Kızgınım hem de çok

Yine dünyada bir ilki başardık sanırım. Ama bize de bu yakışırdı. Özellikle son 17 yıldır yapılanlara bakınca kesinlikle durmuyorlar, yola devam ediyorlar. “Nedir bu ilk” derseniz, birileri kalktı, 12 bin yıllık gölü kuruttu. Neden? Define bulmak için. Nasıl kuruttu? Devletin resmi organlarından izin alarak kuruttu.

Yayınlanma: 26.11.2019 - 09:44
Abone Ol google-news

Adı, Dipsiz Göl. Avrupa’da falan olsa şu anda turizmin kalbinin attığı yerlerden biri olurdu. İçinde define değil, jeolojik oluşumlara, yaşamın evrimine dair neler ararlar ve kim bilir neler neler bulurlardı. 

ÇEVRE KİMİN UMURUNDA

Dile kolay, 12 bin yıllık bir hafızadan bahsediyoruz. Bu göl oluşurken dünya kültür mirasının en önemli merkezlerinden biri yeni inşa edilmişti. Yani göl ve Göbeklitepe hemen hemen yaşıt. Daha Stonehenge’in falan yapılmasına yaklaşık 7 bin yıl var. Bu topraklarda ne Yunan medeniyeti var ne Osmanlı. İnsan toplulukları küçük klanlar halinde yaşıyordu muhtemelen. Yapılanı düşündükçe çıldırmamak elde değil. 

Altın çıkarmak için uluslararası sermayeyle el ele vererek kestikleri ağaçlar, kirlettikleri sular yetmedi, biri de çıktı 12 bin yıllık gölü kuruttu. Düşünün o ağaçlar için tepki gösterilmese kim bilir daha neler yapar bu talan kültürünün temsilcileri. Çevreymiş, kültürel mirasmış, bilimmiş... Umurlarında değil. Bunlar kalksın, evde eşinin yanında kafasından bileklerine kadar kapalı gezen bir kadının hizmetli gibi yaptığı servise ilgi göstermeyen kocaya karşı “kamu spotu” yapsın. Bu çağdışılığa tepki gelince “bizim medeniyetimiz” falan diye savunma yapmaya çalışsın. 

Neymiş acaba “bizim medeniyetimiz”, çok merak ettim. Çünkü seni beni de katıyor bunu söylerken bu medeniyete. Ya da katmıyor, dışlıyor.

Valla katsa da katmayıp dışlasa da bizim öyle bir medeniyetimiz yok.

Biz çağdaş Cumhuriyet'in bireyleri olarak, sizin evde kadın ve erkeğe yapacağınız görevlendirmelerde yokuz. Kadınlar ve erkekler olarak eşitiz. Evlerimizde sizin görevlendirmelerinizle değil, birbirimize olan sevgi ve saygımızla hayatı paylaşıyoruz. Ve bu dayatmalardan da çok sıkıldık.

GÖL SUÇLU İLAN EDİLDİ

Talancı bir anlayışla kültürümüze, kültür miraslarına yaptığınız saldırılardan, yok edişlerinizden usandık. Ülkede insanlar çaresizlikten ailelerini yok edecek hale gelmişken küçücük bebeğin parmağına takılan tek taş yüzükle görgüsüzlüğe dikilen tüyden utandık. 12 bin yıllık gölle ilgili, yandaş medyanızda adeta gölü “suçlu ilan etmenize” de diyeceklerim var ama, susayım da ağzımı bozmayayım!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler