Esenler Otogarı’nda değişim sürüyor: ‘İnsanlar da düzen istiyor’

23 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen Bayrampaşa Otogarı’nda iyileştirme çalışmaları sürüyor. İstanbul Otogarı Genel Müdürü Fahrettin Beşli, “Burada insanlar bu zamana kadar konuşarak değil bilek gücü ile varlıklarını koruyabilmişler. Yanlış bir kültür kökleşmiş. Biz, kuralları olamayan 700-800 otogar esnafına, yeni bir düzen ortaya koymaya çalışıyoruz. Diyoruz ki bundan sonra kira vereceksiniz. Buradaki yönetmeliğe uyacaksınız. İnsanlar da buranın belli bir düzen içerisinde olmasını bizim kadar istiyorlar” dedi.

Yayınlanma: 08.01.2020 - 15:08
Abone Ol google-news

Esenler Otogarı’nın ticari alanların 3 yıl boyunca işletilmesi ihalesinin İBB iştiraki Boğaziçi Yönetim A.Ş.’ye devredilmesinni ardından iyileştirme çalışmaları hız kesmeden sürüyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yakından takip ettiği otogar için “Esenler Otogarı’nı, şehrin kalbinde, metro ulaşımı olan aynı zamanda İstanbul’un en yeşil vadilerinden biri olan alanın hızlıca taşınma ve dönüşmesini yapıp, yüksek teknoloji merkezine dönüştüreceğiz. Ben bu alanı akla ve bilime peşkeş çekiyorum” demişti. Otogar Genel Müdürü Fahrettin Beşli de Esenler Otogarı’nda yaşanan olumsuzlukların giderilmeye çalışıldığını belirterek, ilk olarak otopark kısmı, daha sonra otobüs giriş çıkışlarının denetim altına alındığını söyledi. Beşli otogarın taşınmasına yönelik, “Olması gereken ve güzel olan buranın taşınması. Bina sağlam. Sadece dış estetiği bozulmuş. Boşaltıldığında burası iyi bir bakım ile güzel bir tesis olacak” dedi. Otogar’ın taşınması halinde, İmamoğlu’nun burayı bilim ve teknoloji merkezine dönüştürme hayali olduğunu anlatan Beşli, “Ekrem İmamoğlu’nun bu konu ile ilgili tasarrufu burayı bilişim merkezine dönüştürmek. Doğrusunu isterseniz burası fiziksel olarak her maksada uygun ve çabucak adapte olabilecek bir yapıda. Ulaşım ve donanım anlamında yurttaşlara hizmet verebilme kapasitesi çok yüksek” diye konuştu. 

‘SOSYAL TEMİZLİK’

Otogarın en sorunlu bölgeleri olan alt katlarla ilgili de iyileştirme ve yıkım çalışmaları yapıldığını aktaran Beşli, “Bodrum -2 katına hiç dokunmadık. Daha önce dağınık halde olan bütün tamir ve bakım ünitelerini orada topluyoruz. Bu katta yıkım değil de yeni eklemeler yapacağız. Üç ada şeklinde olan bodrum -1 katında, dükkanların faaliyette olduğu Doğu Çarşısı dediğimiz bölgeyi ise muhafaza ediyoruz. Diğer üç adanın yüzde 80’ini iyileştirme ve rehabilite gayesi ile yıktık. Fiziksel mekan iyileştirmesi gibi görünse de aslında orada yaptığımız şey sosyal temizlik oldu” ifadelerini kullandı. Beşli, yıkımı yapılan metruk dükkanlar arasında bazı işletmecilerin olduğunu ancak onları mağdur etmediklerini belirterek, “İşletmecilere ya otogar içinde başka bir başka yere taşınmalarını, ya da bir süre beklemelerini ve kendilerine yer verileceğini söyledik. Bu bölgelerle ilgili projeleri hayata geçirmek üzere yılbaşından sonra değişimleri görmeye başlayacaksınız” dedi. Otogarın tüm katlarında güvenliğin sağlanacağını söyleyen Beşli, “Yaptığımız en önemli işlerden birisi de oraların aydınlatılması. O bölgedeki karanlık olumsuz durumları cesaretlendiriyordu. Yılın ortasına doğru oralar yeni fonksiyonu ile ortaya çıkmış olacak. Hatta demo bir alan oluşturduk. Buna sadık kalarak o bölgeyi tamamen iyileştireceğiz” diye konuştu.

‘YANLIŞ BİR KÜLTÜR KÖKLEŞMİŞ’

Otopark alanlarında da artırıma gidileceğini kaydeden Beşli, “Önümüzdeki hafta içerisinde uygulamaya geçecek yeni bir proje yapıldı. Trafik düzenlemesi, avlunun parklanma alanları, bu projeye göre yapılacak. Üst kattaki otomobil park alanı 650’ye çıkacak” dedi. Otogar ile ilgili yayılan olumsuz algının haksız olduğunu vurgulayan Beşli, “Bu algı zaman içerisinde değişecek ve insanlar haksızlık yapıldığını anlayacaklar. Evet olumsuzluklar vardı ama terminalin tamamında değil. Burada insanlar bu zamana kadar konuşarak değil bilek gücü ile varlıklarını koruyabilmişler. Yanlış bir kültür kökleşmiş. Biz, kuralları olamayan 700-800 otogar esnafına yeni bir düzen ortaya koymaya çalışıyoruz. Diyoruz ki bundan sonra kira vereceksiniz. Buradaki yönetmeliğe uyacaksınız. İnsanlar da buranın belli bir düzen içerisinde olmasını bizim kadar istiyorlar” ifadelerin kullandı. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler