İlk Kadın Mitingine 'Ilgaz'dan' Senfonisiyle Anma

İlk Türk kadın mitingi düzenlenişinin 100. yılı, "Kastamonu'dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku" başlıklı sergi, konser ve panelden oluşan etkinliklerle Kastamonu ve İstanbul'da kutlandı.

Yayınlanma: 21.12.2019 - 13:29
Abone Ol google-news

İlk Türk kadın mitingi düzenlenişinin 100. yılı, "Kastamonu'dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku" başlıklı sergi, konser ve panelden oluşan etkinliklerle Kastamonu ve İstanbul'da kutlandı.

Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatmasından yedi ay sonra, Anadolu’nun yabancı kuvvetler tarafından işgalini protesto etmek amacıyla Türkiye’nin 3000 kişinin katıldığı ilk kadın mitingini 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da düzenleyen yörenin öncü kadınları, Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ)’nin “Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” üst başlığı ile düzenlediği etkinlikler sayesinde belgeler ışığında anıldı.

İlk etkinlik, 9 Aralık’ta Kastamonu Saray Hamamı Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Milli Mücadele ve Kastamonu / Kastamonu’dan Dünyaya Açılan Kadın Ufku” başlıklı dönem sergisi idi. Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın, proje tasarımını ise Cubis Art İstanbul’un üstlendiği sergi 10 Ocak 2020 tarihine kadar izlenebilecek.

İkinci etkinlik İstanbul’da 14 Aralık’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti. Bu özel gecede Kastamonu Kadın Mitingi’nin 100.yılı onuruna besteci ve orkestra şefi Oğuzhan Balcı bestelediği senfonik eseri “Ilgaz’dan” ın ilk seslendirilişini yönetti ve Selçuk Metin’in yönetmenliğini yaptığı özel filmin de ilk gösterimi yapıldı. Ayrıca Özel Saygı Ödülü Kastamonulu kadın kimliğini değerli hizmetleriyle bugüne taşıyan Sabiha İzbeli’ye sunuldu.

Son etkinlik ise önceki akşam Tarih Vakfı işbirliğiyle İstanbul’da gerçekleşen, Siyaset Bilimi, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları uzmanı Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu, İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi ve Mütareke Dönemi İstanbul’unda Moda ve Kadın 1918-1923” ile “Ottoman Women during World War I” kitaplarının yazarı Dr. Elif Mahir Metinsoy ve Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi ve “20.Yüzyılda Kastamonu Kadınları” kitabının yazarı Dr. Mustafa Eski’nin konuşmacı olarak katıldığı panel oldu.

Konuşmalarda mitingin tarihsel zemininden yola çıkılarak milli mücadele döneminde kadının rolü ve Osmanlı’dan bu güne bugüne kadın hareketi ele alındı. Dönemin Vilayet Dergisi’nde yayınlanan, bu geniş vizyon sahibi öncü kadınların miting sonrasında, “Hanımlar! Biz dünyayı kanlara boğan, insanları tavuklar gibi boğazlayan erkeklere müracaat edecek değiliz. Bizim gibi şefkâtle, merhametle düşündüklerine şüphe etmediğimiz İtilâf Devletleri’nin büyük kadınlarına müracaat edecek ve birer telgrafla bize yapılan haksızlığı yazacak ve anlatacağız. Eğer onlarda hakkımızı teslim etmezlerse... haksızlara, zalimlere tarihin lânetlerini terk ederek şehâmetle öleceğiz” kararlılığıyla İngiltere Kraliçesi, ABD ve Fransa Cumhurbaşkanlarının eşlerine yazdıkları telgraflar okundu.  

Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak, Türkiye’de ve dünyada tanıtmak üzere 2017 yılında kurulan aralarında gazetemiz dış haberler şefi Mine Esen ve ailesinin de olduğu DMKİ sivil girişimi bu tarihi olayı yurt dışına da duyurmaya devam edecek.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler