'İlk Kurşun Hasan Tahsin' galasını yaptı

Emperyalist devletlerin işgale başladığı dönem, ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin’in hayatı, Özgürefe Özyeşilpınar tarafından sahneye aktarılıyor.

Yayınlanma: 19.12.2019 - 12:25
'İlk Kurşun Hasan Tahsin' galasını yaptı
Abone Ol google-news

Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde 17 Aralık akşamı, sahnelerle yeni buluşmaya başlayan "İlk Kurşun Hasan Tahsin" oyunun galası yapıldı. "31 yıla sığdırılmış bir devrim hikayesi"ni sahneye yansıtan tiyatro oyuncusu Özgürefe Özyeşilpınar, "Yaşar (Aksoy) ağabeyin 'sen Hasan Tahsin'i oynamalısın' baskıları ardından 'Yürekler Selanik' adlı kitabını da okuyunca, kesin olarak böyle değerli bir yaşantıyı sahnelemem gerektiğine karar verdim" dedi. 

Asıl adı Osman Nevres olan gazeteci Hasan Tahsin'in hayatını sahneleyen Özyeşilpınar, "Kurtuluş Mücadelesi'nin başladığı 1919'un 100'üncü yılına istinaden birçok meslaktaşım gibi böyle bir oyunu sergilemek çok dilediğim bir hayal haline gelmişti. Ayrıca ben yapılmış işleri tekrar yapmaktan hoşlanmıyorum. Bu sebeple de benim için ayrı bir güzel durum oldu" ifadelerini kullandı.

Hasan Tahsin'in, 31 yıllık hayata onlarca değerli ve anlatılması gereken anıyı sığdırdığını belirten Özyeşilpınar, "Çalışma dönemim boyunca köpeğimi gezdirmek dışında 7/24  bu projeyle ilgilendim. Gereken bilgileri toplama aşamasında birçok tarihçiyle çalışırken, oyundan kırpamayacağım birçok konu oldunu gördüm. Ancak bunları kırpmasaydık seyirci pijamasıyla gelip 9 saatlik bir oyun izlemesi gerekecekti" dedi. Özyeşilpınar, İstanbul'daki çalışmalarını tamamladıktan sonra aynı zamanda memleketi olan İzmir'e giderek Murat Atilla, Hasan Tahsin Kocabaş gibi isimlerle o dönemin İzmir'ini ve Hasan Tahsin'in son dönemdeki icraatlerini yakından incelemiş. Özyeşilpınar, "İzmir'deki araştırmalarıma başladığım zaman, olayların geçtiği yerleri Hasan Tahsin'in gözüyle o dönemi hayal ederek arşınlamak projeyi bugünlere getiren en önemli zamanlardandı. Yalnızca muallakta kaldığımız konu şehit düştüğü konumuyla ilgili. Farklı bilgiler mevcut maalesef ve kesin bir bilgi evet budur şudur diyemediğimiz için, ben de yanlış olmaması adına limana inen bir sokakta halkın arasından ateş açtı şeklinde senaryoya döktüm ve  o anın tasvirini o şekilde belirttim" dedi.

Oyun hem tiyatral açıdan seyirciye tek kişilik bir dev kadro oyunu hissettirirken bir yandan da dönemin siyasal ve kültürel şartlarını detaylıca aktarıyor. Dönemin farklı coğrafyalarındaki hikayelerini bir masal anlatıcısı tadında aktaran yönetmen ve oyuncu Özgürefe Özyeşilpınar, daha önce hiçbir yerde göremeyeceğiniz birçok fotoğrafı oyunun bir parçası haline getirmiş. hem tarihçilerin desteğiyle hem de msb nin desteğiyle oyunun bir parçası haline getirmiş bulunuyor. 

İki perdelik oyunda, ilk perde Osman Nevres isimli devrim aşkıyla yanıp tutuşan gencin Teşkilat-ı Mahsusa'ya nasıl katıldığı, öğrencilik yaşamı, bir türlü mesuda varamayan ilk aşkı ve idealleri uğruna ilk silahlı eylemine giden yolda nasıl "Hasan Tahsin" kimliğine büründüğü anlatılıyor. İkinci perdede ise Kurtuluş Mücadelesi döneminin ilk şehidi olma yolunda nasıl ilerlediğini takip ediyoruz.

İzleyiciler, oyunun programını Tiyatro Nil'in sosyal medya hesaplarından takip edebilirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler