İşçi birleşti kazandı!

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, ilk 6 ay için ek ödeme ve sosyal haklarla birlikte yüzde 18.49 zamda anlaştı.

Yayınlanma: 30.01.2020 - 02:00
İşçi birleşti kazandı!
Abone Ol google-news

Yaklaşık 130 bin işçiyi kapsayan metal grup toplu iş sözleşmesinde, işçilerin yıllardır meydanlarda attıkları “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganı gerçek oldu. Türk Metal Sendikası (Türk Metal) ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında, geçen pazartesi bir kez daha başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri dün sabaha karşı anlaşmayla sona erdi: 

- Pazartesi günkü görüşmelerde MESS, 3 yıllık sözleşme, esnek çalışma, ikramiyede kesinti, deneme süresi ve denkleştirme, istirahat izin ücretlerini ödememe, işçi çocuklarına staj yaptırmama gibi önerilerini geri çekerken, salı günü akşam başlayan ve dün sabaha karşı sona eren görüşmelerde ise ücret zamları ele alındı. Türk Metal heyetine genel başkan Pevrul Kavlak başkanlık etti. 

- Gece yarısı MESS’in daveti ile Adnan Serdar-oğlu başkanlığındaki Birleşik Metal-İş yönetimi de MESS Genel Merkezi’ndeki görüşmelere bir süre katıldı. Çelik-İş yöneticileri de oradaydı. 

İLK YIL YÜZDE 25.5

- Sendikaların ortak mücadelesi karşısında MESS’in inadı da kırıldı. Zam oranı sosyal haklarla birlikte ilk altı ay için yüzde 18.49’a, ilk yıl için de toplam yüzde 25.50’ye çıktı. 

- Türk Metal imzayı attı. Birleşik Metal-İş ise oranı son kez yetkili kurul ve komisyonlarında görüşmek üzere ayrıldı. 

- Önceki görüşmelerde de Kavlak ile Serdaroğlu’nun diyalog içinde oldukları öğrenildi. Böylece ilk kez Türk-İş’e bağlı Türk Metal ile DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası bir süreliğine de ortak müzakere yürüttü. 

ENFLASYON FARKI ÖDENECEK

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “ülke gerçekleri göz önüne alındığında sendika tarihine altın harflerle yazılacağını” belirttiği sözleşmenin ayrıntılarını da şöyle açıkladı:

“1 Eylül 2019 itibarıyla 12 TL’nin altında olan saatlik ücretlere 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme. Üzerine tüm saatlik ücretlere, birinci 6 için yüzde 17, ikinci 6 ay için yüzde 6 zam. Enflasyon yüzde 6’nın altına düşse de, bu oran geçerli. Enflasyon daha çok olursa fark verilecek. 3 ve 4. altı aylar için enflasyon oranında zam. Tüm sosyal haklara birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl enflasyon kadar artış. Bunlara ek olarak, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasına aynen devam edilecek.” 

‘GREVSİZ SON NOKTA BURASI’

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Ser-daroğlu, Türk Metal ile birlikte mücadele yürüttüklerini, Çelik-İş’in de orada olduğunu vurguladı. Sendikaların birlikte toplusözleşme masasında olmasının önemine dikkat çeken Serdar-oğlu, “Bu ilk defa gerçekleşiyor. İki sendikanının toplu sözleşmede birlikte mücadelesi ilk kez oluyor. İlk önce rakam yüzde 15’lerdeydi, birlikte müzakere ile yüzde 17’lere çıkardık. Grevsiz gelinebilecek son nokta burası” diye konuştu. 

MESS’ten yapılan açıklamada da, “ortak aklın” kazandığına işaret edilerek şöyle denildi: “İlk 6 ay için sosyal yardımlarla birlikte ortalama yüzde 17.3 artış gerçekleşecek. Ücretler, takip eden ikinci 6 ay buna ek olarak yüzde 6 daha artacak. Dönem enflasyonu, bu oranın üzerinde gerçekleşirse aradaki fark ücret artışına eklenecek. Böylece Eylül 2019’dan geçerli olmak üzere yıllık toplam artış ortalama yüzde 24.3 olacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler