düşündürücü çalışma ‘İnsanlık henüz ölmedi. Bir çocuğun feryadına, bir kadının çığlığına sessiz kalma’ diyor.

Yayınlanma: 17.01.2020 - 10:14
Abone Ol google-news

Adana’daki suç ve şiddetle dolu yaşamlarını geride bırakan Savaş (Savaş Satış), Cihat (Onur Akbay) ve Azad (Mehmet Elmas) İzmir’e yerleşirler. Burada bir oto yıkamacı açıp kazançlarıyla geçinmeye çalışırlar. Suriyeli sığınmacı küçük Melek (Hiro Hami) annesini organları alınmış halde ölmek üzere bulunca onların yanına sığınır. Savaş ve arkadaşları karşılarında İzmir bağımsız milletvekili adayını, adayın  kardeşinin organize suç örgütünü, yeraltı dünyasını, yüksek bürokratları, polis teşkilatını bulurlar.

Ekibin iskeletini oluşturan yönetmen Kadri Beran Taşkın, oyuncular Savaş Satış ve Onur Akbay :’Türkiye ve dünyadaki her metropolün kenar mahallelinde bu tür yaşamlar var. Genç sinemacılar olarak Türkiye’nin sosyolojik yapısından yola çıktık. Filmimizde karakterler değil hikaye ön planda. 3. sayfa haberlerinde okuduğumuz olayları dizide ve filmde anlatmak istedik.  Adana’nın en eski semtlerinden terör, uyuşturucu ve suç örgütleriyle tanınan Hürriyet Mahallesi’nde olanları çektik. Bu benzersiz dünyanın kurallarını yansıttık. Sosyolojik anlamda değişim yaratmaya çalışıyoruz. Suç potansiyeli yüksek mahallerde yaşayan gençleri sinemayla iyileştirmeye, topluma kazandırmaya çalışıyoruz’ diyorlar. Sıfır Bir: Bir Zamanlar Adana dizisinin çekiminden sonra mahallede kültürel etkileşim artmış, suç oranı da azalmış. Sıfırdan başlayan, beş kişiyle yola çıkan ekip 500 gence iş olanağı sağlamış. Melek'i canlandıran Suriye'den Türkiye'ye gelen Hiro, ilkokul 3. sınıfta okuyor, doğallığıyla tüm ekibi etkilemiş.

‘Bataklıkta çiçek açtırdık. Mahallenin çocuklarının birgün suça bulaşma olasılıkları yüksekken bizim sayemizde farklı bir çıkış, kurtuluş olduğunu farkettiler. Bu gençlerin yaşamlarına dokunuyoruz’ diyen Kadri Beran Taşkın, 1987 Diyarbakır doğumlu. Ailesiyle birlikte 12 yaşındayken Adana’ya geldi. Liseden sonra Eskişehir’e gidip Anadolu Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nü bitirdi. Oyuncu Savaş Satış, Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü mezunu. Altı yıl süresince Çukurova Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nda çalıştı. 2014’te İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin düzenlediği 12. Üniversitelerarası Tiyatro Festivali’nde komedi dalında en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı. ‘Hepimiz herşeyi yaptık. Bir gemi inşa ettik. Bu gemiyle önce körfeze, sonra açık denize, ardından da okyanusa açıldık’ diyor. Cihat’ı yorumlayan Onur Akbay, Çukurova Üniversitesi’nin Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda master yaptı. Görüntü yönetmeni Ali Yılmaz, Çek Cumhuriyeti’nde sinema-televizyon eğitimi aldı.

Diziyi çekerken ekip Adana’nın Karaisalı ilçesine bir film platosu kurdu. Gerçek mekanlarda çekilen Sıfır Bir, belgesel tadında başarılı, düşündürücü, yürekli bir docu drama (dramatik belgesel). Bolcana şiddet, kan, küfür içeriyor, izlerken hiç yadırganmıyor, çünkü ‘Biz sokak kültürünü anlatıyoruz’ diyorlar. ‘Protest olmak için yaptığımız bir iş değil diyorlar’ ama çok sayıda olguyu (uyuşturucu ve organ ticaretini, derin devleti, kadına şiddeti, çocuk istismarını) protesto ediyorlar. Ali Yılmaz’ın görüntü çalışması etkileyici. Esat Bargun ile Uğur Ateş’in müzikleri filmin dur durak demeyen temposuna çok katkıda bulunuyor. Senarist kendini gizli tutuyor. Bu film kurgu değil gerçek, Türkiye ve pek çok ülkenin politik, sosyal, kültürel gerçeğini vurguluyor diyor.

Kadri Beran Taşkın’ın yönettiği, Savaş Satış, Onur Akbay, Burak Akyüz, Mehmet Elmas, Hakan Aydın, Hiro Hami, Salih İnci’nin oynadığı 16 yaşından küçüklerin izlemesi yasak olan Sıfır Bir’in, Adana, Mersin, İskenderun, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, İstanbul gösterimlerinde izdiham yaşandı. Büyük TV kanallarının, medya patronlarının, film ve reklam yapımcılarının, paralı kanalların dikkatini çeken Sıfır Bir ekibi özgünlüklerini ve özgürlüklerini korumaya kararlılar.

Kadri Beran Taşkın yeni projesi Sokağın Çocukları’nı farklı oyuncularla Adana’da çekmeye başladı. Savaş Satış ile Onur Akbay bu kez kameranın önünde değil arkasında olacaklar. 6 Şubat’ta BluTv’de yayınlanacak Sokağın Çocukları’nda yine ‘Herkes sussa biz susmayacağız’ diyecekler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler