Türkiye üzerinden geçen doğalgazın fiyatı Avrupa’da 120 dolarken Türkiye’de neden 280 dolar?

Soğuk havaların iyice bastırmasıyla birlikte, doğalgaz faturaları cep yakmaya başladı. Bir önceki döneme göre oldukça yüksek gelen faturalar, sosyal medyanında gündemi oldu. Yurrtaşlar gelen yüksek faturaları böyle paylaştı.

Yayınlanma: 21.01.2020 - 17:51
Abone Ol google-news



Enerji piyasası verilerine göre bin metreküp doğalgazın fiyatı Avrupa’da 110-120 dolar seviyesindeyken Türkiye’ye gelen gazın fiyatı 250 ila 280 dolar arasında değişiyor. Hal böyle olunca doğalgaz faturası açısından da yüksek maliyetler oluşuyor. Herkesin aklında aynı soru var. Boru hatlarıyla Türkiye üzerinden geçen doğalgaz, nasıl oluyor da daha uzakta bulunan avrupa ülkelerinde daha ucuz. Rusya ile Türkiye arasında doğrudan doğalgaz akışına imkan sağlayan TürkAkım, faaliyete geçti. Vanalar açılırken kamuoyunda, gelen gazın fiyatları aşağı düşüreceği yönünde beklenti oluştu. Ancak sözleşmede yer alan fiyatlandırmalara ilişkin bilgiler kamuoyuna açıklanmadı. Yani Rus gazını neden pahalı aldığımızı öğrenemedik.

Enerji piyasası verilerine göre Avrupa piyasalarında doğalgaz, Türkiye piyasasına göre yarı yarıya daha ucuz. Seçimlerin hemen ardından 2019 yılında doğalgaza yüzde 37’lik zam yapıldı. Uzmanların değerlendirmelerine göre önümüzdeki dönemde artan maliyetler dolayısıyla doğalgazda 2018’in sonunda açıklandığı gibi bir indirim beklenmiyor. Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin 2019’da gerçekleşen rakamlar üzerinden yaptığı hesaplamalara göre asgari ücretin yaklaşık yüzde 10’u doğalgaz faturasına gidiyor. Su ve elektrik faturaları da dahil edildiğinde asgari ücretlinin bütçesinde üç faturanın payı yüzde 20’yi buluyor.Türkiye’de 2020 için asgari ücrette net yüzde 15 artış yapılırken, sadece 2019’da doğalgaz fiyatları toplamda yüzde 37 arttı. Üstelik 2020’de doğalgaza yeni zamların yapılması da bekleniyor. Yurttaşlar zamlarla birlikte artan faturalara tepkili.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler