Sokaklardan olimpiyat stadyumlarına uzanan bir alt kültür: Breakdans

Meydan okumanın en hareketlisi

Yayınlanma: 14.11.2019 - 16:34
Abone Ol google-news

Ritm eşliğinde meydan okuyuş... Fonda ağırlıklı olarak davul ritimleri, Rock’tan funk, rap’e Latin’e farklı türlerde tempolu müzik, sahnede akrobotik, jimlastik hareketlerle bezeli dans şöleni... Küresel çapta özellikle gençlerin ilgiyle takip ettiği sokak dansı breakdans birkez daha altın çağını yaşıyor. 70-80’lerin ardından günümüzde popülerliğini sürdürüyor. Öyle ki olimpiyatlarda sergilenecek bir disiplin olmak için geri sayımda. Sokakta doğan ve bugün reklamlardan filmlere, video kliplere konu olan bu alt kültür, birçok gencin yaşam stiline dönüştü.

Geçen hafta Hindistan’ın Mumbai kenti breakdans tutkunları için çekim merkezi oldu. Breakdans dalında önemli yarışma Red Bull BC One Dünya Şampiyonası’nda aralarında Türkiye’den de olmak üzere 30’u aşkın ülkeden katılım vardı. Yarışmada Türkiye’yi erkeklerde Thie Fox, kadınlarda Jemrayy temsil etti.

16’ncısı düzenlenen Red Bull BC One Dünya Finali, dansın Doğu’daki Başkenti yorumlarının merkezindeki Mumbai’de festival havasında geçti. Renkli kültürü ve dansa verdiği önemle bilinen Hindistan'da 9 Kasım’da sahne alan final karşılaşmalarında, ülke finalistleri arasında art arda yapılan elemelerin ardından sona kalan 16 yetenek, Red Bull BC One Dünya Şampiyonu olmak için ter döktü.

DJ Smirnov’un etkili performansı, finalistlerin sahnede ikili şekilde karşı karşıya gelerek dans figürleriyle birbirlerine adeta meydan okuması, çoğu genç coşkulu izleyicinin alkışlarını aldı.

Gecenin sonunda kazanan isimler ise erkeklerde Hollandalı Menno ile kadınlarda Rusya’dan Kastet’ti. Daha önce de iki kez bu unvanı kazanan Menno böylelikle bir rekora da imza atmış oldu.

 

TÜRK YARIŞMACI THİE FOX FİNALİ ZORLADI


Türkiye’den katılan b-boy Thie Fox, dünya çapında 30’u aşkın ülkeden katılan yarışmacılar arasında yapılan elemelerde finale çok yaklaştı. Henüz kariyerinin başında olan genç dansçı, gelecek yıllarda birçok uluslararası başarı elde ederek Türkiye’nin göğsünü kabartmaya hazırlanıyor.


BREAKDANS: SOKAĞIN İSYANKAR DANSI


Breakdans çağımızın en çok takip edilen dans kültürlerinden. ABD’de Porto Riko asıllı göçmenler ve Afrikalı Amerikalılar arasında bir alt kültür olarak doğan sokak dansı, atletik hareketlerle yapılan bir şov aslında. Takipçileri tarafından aynı zamanda bir ‘yaşam stili’ olarak tanımlanan breakdansın ilk örnekleri 1970’li yıllarda ABD’nin New York kentinde görüldü. 1980’lerde birçok markanın reklam videolarında gösterilir hale geldi. 1983’te beyaz perdede sergilenen ‘Wild Style’ isimli Hollywood yapımı film ile dünya çapında da tanındı. Dönemin ABD Başkanı Reagan’ın eşi first lady Nancy Reagan’ı dahi cezbetmiş olacak ki, first lady’in breakdans için özel dersler aldığı haberleri o dönemde gündeme yansıdı.

Günümüzde Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde popüler hale gelmiş durumda. Gençler başta olmak üzere ciddi bir takipçi kitlesi var.  Zorlu antraman, disiplinli çalışma gerektiren bu dans aynı zamanda son derece rekabetçi bir aktivite. Geçen şubat ayında Paris 2024 Olimpiyatları Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre, breakdansın olimpiyat programlarına eklenmesi yönünde teklif verildi. Henüz yalnızca ön onay alan branşın 2024 Paris Olimpiyatları’nda yer almasına ilişkin nihai karar Aralık 2020’de netleşecek. Ancak breakdans 2018 Buenos Aires Gençlik Olimpiyatları’nda halihazırda bir spor branşı olarak yer almıştı. Paris 2024 Olimpiyatları Komitesi Başkanı Tony Estanguet, breakdansın programa dâhil edilmesindeki gerekçeyi “Olimpiyatları daha sanatsal yapacak olması” şeklinde açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler