Okul masrafları katlandı

Eğitim-İş, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseye başlayacakların ‘başlangıç maliyetleri’ni açıkladı.

Yayınlanma: 02.09.2019 - 23:03
Abone Ol google-news

Eğitim-İş’in araştırmasına göre öğrencilerin okula başlama masrafları yüzde 20’ye yakın arttı. Araştırmaya göre, okulöncesi eğitime başlayan bir öğrencinin bin 198 lira, ilkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrencinin bin 813 lira, ortaokulda bin 991 lira, lisede ise öğrencilerin 2 bin 144 lira başlangıç gideri olduğu tespit edildi.

Eğitim-İş, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin “okula başlangıç maliyetleri”ne ilişkin araştırmasını açıkladı. Piyasadaki 124 ürünün gerçek fiyatları üzerinden yapılan araştırmaya göre okula başlayan bir öğrencinin veliye getirdiği yük bu yıl da katlanarak arttı.
2019-2020 eğitim öğretim yılında, okulöncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri geçtiğimiz yıla göre yüzde 13.81 artarak bin 198 liraya ulaştı. İlkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri de yüzde 11.65 artarak bin 813 lira olarak tespit edildi. Ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri yüzde 17 artışla bin 991 liraya ulaştı. Lisede ise başlangıç maaliyeti geçen yıla göre yüzde 17.2 artışla 2 bin 144 lira olarak tespit edildi. Araştırmaya göre tüm eğitim kademelerindeki ortalama artış ise yüzde 14.93 olarak gerçekleşti.

Asgari ücretin yarısı
Eğitim-İş’in araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesi şöyle: “2 bin 20 lira asgari ücretle yaşamını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için bir aylık maaşını, memur ise maaşının yarısından fazlasını okula başlama gideri olarak kullanıyor. Araştırmada, belirtilen rakamlar içerisinde, okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların dizaynı için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmuyor. Yasa dışı bağış adı altında alınan bu ücretleri de eklediğimizde, alt ve orta gelir düzeyindeki ailelere, okul giderleri ciddi bir yük olacak. Sabit ve dar gelirli aileler bu yükün altından çok zor kalkacak. Anayasa’nın 42. maddesine göre, temel eğitim, tüm vatandaşlarımıza eşit ve parasızdır. Sosyal devlet zorunlu eğitim kapsamındaki öğrencilerin tüm giderlerini karşılamalı.” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler