Bağımsızlığın Ozanı Ceyhun Atuf Kansu...

Ozan, yazar, aydınlanmacı ve çocuk hekimi Ceyhun Atuf Kansu’nun, doğumunun 100. yıl-dönümü nedeniyle düzenlenen “Kadın” Fotoğraf Sergisi ve Karikatür Sergisi, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açıldı.

Yayınlanma: 15.11.2019 - 22:14
Bağımsızlığın Ozanı Ceyhun Atuf Kansu...
Abone Ol google-news

Ömrünü, tanıklık ettiği Cumhuriyet Devrimi’ni, edebiyatı ve insancı hekimliği aracılığıyla halkına anlatmaya ve devrimin uygulayıcısı olmaya adayan Ceyhun Atuf Kansu, doğumunun 100. yılında etkinliklerle anılmaya devam ediyor. Ceyhun Atuf Kansu ailesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şubesi ve Karikatürcüler Derneği’nce düzenlenen; küratörlüğünü Güven Baykan’ın yaptığı 36 fotoğraf sanatçısının yapıtlarının yer aldığı “Kadın” Fotoğraf Sergisi ve 20 karikatüristin yapıtlarının yer aldığı Karikatür Sergisi, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açıldı. Açılışa, eski CHP milletvekili Aylin Nazlıaka, Cumhuriyet Vakfı Genel Saymanı İrfan Hüseyin Yıldız, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hamdi Yaver Aktan, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş, ÇYDD Ankara Şube Başkanı Fürüzan Bilir ve yönetim kurulu üyeleri, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Ulusal Eğitim Derneği Başkanı Nazım Mutlu, Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şebnem Erol, yazar-yayıncı Muzaffer İlhan Erdost, şair Ahmet Telli, Prof. Dr. Sedat Sever, yayıncı Taylan Özbay, sanatçılar, Cumhuriyet okurları ve çok sayıda yurttaş katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tez-Koop-İş Genel Merkezi, Eğitim-İş Genel Merkezi ve Asdoğan Fotoğrafçılık ise açılışa çiçek gönderdi. Açılışta, davetlilere keman resitali sunuldu.

Sergide; Fikret Otyam, İbrahim Demirel, Coşkun Aral, Çerkes Karadağ, Adnan Ataç, Mustafa R. Sümerkan, Güven Baykan, Ebru Ceylan, Ata Yakup Kaptan, Zeynep Özcan, Memduh Ekici, Filiz Çarkoğlu, Aykut Fırat, Burcu Vardar, Erhan Bayramoğlu, Mehmet Tezcan, Metin Diken, Anıl Değer, Sıtkı Fırat, Ozan Sağdıç, Mehmet A. Güven, Faruk Akbaş, Hasan Saltık, İsa Özdemir, Zeynel Güven, Süleyman Çam, Sema Özevin, Erdal Kınacı, Gülnaz Çolak, Maruf Şinik, Füsun Demiray, Şenol Erdener, Mehmet Özer, Ceyhun Özener, Osman Merttopçuoğlu, Ali Fatih Akçay’ın fotoğrafları; Akdağ Saydut, Alinur Uğurpakkan, Aşkın Ayrancıoğlu, Bilal Akay, Birol Çün, Burak Ergin, Cemalettin Güzeloğlu, Cumhur Gazioğlu, Hakan Sümer, Halit Kurtulmuş Aytoslu, İbrahim Tuncay, İlker Ekici, Kemal Buluş, Kürşat Coşgun, Kürşat Zaman, Mehmet Ali Güneş, Murat Özmenek, Murat Sayın, Saadet Demir Yalçın ve Tamer Küçük’ün ise karikatürleri sanatseverlerin karşısına çıktı. Fotoğraflar, Ceyhun Atuf Kansu’nun Varlık, Türk Dili gibi dergilerde yayımlanan ve kitaplarından alıntılanan unutulmaz dizeleriyle sergilendi. 

Sergide ayrıca, Ceyhun Atuf Kansu’nun oğlu, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve gazetemiz yazarı Işık Kansu’nun belgeliğinden Ara Güler, Cemil (Sokak Ressamı), Süreyya Aydın ve Lütfi Özkök’ün fotoğraf ve karikatürleri de yer aldı.

‘ANNELERİMİZE İTHAFEN...’

Serginin Küratörü Güven Baykan, “Çocuk hekimi sıfatıyla halkla iç içe yaşayan ve Anadolu insanının güvenini ve sevgisini kazanan Ceyhun Atuf Kansu, Atatürk ilkelerinin yılmaz savaşçısıdır. Özellikle ‘halkçılık’ ilkesini benimser ve hayatının amacı yapar. Şiirlerinde, öykülerinde halkın sorunlarından sıkça bahsetmesi bu sebeptendir” ifadelerini kullandı. “Ceyhun Atuf Kansu’nun öyküsünü veya şiirini her okuduğumuzda Anadolu’yu, Cumhuriyeti, Atatürk’ü yeniden keşfederiz adeta” diyen Baykan, sergiyi ise, “Bizim payımıza düşen, Cumhuriyetin kazanımı bu koca çınarı anlamaya, anlatmaya çalışmaktır. 36 fotoğraf sanatçısı, 36 Ceyhun Atuf Kansu şiiri, 36’lık film karesi gibi bir araya geldik. Bu bağlamda, bizi doğuran annelerimize ithafen ve günümüzde yoğunlaşan kadına şiddete karşı konumuzu ‘kadın’ olarak seçtik” ifadeleriyle tanımladı.

Serginin açılışına Işık Kansu’nun yanı sıra gazetemiz yazarları, siyasiler ve sanatçılar katıldı.

‘SAHİPLENDİKÇE KANSU’LAR AKACAK’

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, “Çok yönlü, tutkulu ve adanmış bir hayatın yüce dağlarında, engin ırmaklarında akmayı hedef belirleyen bu bilge yazarımızı; karikatürün sağlıklı, keskin, duyarlı, esnek ve ruh büyüten çizgileriyle yeniden tanımlamak bir sevinç bulutu olarak yağıyor üstümüze” dedi. Peker, Karikatür Sergisi’ni ise, “Karikatür sarsar, dikkat toplar, büyüler ve ardından bu büyüyü zihinlerin en ücra bölgelerinde kalıcı bir biçimde dağıtır. Karikatürün haksızlığa karşı, iyiliğin, insancılılğın ve özgürlüğün terazisini sahiplenmesi, bu terazinin kefelerinden birisi olan Kansu’yu onurla sahiplenmesi anlamına da gelmektedir. Biz sahiplendikçe Kansu’lar, su gibi akacak, toplumsal bilinç ve direnç çiçekleri olarak belleklerden belleklere, güzel kokuları da zihinlerden zihinlere geçecektir” sözleriyle tanımladı. Sergi, 27 Kasım’a dek görülebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler