“Hoş Geldin Gazi”

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ilk kez İstanbul’a geldiği 1 Temmuz 1927 yılından Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybettiği 10 Kasım 1938’e kadar İstanbul’da geçirdiği günlerin fotoğrafları ve hikâyeleri kronolojik bütünlük içinde 17 Mayıs 2019’da Galatasaray’daki Yapı-Kredi Müzesi’nde açılan “Hoş Geldin Gazi - Atatürk’ün İstanbul Günleri (1927-1938)” sergisinde 10 Kasım’a kadar ziyaretçileri görsel bir tarihle buluşturuyor.

Yayınlanma: 08.11.2019 - 16:56
“Hoş Geldin Gazi”
Abone Ol google-news

Serginin küratörü Cengiz Kahraman moderatör araştırmacı, koleksiyoner Osmantan Erkır ile önceki gün Yapı Kredi-Loca salonunda fotoğraflar eşliğinde sergi ve sergi kitabının içeriğini kapsayan, izleyicilerin görüşlerini de alan, “Atatürk’ün İstanbul Hikayeleri” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdiler.

“Yapı Kredi 75. Yıl Buluşmaları” kapsamında düzenlenen söyleşide Kahraman, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan vefatına kadar yaptığı 1927’de başlayan İstanbul ziyaretleri sırasında onun en çarpıcı karelerini çeken dönemin beş foto muhabiri; gazetemiz Cumhuriyet’ten Namık Görgüç ve Selahattin Giz, Son Posta’dan Cemal Göral, Akşam’dan Faik Şenol ve Tan’dan Hilmi Şahenk‘in çektiği bu tarihi fotoğrafların, gazetelerden günü gününe derlenen hikâyeleriyle birlikte, ilk kez sunulduğunu anlatarak, “Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyonu’nda 4000’e yakın fotoğraf bulunuyor. Bunların içinde sergide izlendiği gibi orijinal negatif filmler halinde saklanan fotoğraflar da var. Bazıları çok bilindik. Fakat fotoğrafların ardında pek çok hikâye var."dedi.

Namık Görgüç konusunda uzun zamandır çalıştığını ve Giz Arşivi’ni daha önce de incelediğini ifade eden Kahraman bu hikâyeleri şöyle örnekledi, “Gazetelerin kadrajlayarak koyduğu fotoğrafların orjinalinde tarihi arka plan var. Basının kullanmadığı devam fotoğraflarını bulduk, haberi izlerken örneğin manzara da çekmiş. Kitap kapağında yer alan karenin içinde fotoğrafçılar da var. Tekniğin 38’de daha gelişmiş olmasına, fotoğraf sayısının artmasına rağmen 27’de ki fotoğrafların daha nitelikli olduğunu gördük.”

Kahraman, dönemin basınında pek ‘fotoğraf altı’ kullanılmadığından emin olamadıkları ya da karedeki her ismi bilmediklerinde hiçbirini koymama prensibiyle hareket ettiklerini belirterek, “Yakınlarını tanıyanlar oldu ve olacaktır. Onlar serginin kitabına kendileri isimleri ekleyebilirler” diyerek serginin, bu şekilde devam edecek bir ‘kolektif okur-yazarlık’ yoluyla, gelişebileceğine de işaret etti.

Sadece Atatürk’ün haber değeri taşıyan ziyaretlerini, karşılamalarını değil çevresini kuşatan sevgi ve saygıyı, Haydarpaşa Garı ile iskelesi gibi mekânların İstanbul özelinde ulusal tarihimiz için önemini, dönemin acar foto muhabirlerinin objektifinden çıkan nesnellikle ortaya koyan sergi hafta içi: 10:00 - 18.45, Cumartesi: 11.00 - 18.45 ve Pazar günü 13.00 - 18.45 saatleri arasında izlenebilir. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler