Metastaz'a özgürlük ödülü

Türkiye Yayıncılar Birliği(TYB) tarafından düzenlenen “2019 Yılı Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” 7 Kasım'da, TÜYAP 38.Kitap Fuarı’nda düzenlenen törenle verildi. Yazar dalında verilen ödülü yazarımız Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan birlikte yazdıkları Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan “Metastaz” adlı kitaplarıyla Onur Yazarı Adnan Özyalçıner ve PEN 2.Başkanı Halil İbrahim Özcan’ın elinden aldılar.

Yayınlanma: 08.11.2019 - 18:51
Metastaz'a özgürlük ödülü
Abone Ol google-news

Ödül töreninde konuşan Barış Terkoğlu, ülke tarihinde ateşin ne olduğunu sürgünlerde, cezaevlerinde öğrenmiş, yine de kalemini bırakmamış bir aydın geleneği olduğunu dile getirerek, "Biz onlardan feyz aldık. Metastaz'da Cumhuriyet düzeninin kolonlarına nasıl dinamit konulduğunu ve bu yıkımla nasıl ayrıcalıklar düzeni yaratıldığını göstermek istedik. Bu eser ve eli nasır tutan aydın kuşağının üretmiş olduğu bütün kitaplar Türkiye'yi daha adil düzene kavuşturacaktır" dedi.

Terkoğlu, Barış Pehlivanoğlu'nun belirttiği gibi onları en zor zamanlarında yanlız bırakmayan, jandarma üzerinden kitabı basma sözü veren, sözleşme yapan yayımcıları Haluk Hepkon'un şahsında Kırmız Kedi Yayınları'na da teşekkür etti. Pehlivanoğlu, "İlhan Erdost'un öldürüldüğü bir günde böyle bir ödüle layık görülmekten onur duyuyoruz" diyerek salonu selamladı.

TYB Başkanı Kocatürk, ödül alan ve verenler tarafından takdirle karşılanan, Türkiye yayıncılık sektörü bileşenlerinin içinde bulunduğu durumu verilerle betimleyen konuşmasında, “Sektörümüzün içinde bulunduğumuz zor günlerin üstesinden gelmesi, yayıncılığın çok renkliliğini ve yeni ürünler vermeyi sürdürebilmesi için, tüm yayıncılar, yazarlar, çevirmenler olarak bu zor günlerin üstesinden birleşerek geleceğimizi düşünüyorum” diyerek ödül alanları kutladı.

Yayınevi ödülü 25. Kuruluş yılında hâlâ yayın yasaklarıyla mücadele etmek zorunda bırakılan Avesta Yayınevi adına Abdullah Keskin’e Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto tarafından sunuldu. 18 yıl önce yayınladıkları, baskısı tükenmiş Andrew Collins'in mitolojik kitabı bile yasaklanmış olan Keskin ödülü, “Kitap yasaklamalarından maalesef daha vahim” dediği Çanakkale’de hastanede ve Urfa’da minibüsünde dövülen iki vatandaşa adadı.

TYB “Kitabevi Emek Ödülü”ne ise, Bandırma’da 32 yıldır ayakta kalmayı başarmış olan kitabevi “Ozan Sanatevi” değer görüldü. Ödülü yerelin ağır ekonomik ve siyasal koşulları altında kitapçılığı sürdüren Rahmi Akdaş’a TYB Başkanı Kenan Kocatürk verdi. Aktaş, “Taşrada oyuncağı filan bulaştırmadan ayırım gözetmeksizin, gerçek anlamda kültür yayınlarına yer veriyorum” diyerek internet satışıyla Anadolu’da koşulların daha da ağırlaştığını anlattı.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler